FOLLOW US

Οικονομία

  • Το Συντονιστικό Φορέων συνεδρίασε χθες και 20 ημέρες πριν την κατάργηση , κάνει την ύστατη προσπάθεια
Και ξανά στην Αθήνα για τον ΦΠΑ

Κάτι λιγότερο από 20 ημέρες έμειναν, μέχρι οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ να καταργηθούν οριστικά και για τα πέντε νησιά «του προσφυγικού». Και εν αναμονή της όποιας πιθανότητας μπορεί ακόμα να υπάρχει προκειμένου να γλιτώσει το μέτρο, για έναν ακόμη τουλάχιστον χρόνο, το Συντονιστικό Φορέων συνεδρίασε χθες και αποφάσισε έναν νέο κύκλο «διαπραγματεύσεων». Αναλαμβάνοντας (μία ακόμη) πρωτοβουλία για να γίνει η ύστατη προσπάθεια να εξασφαλιστεί η παράταση της ισχύος του μειωμένου ΦΠΑ για έναν ακόμη χρόνο.

 Στο πλαίσιο αυτό, τα ηγετικά στελέχη του «Συντονιστικού», έχουν καταλήξει στο ότι η μάχη που αποσκοπούν να δώσουν, πρέπει να δοθεί στη βουλή και στη συζήτηση του επικείμενου νομοσχεδίου για την « 4η Αξιολόγηση». Και έχοντας ως (θεωρητικούς ή πραγματικούς θα φανεί στην πορεία) συμμάχους τη ΝΔ, αλλά και τις κοινοβουλευτικές ομάδες των ΔΗ.ΣΥ και Ποτάμι, θα εξαντλήσουν τις πιθανότητες να σώσουν το μέτρο μέσα στις επόμενες ημέρες. Η υπόθεση «διατήρησης του μειωμένου ΦΠΑ», μπορεί να έπεσε τις τελευταίες ημέρες από την κορυφή της επικαιρότητας, όμως τούτο δε σημαίνει πως έχει βγει από την ατζέντα των εκπροσώπων των επαγγελματικών και επιστημονικών φορέων. Και δεδομένου ότι βαδίζουμε πια στον τελευταίο μήνα ισχύος του μέτρου, το «Συντονιστικό» ανασκουμπώνεται για την τελευταία και αποφασιστική μάχη.

Το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση

Τουλάχιστον αυτό βγαίνει από την τελευταία συνεδρίαση των μελών του χθες το μεσημέρι, η οποία κατέληξε στο να μεταφέρει τη μάχη (ξανά) στο κοινοβούλιο, εστιάζοντας στο νομοσχέδιο για την «Αξιολόγηση». Αν και ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί το αν η ΝΔ και πολύ περισσότερο η ΔΗ.ΣΥ (με το Ποτάμι) θα ενεργοποιήσουν σε αυτή τη συζήτηση την τροπολογία που έχει «τάξει» ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το (έτοιμο) σχέδιο νόμου που έχει εκπονήσει η ομάδα της Φώφης Γεννηματά, το μόνο σίγουρο είναι πως το «Συντονιστικό» θα ταξιδέψει τις επόμενες ημέρες ξανά στην Αθήνα για να ξεκαθαρίσει ακριβώς αυτό το θέμα. Με σκοπό να συναντηθεί ξανά με τους δύο προαναφερθέντες πολιτικούς αρχηγούς και να επιδιώξει ενδεχομένως και μία συνάντηση με κάποιον αρμόδιο κυβερνητικό παράγοντα για να εξασφαλιστεί μία νέα παράταση.

Επαφές και με τα άλλα νησιά

Αξίζει πάντως να σημειωθεί, ότι το Συντονιστικό Φορέων της Λέσβου, που έχει και στο πρόσφατο παρελθόν επισκεφτεί τα κόμματα στην Αθήνα για το ίδιο θέμα, πως τούτη τη φορά θα επιχειρήσει να γενικεύσει σε όλα τα νησιά την διεκδίκηση, για να αποκτήσει ακόμα πιο ισχυρό έρεισμα. Για αυτό το λόγο μάλιστα, πρόκειται να γίνουν τις αμέσως επόμενες ημέρες επαφές και με τα αντίστοιχα «Συντονιστικά» και των άλλων νησιών που ακόμα τελούν υπό ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς, χωρίς να αποκλείεται και η πιθανότητα μίας νέας κινητοποίησης. «Παίζουμε το τελευταίο μας χαρτί», λένε στο «Ε» οι εκπρόσωποι του Συντονιστικού φορέων της Λέσβου χαρακτηριστικά για το νέο κύκλο δράσεων και κινητοποιήσεών τους για τον ΦΠΑ, αποφεύγοντας ωστόσο να επεκταθούν σε πρώτη φάση, πριν οριστικοποιηθεί το ακριβές περιεχόμενο αυτών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Ετικέτες
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top