Ζαφειρίου: «Η απόφαση της ΚΕΔΕ θέτει σε νέα βάση τα σχέδια της κυβέρνησης»

ΚΕΔΕ κατά υπουργείου Τουρισμού για τη νέα εταιρεία «Ιαματικές Πηγές Ελλάδος Α.Ε.» [Vid]

28/02/2021 - 12:05 Ενημερώθηκε 01/03/2021 - 15:31

Ομόφωνα κατά της πρόθεσης του υπουργείου Τουρισμού να «απαλλοτριώσει» Ιαματικές Πηγές και παρακείμενες εγκαταστάσεις που ανήκουν σε δήμους, τάχθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Ε.) στην τελευταία συνεδρίαση του σώματος.

Η Κ.Ε.Δ.Ε. ζητάει την άμεση απόσυρση του επίμαχου νομοσχεδίου του υπουργείου Τουρισμού, με τίτλο: «Ανάπτυξη ιαματικού τουρισμού και λοιπές διατάξεις», των άρθρων 7 έως 14, που αφορά τη σύσταση της ανώνυμης εταιρείας «Ιαματικές Πηγές Ελλάδος (ΙΠΕ) όπου τον πλήρη έλεγχο θα έχει ο εκάστοτε υπουργός Τουρισμού. Παράλληλα ζητάει συνεργασία, από μηδενική βάση, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να διαμορφωθεί από κοινού το μέλλον των ιαματικών πηγών της χώρας.

Στην συνέντευξη που παραχώρησε στο «Εμπρός» το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Ιαματικών Πηγών Ελλάδος, Παναγιώτης Ζαφειρίου, χαρακτηρίζει την εξέλιξη αυτή αρκετά θετική, καθώς όπως υποστηρίζει θα αποτελέσει αιτία να μπει σε νέα βάση η πρόθεση της κυβέρνησης.

«Θεωρώ και πιστεύω ότι το υπουργείο θα το πάρει πολύ σοβαρά υπόψη, διότι είχε χτίσει όλη τη δομή της σύστασης της εταιρείας επάνω στα Υπουργεία Οικονομικών Τουρισμού και στην Κ.Ε.Δ.Ε.. Εφόσον λοιπόν το ένα κομμάτι λέει ότι θέλω να το ξανασκεφτείτε και να το αποσύρετε είναι μια πολύ θετική εξέλιξη». Παράλληλα τόνισε ότι στη συζήτηση για την «Ανάπτυξη ιαματικού τουρισμού και λοιπές διατάξεις» έπρεπε να πάρει μέρος και ο Σύνδεσμος Ιαματικών Πηγών Ελλάδος, κάτι που δεν έγινε. «Πρέπει να το παρακολουθήσουμε όσο πιο κοντά γίνεται το συγκεκριμένο ζήτημα» είπε και χαρακτήρισε καταστροφική τη δημιουργία αυτού του Νομικού Προσώπου που θα έχει υπό την εποπτεία του για 40 και πλέον χρόνια τις πηγές που αποτελούν περιουσιακό κομμάτι της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Οι πηγές της Λέσβου

«Οι θερμές πηγές της Ελλάδος είναι ατμομηχανή. Είναι ένα κομμάτι που μπορεί να αναπτύξει πολλές περιοχές, φτάνει κάποιοι να το καταλάβουν και να προχωρήσουν προς αυτή την ανάπτυξη με τον σωστό τρόπο» τόνισε ο κ. Ζαφειρίου και πρόσθεσε: «Αντιδράσαμε γιατί έπρεπε να αντιδράσουμε. Πρέπει κάποια στιγμή η τοπική αυτοδιοίκηση να αντιδράσει γιατί προσπαθούν από αυτή να πάρουν πράγματα».

Στο Δήμο Μυτιλήνης υπάρχει τα Θέρμα του Κόλπου Γέρας. Παρακείμενο οικόπεδο πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για το νέο Κολυμβητήριο που θα δημιουργηθεί στην περιοχή. Εάν προχωρήσει αυτό το νομοσχέδιο, έχει δικαίωμα η Εταιρία να δεσμεύσει μία ακτίνα 1000 μέτρων για να κάνει οποιαδήποτε παρέμβαση, με ότι προβλήματα αυτό συνεπάγεται για τη λειτουργία του Κολυμβητηρίου.

Οι συγκεκριμένες πηγές του Κόλπου Γέρας, αποτελούν σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, έχουν δοθεί σε ιδιώτη προς αξιοποίηση και γνωρίζουν σημαντική άνθηση.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, έχει ξεκινήσει προσπάθεια αξιοποίησης των πηγών της Λουτρόπολης Θερμής, η οποία σε περίπτωση σύστασης της Εταιρίας, εκτινάσσεται στον αέρα.

Στον Δήμο Δυτικής Λέσβου, υπάρχουν πηγές στο Λισβόρι, στον Πολιχνίτο και στην Εφταλού. Μάλιστα ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος με επιστολή του εξέφρασε την αντίθεσή του στη σύσταση της εταιρίας αυτής.

Επιστολή Βέρρου

Την πλήρη εναντίωσή του απέναντι στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Τουρισμού που αφορά στη σύσταση Ανώνυμης Εταιρίας «Ιαματικές Πηγές Ελλάδος (ΙΠΕ)», εκφράζει ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος, ζητώντας με επιστολή του προς την Κυβέρνηση την απόσυρση της διάταξης που ουσιαστικά συγκεντρώνει τη διαχείριση των Ιαματικών Πηγών σε μία ανώνυμη εταιρία.

Ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου σε συνεργασία με την Αντιδήμαρχο Τουρισμού, Αφροδίτη Βατή αλλά και με τον Σύνδεσμο Ιαματικών Πηγών Ελλάδας (σ.σ. του οποίου ο Δήμος Δυτικής Λέσβου είναι μέλος), απέστειλε επιστολή προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, που κοινοποιείται στους βουλευτές της Λέσβου, αλλά και στους Προέδρους του Συνδέσμου Ιαματικών Πηγών Ελλάδας, Σταμάτη Γαρδέρη και ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου, εκφράζοντας τον έντονο προβληματισμό του για τις εξελίξεις.

Σημειώνεται ότι ο Δήμος Δυτικής Λέσβου διαθέτει τρεις σημαντικές ιαματικές Πηγές (Πολιχνίτου, Λισβορίου, Εφταλούς) τις οποίες έχει ενταγμένες στον κεντρικό αναπτυξιακό σχεδιασμό του.

Ο Δήμαρχος στην επιστολή του υποστηρίζει ξεκάθαρα ότι θεωρεί πως η συγκέντρωση της διαχείρισης των Ιαματικών Πηγών σε μια ανώνυμη εταιρία που εισηγείται το Υπουργείο, «πέρα από τα προφανή ζητήματα συνταγματικής διάστασης ως προς τον κατοχυρωμένο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης που αναδεικνύει, προκρίνει ένα ακραία αντι-αναπτυξιακό και μη βιώσιμο μοντέλο διαχείρισης και εκμετάλλευσης των τοπικών φυσικών πόρων, το οποίο στρεβλώνει τον υγιή ανταγωνισμό και οδηγεί σε υφαρπαγή περιουσιακών στοιχείων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey