Το ευρωπαϊκό έργο «Βορειοανατολικό μελτέμι» ανοίγει πανιά και γιορτάζει την Ευρωπαϊκή Ημέρα Natura 2000 και τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Θάλασσας

Η πνοή του Αρχιπελάγους στη Λήμνο

17/05/2018 - 14:46

Την Ευρωπαϊκή Ημέρα Natura 2000 και τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Θάλασσας γιορτάζει το Ευρωπαϊκό Έργο «Βορειοανατολικό Μελτέμι: Η πνοή του Αρχιπελάγους» (MELTEMI) με μία σειρά εκδηλώσεων στο νησί της Λήμνου και συγκεκριμένα στην περιοχή του Κέρους, έπειτα από μία επιτυχημένη περιβαλλοντολογική δράση για τον εορτασμό της «Ημέρας Γης» στα Αλάτσατα και τον Τσεσμέ, στη δυτική ακτή της Σμύρνης στην Τουρκία.

Από τις 19 έως τις 21 Μαΐου 2018 διοργανώνονται οι “Green & Blue Days 2018”, με τη συμμετοχή 25μελούς αποστολής φοιτητών από το Τμήμα Δημοσιογραφίας & Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και τη συνεργασία του Surf Club Keros. Θα πραγματοποιηθούν δράσεις με την εθελοντική συμμετοχή και συνέργεια των τοπικών φορέων και επαγγελματιών.

Συγκεκριμένα, στις 19 Μαΐου 2018 θα διεξαχθεί βιωματική ξενάγηση για τη βιοποικιλότητα της περιοχής της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και επίσκεψη στη θαλάσσια περιοχή Κεραμωτής - Λιμένα Καβάλας (προστατευόμενη περιοχή Natura 2000). Την επόμενη ημέρα (20/5), οι δράσεις θα είναι αφιερωμένες στο ναυταθλητισμό και τις δραστηριότητες στη φύση, στην παραλία Κέρους (προστατευόμενη περιοχή Natura 2000), με δραστηριότητες ποδηλασίας και θαλάσσιων σπορ, πολιτιστική επίσκεψη και ξενάγηση στο Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης και Σπογγαλιείας  στη Νέα Κούταλη Λήμνου, όπως επίσης και στην 9η Ομαδική Έκθεση Φωτογραφίας με θέμα «Όρια», που συνδιοργανώνεται από τη Φωτογραφική Ομάδα Λήμνου και τον Α.Ο. «Ηφαιστία» στη Δημητριάδειο Σχολή στο Κοντοπούλι.

Σημείο συνάντησης η παραλία Κέρους

Τέλος, η «Ευρωπαϊκή Ημέρα Natura 2000» (21/5) θα περιλαμβάνει εθελοντικό καθαρισμό της παραλίας Κέρους, με τη συνεργασία της τοπικής κοινωνίας, των Λιμενικών Αρχών, μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Κοντοπουλίου και φοιτητών του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η δράση περιλαμβάνει ενημέρωση για θέματα που αφορούν τα απορρίμματα, τη συλλογή και τη διαλογή τους και τον βαθμό επικινδυνότητάς τους, συλλογή απορριμμάτων στην Παράκτια Ζώνη της περιοχής του Κέρους, διαλογή επί τόπου και αξιολόγηση: διαχωρισμός Απορριμμάτων σε ανακυκλώσιμα και μη, δημιουργία «Λόφων Σκουπιδιών» και μεταφορά των διαλεγμένων απορριμμάτων στα μέρη συγκέντρωσης απορριμμάτων του νησιού με τη συνεργασία των Λιμενικών Αρχών Λήμνου και παρουσίαση των πιο περίεργων ευρημάτων αλλά και αντικειμένων που «ταξίδεψαν» στη θάλασσα.

Τέλος, θα γίνει το Green Day event με ομαλή πεζοπορία σε προστατευόμενη περιοχή Natura 2000 και βιωματική ξενάγηση για τη βιοποικιλότητα της περιοχής και του νησιού από την Περιβαλλοντολόγο και πιστοποιημένη από το Interpret Europe, ξεναγό ερμηνείας,  Άντα Μαυρομμάτη, καθώς και το Blue Eno-Gastronomy με οινο-γευσιγνωσία, βιωματική γαστρονομική εμπειρία με τοπικά παραδοσιακά προϊόντα, υπό τη στήριξη  της “Taste Lemnos” και του Αλέξανδρου Αλεξάνδρου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey