Ανομβρία και κορονοϊός έχουν επηρεάσει σημαντικά

Κακή ποσοτικά αλλά καλή ποιοτικά ελαιοπαραγωγική χρονιά

29/11/2020 - 09:00 Ενημερώθηκε 30/11/2020 - 16:31

 

Κακή ποσοτικά χαρακτηρίζεται η φετινή ελαιοπαραγωγική περίοδος ως αποτέλεσμα των ελάχιστων βροχοπτώσεων, ωστόσο θετική εξέλιξη αποτελεί το γεγονός ότι το ελαιόλαδο είναι ποιοτικά καλύτερο σε σχέση με άλλες χρονιές.

Η παραγωγή είναι πολύ μικρή φέτος ενδεικτικά αναφέρουμε, σύμφωνα με τα στοιχεία, που έδωσε στο «Ε» ο Βασίλης Κοκκινοφόρος, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ελαιοτριβέων Λέσβου, η Μυτιλήνη δεν θα βγάλει περισσότερους από 3.500 τόνους λάδι όταν συνήθως έδινε -στις καλές περιόδους- 32.500 τόνους, δεκαπλάσιες, δηλαδή, ποσότητες. Αυτό οφείλεται ότι δεν εκδηλώθηκαν βροχές την αναμενόμενη περίοδο με αποτέλεσμα οι ελιές να μην δώσουν τις επιθυμητές ποσότητες. «Κακή χρονιά σε ποσότητα, καλή σε ποιότητα και αξιόλογες θα λέγαμε τις τιμές του λαδιού», είπε ο κ. Κοκκινοφόρος σε δήλωσή του.

Θετικό της υπόθεσης είναι ότι τα λάδια είναι ποιοτικά καλύτερα σε σχέση με άλλα έτη γεγονός το οποίο υποστήριξε και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Λέσβου, Γεώργιος Λαγουτάρης. Μέχρι μέσα Φεβρουαρίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στο νησί η συγκομιδή του ελαιολάδου.

«Υπάρχει η δυνατότητα να αυξηθούν οι τιμές»

Σχολιάζοντας τις τιμές του ελαιολάδου ο κ. Κοκκινοφόρος τις χαρακτήρισε αξιόλογες σε σχέση με άλλα έτη ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, να πάνε ακόμη καλύτερα το επόμενο διάστημα. Οι τιμές παίζουν στα 3,30 ευρώ το κιλό το βιολογικό, το extra γύρω στα 2,50 ευρώ το κιλό και ο άσος στα 1,70 ευρώ το κιλό αλλά με δυνατότητα αύξησης. Δεν παραλείπει να αναφέρει ότι την περίοδο που διανύουμε η αγορά της Ιταλίας που αγοράζει το ελαιόλαδο της Ελλάδας και επηρεάζει σημαντικά τις τιμές αυτού, παρουσιάζει μία στασιμότητα και πως η ενεργοποίησή της θα σημάνει την διαφοροποίηση των τιμών του ελαιολάδου στην χώρα μας. Χαρακτηρίζοντας μάλιστα εθνικό προϊόν το ελαιόλαδο, τόνισε ότι θα έπρεπε να είχαν εφαρμοστεί πολιτικές ως προς την προώθησή του προκειμένου αυτό να διοχετεύεται και σε άλλες αγορές με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία της χώρας και των παραγωγών.

Λιομάζωμα και κορονοϊός

Η πανδημία έχει επηρεάσει σε υψηλό βαθμό την ελαιοσυλλογή, καθώς ο φόβος διασποράς του ιού αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στην εύρεση εργατικού δυναμικού από πλευράς ελαιοπαραγωγών και στην προσφορά εργατικών χεριών από πλευράς εργατών. Σημειώνεται ότι οι μεγάλοι σε ηλικία άνθρωποι, που τις προηγούμενες χρονιές μάζευαν, αποφεύγουν τις μετακινήσεις προσπαθώντας με αυτόν τον τρόπο να προστατέψουν την υγεία τους.

Ο κ. Κοκκινοφόρος αναφέρει ότι και στα ελαιοτριβεία το καθεστώς είναι ιδιαίτερο. Οι παραγωγοί με ραντεβού αλέθουν τις ελιές τους προκειμένου να αποφεύγεται ο συνωστισμός και γιατί αυτό επιβάλλουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα. «Στις περισσότερες γωνίες του ελαιοτριβείου μας έχουμε αντισηπτικά χεριών και φυσικά κανείς δεν μπαίνει μέσα στην μονάδα χωρίς μάσκα», είπε χαρακτηριστικά.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey