Η αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου στη Στύψη μπορεί να δημιουργεί προσδοκίες, αλλά μέχρι πότε;

Η αξιοποίηση της γεωθερμίας στη Λέσβο παραμένει στα ...αζήτητα!

16/07/2022 - 12:00 Ενημερώθηκε 15/07/2022 - 17:09

Το θέμα της αξιοποίησης της γεωθερμίας της Λέσβου έχει μακρά ιστορία, μερικών δεκαετιών, με εξαγγελίες και υποσχέσεις που μένουν στα λόγια και στις προθέσεις , με αποτέλεσμα μια πλουτοπαραγωγική πηγή ενέργειας στο νησί να μένει αναξιοποίητη και μάλιστα σε μια εποχή που το ενεργειακό έχει αναδειχθεί , λόγω του πολέμου στην Ουκρανία , σε υπ αριθμό ένα πρόβλημα κυρίως της Ευρώπης και ασφαλώς και της χώρας μας. Το θέμα το επανέφερε, σε ότι αφορά τη Λέσβο, στο προσκήνιο παρέμβαση του Τ. Ιορδάνη προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας «ΔΕΗ Ανανεώσιμες», στην οποία θυμίζει τις εισηγήσεις και τις εξαγγελίες που κατά καιρούς έχουν γίνει για το επίμαχο ζήτημα, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει κάτι προς την κατεύθυνση της αξιοποίησης της γεωθερμίας του νησιού. Στην παρέμβασή του αυτή προς τη «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» που διαχειρίζεται project σαν αυτό της γεωθερμίας στη Λέσβο, ο κ. Ιορδάνης ανατρέχει σε δεσμεύσεις της εν λόγω εταιρίας από το 2005 και μάλιστα στη Μυτιλήνη, όπου μεταξύ των άλλων υπήρξε η εξαγγελία , μετά την ολοκλήρωση των σχετικών βαθέων γεωτρήσεων στο γεωθερμικό πεδίο της Στύψης, και την εγκατάσταση σχετικής μονάδας ηλεκροπαραγωγής που θα μπορούσε να στηρίξει κατά ένα μέρος την ισχύ σε ηλεκροπαραγωγή του νησιού, της τάξης των 8-10 MW, εφόσον οι προγραμματισμένες τότε γεωτρήσεις έδιναν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Για το όλο εγχείρημα δινόταν χρονοδιάγραμμα 3 ετών. Ήταν η εποχή που τα προβλήματα με το προβληματικό και ανεπαρκές εργοστάσιο της ΔΕΗ ήταν στην επικαιρότητα και η ανάγκη ενίσχυσης της ισχύος σε ηλεκτροπαραγωγή στο νησί ήταν μείζονος σημασίας και προτεραιότητα. Έκτοτε βέβαια έχουν περάσει 17 χρόνια(!!!) και η υπόθεση που ήταν μάλιστα και προτεραιότητα για τη ΔΕΗ παραμένει σε στασιμότητα. Να σημειωθεί μάλιστα ό τι σύμφωνα με δημόσια δήλωση του εκπροσώπου της εταιρίας «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» και απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του κ. Ιορδάνη σε ημερίδα για την αξιοποίηση της γεωθερμίας που έγινε στις αρχές του 2020, διαβεβαίωνε ότι τα έργα αξιοποίησης της γεωθερμίας ηλεκτρενεργειακά στη Λέσβο εντάσσονται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα της ΔΕΗ και ότι θα άρχιζαν μάλιστα και εντός του 2020. Ωστόσο , όπως αποδεικνύεται από την εξέλιξη των πραγμάτων, ο νέος κύκλος των ερευνητικών εργασιών στο γεωθερμικό πεδίο της Στύψης, το οποίο έχει υπό την διαχείριση της, η εταιρεία ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε., με προοπτική την ανέγερση μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας τα επόμενα χρόνια, όπως έσπευσε να ανακοινώσει και ο Δήμος Δυτικής Λέσβου, όταν πληροφορήθηκε και αυτός τις συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις, έμειναν στις εξαγγελίες και στις προθέσεις του επιχειρησιακού προγράμματος. Αποτέλεσμα η υπόθεση αυτή που συζητιέται μερικές δεκαετίες να παραπέμπεται συνεχώς στις καλένδες και η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής που θα μπορούσε να βελτιώσει αισθητά την κατάσταση να μένει στα ...αζήτητα!

Αξιοποιήσιμο μεν, αναξιοποίητο δε

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο συγκεκριμένο πεδίο που βρίσκεται από το 1986 υπό τη διαχείριση της ΔΕΗ, έχουν πραγματοποιηθεί κατά καιρούς ερευνητικές εργασίες οι οποίες έχουν αναδείξει τις ιδιότητες και τη δυναμική του, ωστόσο όπως επισημαίνεται, το Νομοθετικό πλαίσιο και οι διάφορες γραφειοκρατικές αγκυλώσεις δεν επέτρεψαν την περαιτέρω αξιοποίησή του μέχρι πρόσφατα, παρά το γεγονός ότι είχε ανακοινωθεί πολλές φορές η δημιουργία μονάδας στην περιοχή. Το αξιοπερίεργο είναι ότι όλα αυτά που λέγονται κατά καιρούς και επισήμως, έχουν λεχθεί και στο παρελθόν, έχουν γίνει πέρα από τις «πιλοτικές-αναγνωριστικές» γεωτρήσεις και γεωτρήσεις μεγάλου βάθους που υποτίθεται ότι έδειξαν ότι το συγκεκριμένο γεωθερμικό πεδίο είναι αξιοποιήσιμο. Αλλά αν και αξιοποιήσιμο ακόμη δεν έχει αξιοποιηθεί και αν τίθεται θέμα που έχει να κάνει με το κόστος του έργου και τη συνολική οφελιμότητά του , μετά από τόσα χρόνια αυτό θα έπρεπε να είναι ξεκάθαρο.

Χρήσιμη ειδικά τώρα

Τα δεδομένα και οι έρευνες που πραγματοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια στην ίδια περιοχή, δείχνουν ότι υπάρχει δυνατότητα δημιουργίας μίας μικρής μονάδας παραγωγής ενέργειας έως 8 MW και ευλόγως αναρωτιόμαστε γιατί η έρευνα κρατά τόσα χρόνια, όταν είναι η ώρα της αξιοποίησης των ευρημάτων και της δημιουργίας της μονάδας παραγωγής. Η ύπαρξη ενός τέτοιου εργοστασίου στην περιοχή πάντως θεωρείται ότι θα βοηθήσει σημαντικά στην ομαλή ηλεκτροδότηση του νησιού, ενισχύοντας από τη μία πλευρά την υφιστάμενη μονάδα, που έχει τα προβλήματά της και σταθεροποιώντας το σύστημα ηλεκτροδότησης από την άλλη, αφού η παρουσία δεύτερης μονάδας, έστω και αυτής της δυναμικότητας στη βόρεια πλευρά της Λέσβου θεωρείται παράγοντας εξισορρόπησης του δικτύου. Είναι προφανές ότι η αξιοποίηση της γεωθερμίας του νησιού μας αν πράγματι είχε προχωρήσει μετά από τόσες ερευνητικές γεωτρήσεις που έδειξαν ότι είναι αξιοποιήσιμη, όπως η ίδια η ΔΕΗ υποστηρίζει ήδη από το 2005, σήμερα που η ενεργειακή κρίση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και όσα αυτός προκάλεσε σε σχέση με την απεξάρτηση από το φυσικό αέριο της Ρωσίας,, θα μπορούσε να βοηθήσει το νησί μας ενεργειακά και να του προσφέρει πρόσθετη ασφάλεια. Η δε εγκατάσταση μια τέτοιας μονάδας 8MW που θα λειτουργούσε με γεωθερμία θα ήταν προς όφελος και της εθνικής οικονομίας και σίγουρα και χρήσιμη και μετά το 2029, που υποτίθεται θα έχει ολοκληρωθεί η διασύνδεση της Λέσβου με το εθνικό ηλεκτρικό δίκτυο. Δυστυχώς και για τη χώρα μας και για το νησί μας , ο «πλούτος» αυτός που διαθέτει, μένει αναξιοποίητος και μένουμε με την εύλογη απορία, γιατί αυτή η κατάντια. Γιατί περί κατάντιας πρόκειται, όταν επισήμως εκτιμάται ότι η γεωθερμία στη Λέσβο μπορεί να αξιοποιηθεί και ενεργειακά, σε ένα νησί που έχει δεδομένα προβλήματα στον τομέα αυτό, και παρ΄όλα αυτά τίποτα δεν γίνεται; Είναι να μην εξοργίζεσαι, όταν διαπιστώνεις ότι ο εμπαιγμός καλά κρατεί εδώ και χρόνια, κρατώντας καθηλωμένο και το νησί στη στασιμότητα; Ως πότε όμως;

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey