Νέα γεωργία για τη Νέα Γενιά και αγροανεξέλιξη

Η Ελένη Σιβρή, από τη Φίλια, στις 10 Ελληνίδες που επέλεξε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος [Vid]

21/09/2021 - 15:44 Ενημερώθηκε 27/09/2021 - 10:08

Τον Ιούνιο που πέρασε αποφασίστηκε, μέσα από το πρόγραμμα «Αγροανέλιξη», του οργανισμού «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» , που υλοποιείται με πρωτοβουλία και αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος να ενισχυθούν 10 Ελληνίδες από όλη την επικράτεια που ασχολούνται, δραστηριοποιούνται και επιχειρούν στον τομέα της αγροδιατροφής. Ανάμεσά τους και η Ελένη Σιβρή, οικοτέχνης παραδοσιακών προϊόντων Filia- γη, που καλλιεργεί και παράγει τα προϊόντα της στη Φίλια της Λέσβου.

Στο τέλος της πορείας του προγράμματος αυτού θα δοθεί χρηματικό έπαθλο της τάξεως των 10.000 ευρώ στην πιο εμπεριστατωμένη μελέτη αναφορικά με το επιχειρηματικό πλάνο που έχει κάθε μία από τις επωφελούμενες του προγράμματος. Οι μελέτες θα υποβληθούν τον Δεκέμβριο στην Αθήνα.

«Αγροανέλιξη-Οικοτεχνία»

Θέλοντας να αναπτύξει και να εξελίξει το όραμά της για τη δημιουργία της δικής της οικοτεχνίας, η Ελένη Σιβρή αποφάσισε να συμπληρώσει αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα επιτάχυνσης «Αγροανέλιξη» του οργανισμού «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά», όπου και τελικά επιλέχθηκε. «Το να συμπεριλαμβάνομαι μέσα σε μία ομάδα δέκα γυναικών από όλη την επικράτεια που δραστηριοποιούνται στην αγροδιατροφή έχοντας ένα τόσο μικρό κύκλο εργασιών -γιατί είμαι ακόμα στην αρχή -είναι πολύ μεγάλη τύχη για μένα. Αισθάνομαι πάρα μα πάρα πολύ ευγνώμων, γιατί έχω τη συμβουλευτική που χρειάζομαι. Έχω όλη τη γνώση που απαιτείται μέσα από τα σεμινάρια. Αυτό σου δίνει την ώθηση και το έναυσμα που χρειάζεσαι για να προχωρήσεις γιατί βλέπεις ότι υπάρχουν άνθρωποι που έχουν στη γνώση να σε αξιολογήσουν και βλέπουν ότι προχωράς -αν μη τι άλλο- στο σωστό δρόμο» είπε στο «Ε» μιλώντας για την σημαντικότητα του προγράμματος και πρόσθεσε: «Αυτό που χρειαζόμαστε όλοι σε ό,τι κι αν κάνουμε σε όποιον τομέα και αν δραστηριοποιούμαστε είναι η Διά Βίου Μάθηση. Αυτό είναι το Α και το Ω προκειμένου κάποιος να μπορεί, με στερεά βήματα, να προχωράει σε αυτό που κάνει. Στην αγροδιατροφή ένα παραπάνω, γιατί ασχολούμαστε με πάρα πολλά διαφορετικά κομμάτια μέχρι να φτάσουμε στην παραγωγή του τελικού προϊόντος. Οπότε κάθε γνώση που αποκτάται σε όποιο κομμάτι από αυτά που δραστηριοποιείται κάποιος  είναι πολύτιμη».

Οι στόχοι και τα όνειρα

Ο στόχος που έχει τεθεί μέσα από κατ’ ιδίαν συναντήσεις της Ελένης Σιβρή με εξειδικευμένους μέντορες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Αγροανέλιξη», είναι η δημιουργία και παράλληλα ο εκσυγχρονισμός του εργαστηρίου μεταποίησης, με στόχο την μακροημέρευση και τη βιωσιμότητα της οικοτεχνίας της, κάτι το οποίο θα επιβλέπει η ομάδα του οργανισμού «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» για πολλούς ακόμη μήνες και μετά τη λήξη του προγράμματος.

 «Αφού έγινε η επιλογή τον Ιούνιο και τον Ιούλιο πήγαμε στο Σεράφειο και εκ νέου μιλήσαμε για τις δράσεις μας έγινε ένα magic - όπως συνηθίζουν να λένε- δηλαδή ένα ταίριασμα ανάμεσα σε εκείνες που επιλέχθηκαν και σε γυναίκες που είναι μέντορες προκειμένου η καθεμία από μας να έχει τη συμβουλευτική που χρειάζεται προκειμένου να φτάσει στην υλοποίηση των στόχων» είπε στο «Ε» η Ελένη Σιβρή και πρόσθεσε μιλώντας για τους στόχους της. «Ο δικός μου στόχος, αυτό για το οποίο μίλησα και έκανα όλο αυτό το επιχειρηματικό πλάνο είναι να καταστήσω το χώρο στον οποίο καλλιεργώ επισκέψιμο, έτσι ώστε ο κάθε επισκέπτης του τόπου μας να έχει τη δυνατότητα να έρθει σε άμεση επαφή με το φυσικό χώρο στον οποίο καλλιεργώ, τόσο τα τριαντάφυλλα, όσο τα σύκα και τα σταφύλια και να έχει και μία εμπειρία -μία ολοκληρωμένη εμπειρία- για το πώς παράγονται τα προϊόντα  που θα αγοράσει ή  που τυχόν έχει ήδη δοκιμάσει». 

Ροδόσταγμα και πετιμέζι

«Σε αυτόν εδώ τον τόπο εγώ καλλιεργώ αμπέλια  και συκιές  του παππού και τριαντάφυλλα ενδημική ποικιλία και παράγω πετιμέζι από σταφύλι και σύκο με αρμπαρόριζα. Από τα τριαντάφυλλα,  παράγω προς το παρόν ξύδι με τριαντάφυλλο και τώρα το Ροδόσταγμα που είναι παραδοσιακά προϊόντα και έχουν μία μακραίωνη ιστορία στη λαογραφία του τόπου»,  είπε μιλώντας για τα προϊόντα που καλλιεργεί. Με τον αγροτικό τομέα και την καλλιέργεια της γης ασχολούμαι από τότε που επαναπατρίστηκα,  δηλαδή σίγουρα 6 χρόνια και  την οικοτεχνία την έχω κάνει τα τελευταία 2 χρόνια,  όποτε μπορώ απλά να συσκευάσω τα προϊόντα μου και τα κάνω γνωστά στο ευρύ κοινό» είπε μιλώντας για τα προϊόντα της.

Νέα Γεωργία Νέα Γενιά & Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

«Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά», μόνο από τον τίτλο του προγράμματος, μπορεί κανείς να αντιληφθεί το όραμα που κρύβεται πίσω από τη δημιουργία του, που ήδη από τον πρώτο χρόνο υλοποίησής του φαίνεται να αποδίδει καρπούς (με γεύση σύκο και φράουλα).

Το πολυετές πρόγραμμα «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά», που αποσκοπεί στη δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης και επιχειρηματικότητας για τους νέους στον αγροδιατροφικό τομέα στην Ελλάδα, υλοποιείται με πρωτοβουλία και αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ),, υπό την καθοδήγηση του Πανεπιστημίου Rutgers και σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή.

Οι δράσεις του προγράμματος προσφέρονται δωρεάν στους συμμετέχοντες και αφορούν τρεις βασικούς άξονες: την παροχή προγραμμάτων κατάρτισης και συμβουλευτικής, την υποστήριξη της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας, καθώς και τη δημιουργία υποδομών.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey