FOLLOW US

Οικονομία

  • Μέχρι το 2021 αναμένεται να έχει δημιουργηθεί δίκτυο καταναλωτών σε τρία νησιά της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, Λέσβο, Χίο και Σάμο
Φυσικό αέριο και στη Μυτιλήνη!

Επενδύσεις επέκτασης του δικτύου φυσικού αερίου σε 43 πόλεις και νησιά ανά την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και στη Λέσβο, περιλαμβάνει το πενταετές πρόγραμμα ανάπτυξης του δικτύου 2017 - 2021,  που έχει θέσει σε δημόσια διαβούλευση η Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΔΑ).

Όπως προκύπτει από τις μέχρι στιγμής δεσμεύσεις, η εταιρεία προβλέπεται να επενδύσει περίπου 180 εκ. ευρώ, με πιο ενδιαφέροντες άξονες του προγράμματος της την ανάπτυξη δικτύων στα μεγάλα νησιά της χώρας, όπως είναι η Κρήτη, η Λέσβος, Ρόδος, η Χίος αλλά και η Σάμος.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της Εταιρείας Διανομής Αερίου Λοιπής Ελλάδος, την περίοδο 2017-2021 προβλέπεται η ανάπτυξη δικτύων σε Στερεά Ελλάδα, Κεντρική Μακεδονία, Ανατολική Μακεδονία Θράκη, Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησο, Δυτική Μακεδονία, Ήπειρο, Κρήτη και Βόρειο και Νότιο Αιγαίο.

Σημειώνεται ότι στα νησιά, η επέκταση του φυσικού αερίου εξαρτάται από τη λήψη απόφασης για ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο, το οποίο θα μεταφέρεται σε υγροποιημένη μορφή. Αυτό εξάλλου είχε συζητηθεί σε προ μηνών ημερίδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, όπου ο διευθύνων σύμβουλος της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΔΑ) κ. Θόδωρος Τερζόπουλος είχε παρουσιάσει τα σχέδια για την ανάπτυξη της διανομής φυσικού αερίου, ανά την Ελλάδα, τονίζοντας πως τα επόμενα χρόνια θα δοθεί έμφαση στην προσέλκυση νέων συνδέσεων στο υφιστάμενο δίκτυο, αλλά και στην επέκτασή του.

Τι προβλέπεται για τη Λέσβο

Σε ότι αφορά τη Λέσβο, αναμένεται να δημιουργηθεί δίκτυο εντός της πόλης της Μυτιλήνης, συνολικού μήκους 6 χιλιομέτρων. Η πρόβλεψη που υπάρχει σε πρώτη φάση περιλαμβάνει μόλις 30 συνδέσεις σε αυτό, 20 οικιακών και 10 εμπορικών, ωστόσο δεν παύει να αποτελεί το έναυσμα μιας επένδυσης που αναμφίβολα στο προσεχές μέλλον μπορεί να εξελιχθεί ακόμα περισσότερο, προσφέροντας πολλαπλά οφέλη στους καταναλωτές.

Αντίστοιχη πρόβλεψη σε μήκος δικτύου και συνδέσεις υπάρχει επίσης και για τα άλλα δύο μεγάλα νησιά του Βορείου Αιγαίου, τη Χίο και τη Σάμο. Συνολικά στα τρία αυτά νησιά της Περιφέρειας αναμένεται να επωφεληθούν 60 οικίες με κατανάλωση 480 MWh και 30 εμπορικά καταστήματα με κατανάλωση 1200 MWh. Το συνολικό προβλεπόμενο κόστος εγκατάστασης ανέρχεται σε 1.551.072 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνολική επένδυση της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου ανέρχεται σε 180 εκ. ευρώ και οι επωφελούμενοι από την ανάπτυξη του δικτύου σε όλη την Ελλάδα θα είναι περισσότεροι από 50.000.

 

Το φυσικό αέριο και τα οφέλη του

 

Πρόκειται για ένα απολύτως φυσικό προϊόν, που δεν περιέχει μονοξείδιο του άνθρακα (CO), είναι ελαφρύτερο από τον αέρα και σε περίπτωση που απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα απομακρύνεται άμεσα. Μάλιστα, χαρακτηρίζεται απόλυτα ασφαλές αφού οι ίδιες οι συσκευές φυσικού αερίου, σε περίπτωση διαφυγής ή σε περίπτωση που σβήσει η φλόγα της συσκευής μαγειρέματος, διαθέτουν ειδικό μηχανισμός που διακόπτει αυτόματα την παροχή του.

Το φυσικό αέριο είναι φιλικό προς το περιβάλλον από τη φύση του. Είναι το πιο καθαρό καύσιμο σε σχέση με τα υπόλοιπα συμβατικά καύσιμα, καθώς συμβάλλει σημαντικά στη μείωση του φαινομένου του θερμοκηπίου. Δεν εκπέμπει αιθάλη και δεν περιέχει τις βλαβερές για το περιβάλλον ενώσεις θείου, που ρυπαίνουν και προκαλούν το φαινόμενο της όξινης βροχής.

 

Το όφελος της χρήσης του

Το φυσικό αέριο προσφέρει εξοικονόμηση, συγκρινόμενο με άλλες πηγές ενέργειας, ενώ η καθαρή καύση του προσφέρει μεγάλη διάρκεια ζωής στις συσκευές αερίου και έχει μικρό κόστος συντήρησης.

Επιπρόσθετα, προσφέρει άνεση, ανεξαρτησία και ευκολία χρήσης, σε συνδυασμό με την ενιαία και ποιοτική θέρμανση σε όλους τους χώρους χρήσης, το ζεστό νερό σε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, την επιθυμητή θερμοκρασία και τη χωρίς περιορισμούς ποσότητα. Επιπλέον, το φυσικό αέριο δίνει τη δυνατότητα πλήρους ανεξαρτησίας στη θέρμανση και είναι άμεσα διαθέσιμο χωρίς να απαιτούνται παραγγελίες (όπως πχ στο πετρέλαιο θέρμανσης).

Οι νέου τύπου συσκευές που χρησιμοποιούνται (επιτοίχιοι λέβητες) επιτρέπουν ευελιξία στην τοποθέτηση, ενώ η απουσία δεξαμενής αποθήκευσης προσφέρει εξοικονόμηση χώρου. Μέσω του ειδικού μετρητή, ο καταναλωτής γνωρίζει άμεσα  την ποσότητα που έχει καταναλωθεί και, σε αντίθεση με άλλα καύσιμα, πληρώνει μετά τη χρήση του (όπως συμβαίνει με ρεύμα, νερό).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2018 17:47
Ετικέτες
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top