Η εντυπωσιακή ανάκαμψη της Τουρκίας ανοίγει διάπλατα πόρτες για αύξηση των κρουαζιερόπλοιων και στα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου

Η ιδανική συγκυρία για την κρουαζιέρα

04/08/2018 - 19:36

Tα 1,2 εκατομμύρια αναμένεται να αγγίξει ο αριθμός των Τούρκων τουριστών που θα επισκεφθούν την Ελλάδα το 2018, όπως ανέφερε στο «Βήμα» ο κ. Gianluigi Baltazzi, αντιπρόεδρος Business Development του τουρκικού ταξιδιωτικού οργανισμού Karavan Group που συνεργάζεται με την εταιρεία κρουαζιέρας Celestyal Cruises. «Η Ελλάδα αποτέλεσε έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς για τους Τούρκους το 2017. Το προηγούμενο έτος περισσότεροι από ένα εκατομμύριο τουρίστες επισκέφθηκαν την Ελλάδα και αναμένουμε αυτός ο αριθμός να αγγίξει τα 1,2 εκατομμύρια το 2018», επεσήμανε. Εκτιμάται πως το ενδιαφέρον των Τούρκων τουριστών για την Ελλάδα θα συνεχιστεί και θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια. Δεν είναι μόνο η τοποθεσία της Ελλάδας, που την καθιστά ενδιαφέρουσα για τους Τούρκους τουρίστες, αλλά υπάρχει επίσης ομοιότητα των πολιτισμών. Οι προσιτές τιμές είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας. «Στην Ελλάδα επιπλέον μπορούν οι Τούρκοι που δεν επιθυμούν να τολμήσουν διαφορετικές γαστρονομικές εμπειρίες να βρουν παρόμοια φαγητά με αυτά της πατρίδας τους. Επιπλέον ελκυστική κάνει την Ελλάδα ο ιστορικός της πλούτος», συμπλήρωσε.

Αναφορικά με το πώς επιλέγουν να έρθουν στη χώρα μας, υπογραμμίζει πως «η γεωγραφική εγγύτητα σίγουρα βοηθά τους Τούρκους να έρθουν στην Ελλάδα. Έπειτα από περίπου τέσσερις ώρες, κάποιος που έχει φύγει οδικώς από Κωνσταντινούπολη μπορεί να απολαύσει το δείπνο του στην Αλεξανδρούπολη, ενώ ύστερα από μια ώρα ταξίδι στο Αιγαίο μπορεί να επισκεφθεί κάποιο από τα ελληνικά νησιά που βρίσκονται κοντά στις τουρκικές ακτές. Τα τουρκικά επιβατηγά πλοία, επίσης, μπορούν να μεταφέρουν επισκέπτες σε τουλάχιστον 10 ελληνικά νησιά, από όπου στη συνέχεια με τα ελληνικά επιβατηγά - οχηματαγωγά πλοία μπορούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την ηπειρωτική χώρα ή σε άλλα νησιά. Ωστόσο, όλοι γνωρίζουμε ότι ο καλύτερος και ο πιο άνετος τρόπος να ταξιδέψει κανείς και να εξερευνήσει τα ελληνικά νησιά είναι με κρουαζιερόπλοια. Χωρίς να πρέπει να πακετάρει και να ξεπακετάρει κάποιος, απλά απολαμβάνει τον ήλιο, τη θάλασσα, εξερευνά τη φύση, τον πολιτισμό, την κουλτούρα, τη γαστρονομία και βασικά όλα όσα προσφέρει ο προορισμός», ανέφερε ο κ. Gianluigi Baltazzi.

 

Η κρουαζιέρα επιστρέφει σταδιακά στην Τουρκία

Για τη σταδιακή επιστροφή των εταιρειών κρουαζιέρας στην Τουρκία από το 2019, σε συνδυασμό με την παροχή μπόνους από την τουρκική κυβέρνηση για κάθε επιβάτη κρουαζιερόπλοιου που θα επισκεφθεί τη γειτονική χώρα, και κατά πόσο αυτό μπορεί να ωφελήσει τόσο τη γειτονική χώρα όσο και την Ελλάδα απάντησε πως «σίγουρα θα βοηθήσει. Η Τουρκία και η Ελλάδα περιλαμβάνονται στους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως με ιστορικά αξιοθέατα, φανταστικές ακτές, γευστική κουζίνα και ζεστή φιλοξενία. Από τη στιγμή που είναι γείτονες και εύκολα προσβάσιμες, μπορεί κάποιος να τις επισκεφθεί σε ένα μόνο ταξίδι. Μαζί είναι εξαιρετικός συνδυασμός. Έτσι στρατηγικά, εάν καταφέρουμε και αναπτύξουμε έναν τρόπο να προβάλλουμε μαζί το τουριστικό προϊόν μας περισσότερο από ό,τι μέχρι σήμερα, πιστεύω ότι το αποτέλεσμα θα είναι πολύ καλύτερο».

Επέμεινε στο θέμα πως θα πρέπει να εξεταστεί το ενιαίο τουριστικό πακέτο Ελλάδας και Τουρκίας, λέγοντας «ειδικά όταν σκεφτόμαστε για ταξιδιώτες από μακρινές χώρες όπως την Άπω Ανατολή ή την Αμερική, που συνήθως ταξιδεύουν στην περιοχή μας μία φορά στη ζωή τους και λογικά επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν όσο γίνεται καλύτερα τον χρόνο τους με το να επισκεφτούν και τις δυο χώρες... Υπάρχει επίσης πολύ καλή αεροπορική σύνδεση μεταξύ Αθήνας και Κωνσταντινούπολης που διευκολύνει την πώληση του πακέτου Ελλάδας - Τουρκίας ως ενός. Οι τουρκικές αερογραμμές είναι ισχυρές ως προς στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων και η Κωνσταντινούπολη αποτελεί έναν πολύ δυνατό κόμβο, κάνοντας παράλληλα την Ελλάδα πιο προσιτή σε τουρίστες από μακρινές χώρες. Πιστεύω ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επενδύσει περισσότερο στην αύξηση της αεροπορικής διασύνδεσης της Αθήνας με άλλες πόλεις στο εξωτερικό, κάτι που θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των τουριστών και για τις δύο χώρες».

Να γίνουν έγκαιρα οι απαραίτητες ενέργειες

Με αυτά τα δεδομένα, το 2019 μπορεί να χαρακτηριστεί από εντυπωσιακή άνοδο για την κρουαζιέρα και στο Βόρειο Αιγαίο. Εάν πολλαπλασιαστούν τα κρουαζιερόπλοια στα παράλια της Τουρκίας θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα αυξηθούν οι προσεγγίσεις και στα ελληνικά νησιά. Γεγονός που καθιστά απολύτως αναγκαία την έγκαιρη δράση όλων των συναρμόδιων τουριστικών φορέων, προκειμένου να μη χαθεί η ευκαιρία να υπάρξουν σημαντικά έσοδα για τις τοπικές κοινωνίες από τον κλάδο της κρουαζιέρας, που τα τελευταία χρόνια έχει υποστεί ολική καθίζηση.

Υπενθυμίζεται ότι από τις 155 προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων του 2015 σε Λέσβο, Λήμνο, Χίο και Σάμο και τους περίπου 77.000 επισκέπτες, πέρυσι καταγράφηκαν μόλις 53 προσεγγίσεις με σχεδόν 29.000 επιβάτες για όλο το έτος στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Σε ότι αφορά στο νησί μας μάλιστα, τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα φέτος, αφού ως σήμερα έχει προσεγγίσει το λιμάνι της Μυτιλήνης μονάχα ένα κρουαζιερόπλοιο, ενώ οι προβλέψεις βάσει του προγραμματισμού δεν αφήνουν κανένα ψήγμα αισιοδοξίας για το προσεχές διάστημα της τουριστικής σεζόν.

Το 2013 τη Μυτιλήνη προσέγγισαν 56 κρουαζιερόπλοια, που έγιναν 53 τόσο το 2014 όσο και το 2015, για να ξεκινήσει μια ελεύθερη πτώση το 2016 με 29 αφίξεις και μόλις 5 προσεγγίσεις το 2017, φτάνοντας στη 1 και μοναδική ως τώρα για το 2018 από το Salamis Filoxenia της κυπριακής Salamis Cruise Lines. Πρόκειται για μια μεταβολή που αγγίζει το -83% μέσα σε μόλις μια πενταετία. Σε απόλυτα νούμερα επισκεπτών κρουαζιέρας στη Λέσβο, από τους 42.423 επιβάτες του 2013 φτάσαμε στους 2.482 του 2017…

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey