FOLLOW US

Οικονομία

  • Με πρωτοβουλία του Ευρωπαίου Επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου για τους Τούρκους ταξιδιώτες
Και φέτος με ολιγοήμερη βίζα στα νησιά

Για άλλη μια χρονιά θα εφαρμοστεί φέτος, με πρωτοβουλία του Ευρωπαίου Επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλου, το πιλοτικό πρόγραμμα έκδοσης ολιγοήμερων θεωρήσεων (βίζα) για τουρίστες από την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ από τις Βρυξέλλες, στην επιστολή του προς τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο, απαντώντας σε σχετικό αίτημά του, ο κ. Αβραμόπουλος επισημαίνει την ανάγκη να προστατευτεί το θετικό αυτό μέτρο με την απαραίτητη τήρηση των διαδικασιών και των ελέγχων στα σύνορα των ελληνικών νησιών.
Όπως σημειώνεται, με το μέτρο αυτό, όπως έχει ήδη αποδειχθεί από την εφαρμογή του τα τελευταία χρόνια, ενισχύεται το τουριστικό ρεύμα προς τα ελληνικά νησιά και στηρίζεται η τοπική οικονομία και η είδηση θα τύχει θερμής ανταπόκρισης από τις τοπικές Αρχές και τους κατοίκους των νησιών.
Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφωνεί στην εφαρμογή και το έτος 2018 του συστήματος έκδοσης θεωρήσεων μίας εβδομάδας για Τούρκους τουρίστες και πολίτες από τρίτες χώρες που βρίσκονται νόμιμα στην Τουρκία και επιθυμούν να επισκεφθούν ελληνικά νησιά του Αιγαίου.
Αυτό το πρόγραμμα θεωρήσεων, που έχει εφαρμοστεί με επιτυχία τα προηγούμενα χρόνια, είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για την οικονομία των νησιών και γι' αυτόν το λόγο η συνέχισή του και τη φετινή χρονιά αποτελούσε πάγιο αίτημα όλων των τοπικών φορέων, επισημαίνεται. Ο κ. Κατρούγκαλος ευχαρίστησε θερμά τον Ευρωπαίο επίτροπο για τις ενέργειές του που οδήγησαν στην αίσια ρύθμιση του θέματος.
Τρία νέα γραφεία θεωρήσεων

Σημειώνεται ότι από τη φετινή χρονιά ξεκινούν τη λειτουργία τους τρία νέα κέντρα υποδοχής αιτήσεων θεωρήσεων (Visa Application Centers) για λογαριασμό του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας, σε Αϊβαλί, Τσεσμέ και Κουσάντασι, προκειμένου να διευκολυνθούν περαιτέρω οι Τούρκοι επισκέπτες των νησιών, που κατευθύνονται κυρίως σε Λέσβο, Χίο και Σάμο, αφού βρίσκονται στις τουρκικές πόλεις που βρίσκονται απέναντι από τα τρία νησιά.
Με το τρόπο αυτό, η Λέσβος, η Χίος και η Σάμος έρχονται πιο κοντά με τις τρεις σημαντικές περιοχές των παραλίων Τουρκίας, που έχουν ακτοπλοϊκές διασυνδέσεις. Πέρυσι τα τρία νησιά του ανατολικού Αιγαίου επισκέφθηκαν συνολικά περίπου 185.000 Τούρκοι τουρίστες, οι 48.610 εξ' αυτών ήρθαν στη Λέσβο. Βέβαια όλα αυτά τα θετικά μέτρα ενίσχυσης και διευκόλυνσης της μετακίνησης Τούρκων τουριστών στα νησιά μας θα έχουν αποτέλεσμα αν οι σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών ομαλοποιηθεί και πέσει η σημερινή ένταση, που εκ των πραγμάτων κρατά σε χαμηλές «πτήσεις» τις αφίξεις επισκεπτών από τη γείτονα χώρα , όπως ήδη καταγράφονται στους πρώτους μήνες του έτους. Αν η ένταση συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες που ήδη μπαίνουμε στην τουριστική σεζόν, τότε τα όποια θετικά μέτρα ενίσχυσης και διευκόλυνσης των τούρκων τουριστών θα πέσουν στο κενό , αφού θα υπονομεύονται από το υπάρχον κλίμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Ετικέτες
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top