FOLLOW US

Οικονομία

  • Κραυγή αγωνίας από τον Αγροτικό Σύλλογο Παράκτιας Επαγγελματικής Αλιείας «Ο Άγιος Νικόλαος»
«Καμπανάκι» για τον Κόλπο Καλλονής

«Να σώσουμε τον Κόλπο Καλλονής» αναφωνούν μαζικά τα μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Παράκτιας Επαγγελματικής Αλιείας «Ο Άγιος Νικόλαος», σε επιστολή τους προς τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα. Μάλιστα, αυτή συνοδεύεται από 1.700 υπογραφές, αποδεικνύοντας τη μαζικότητα της συμμετοχής σε ένα διαχρονικό αίτημα των επαγγελματιών και των κατοίκων  της ευρύτερης περιοχής του Λεκανοπεδίου για τη σωτηρία του Κόλπου Καλλονής.

Ο Σύλλογος στηλιτεύει την έγκριση του ειδικού πλαισίου χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης για τις υδατοκαλλιέργειες, αλλά και τη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που το συνοδεύει από το 2011. Όπως επισημαίνεται, η προσπάθεια εκμετάλλευσης των τεράστιων αποθεμάτων οστράκων, που βρίσκονται στον Κόλπο εντελώς φυσικά, καταστρέφει το μοναδικό οικοσύστημα που είναι πλούσιο σε πλαγκτόν και μεγάλη βιοποικιλότητα. Τα μέλη του Συλλόγου διαμηνύουν σε όλους τους τόνους πως η συγκεκριμένη απόφαση για τις ιχθυοκαλλιέργειες και τις οστρακοκαλλιέργειες δεν μπορεί να εφαρμοστεί στον Κόλπο Καλλονής, λόγω της μεγάλης οικολογικής του αξίας, ζητώντας την ευαισθητοποίηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Στην επιστολή σημειώνεται πως δεν υπάρχει η παραμικρή ανάγκη οστρακοκαλλιέργειας στον Κόλπο Καλλονής, αφού η φύση φροντίζει για την παραγωγή και αναπαραγωγή των οστράκων εδώ και αιώνες, σε πολύ μεγάλες ποσότητες, διατηρώντας έτσι την ευαίσθητη ισορροπία του. Κατηγορούν μάλιστα όσους επιδιώκουν να εισχωρήσουν επιχειρηματικά στον Κόλπο, με πρόφαση την ανάπτυξη του μέσω της χαβαροκαλλιέργειας, τεμαχίζοντάς τον σε οικόπεδα, ότι αποσκοπούν στην εκμετάλλευση των υπαρχόντων φυσικών αποθεμάτων οστράκων, επιφέροντας στον Κόλπο Καλλονής επιπρόσθετη περιβαλλοντική και οικολογική επιβάρυνση, στερώντας συγχρόνως από τους ψαράδες που δραστηριοποιούνται στον Κόλπο το αναγκαίο τους εισόδημα.

Συνέπειες και αιτήματα

Αναφερόμενος στις συνέπειες όλων αυτών, ο Σύλλογος επισημαίνει ότι θα είναι ακόμα χειρότερες, αν επιχειρηθεί να καλλιεργηθούν όστρακα στον Κόλπο Καλλονής, κάνοντας λόγο για ολοκληρωτική καταστροφή. Κι αυτό γιατί θα προκληθεί επιβάρυνση της αναπαραγωγής  και αναγέννησης, μέχρι και εξαφάνιση άλλων οργανισμών, οδηγώντας σε ανατροπή της ισορροπίας του οικοσυστήματος.

Καταλήγοντας, τα μέλη του Συλλόγου ζητούν από την πολιτεία τη δημιουργία ενός διαχειριστικού φορέα για την αξιοποίηση του κόλπου και για το τι μέλλει γενέσθαι για την αλίευση των οστράκων και άλλων θαλάσσιων ειδών του Κόλπου Καλλονής, αναλαμβάνοντας συγχρόνως την προστασία του περιβάλλοντος και του οικοσυστήματος που έθρεψε, θρέψει και θα θρέφει γενιές, συγκρατώντας έτσι και τα νέα παιδιά στον τόπο μας.

Τέλος, καλούν τις τοπικές αρχές, τους αρμόδιους υπουργούς, τους βουλευτές να κατανοήσουν το μεγάλο κίνδυνο που διατρέχει ο Κόλπος Καλλονής από άστοχες αποφάσεις, καθώς και την Κυβέρνηση που πρέπει να τροποποιήσει την παραπάνω Κοινή Υπουργική Απόφαση, εξαιρώντας τον Κόλπο Καλλονής από τις περιοχές οστρακοκαλλιέργειας.

 

Απολύτως επίκαιρη η χθεσινή ημερίδα του τμήματος του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Ευκαιρία αξιοποίησης των Επιστημόνων της Θάλασσας

 

Μέσα σε όλα αυτά, το τμήμα Επιστημών της Θάλασσας διοργάνωσε χθες το απόγευμα στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής ημερίδα με θέμα «Ο Κόλπος Καλλονής, πηγή ζωής και επίκεντρο βιώσιμης ανάπτυξης για τη Λέσβο».

Οι καθηγητές του τμήματος παρουσίασαν την ερευνητική τους έρευνα στον Κόλπο όλα αυτά τα χρόνια, τα ευρήματα γύρω από τις γεωλογικές, βιολογικές, χημικές και οικολογικές παραμέτρους που χαρακτηρίζουν και ελέγχουν τους πόρους του Κόλπου, καθώς και τις προοπτικές που ανοίγονται για συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ως προς τον ορθό σχεδιασμό και την υλοποίηση μέτρων, που θα οδηγήσουν σε βελτίωση της εκμετάλλευσης των πόρων που προσφέρει ο Κόλπος Καλλονής.

Είναι ευχής έργο, το γεγονός πως η επιστημονική κοινότητα του νησιού μας περιλαμβάνει ακαδημαϊκό προσωπικό εξειδικευμένο στα συγκεκριμένα ζητήματα. Θα ήταν λοιπόν, οδυνηρή ενδεχομένως, παράλειψη να μη συνεργαστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς με το τμήμα Επιστημών της Θάλασσας του Πανεπιστήμιου Αιγαίου. Αξιοποιώντας στο έπακρο γνώσεις, συμπεράσματα και εμπειρίες από εμπεριστατωμένες έρευνες χρόνων, είναι δεδομένο ότι θα συμβάλλουν ώστε ο Κόλπος Καλλονής όχι απλώς θα εξακολουθήσει  να προσφέρει στους κατοίκους της Λέσβου, αλλά και στην προστασία του με όλα τα απαραίτητα επιστημονικά μέτρα προκειμένου να συνεχίσει να επιτυγχάνεται αυτό και για τις επόμενες δεκαετίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Πέμπτη, 26 Απριλίου 2018 15:50
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top