FOLLOW US

Οικονομία

  • Παράταση λειτουργίας τους μέχρι τα Χριστούγεννα, εξασφάλισε το Υπουργείο Τουρισμού - Φεύγει ο Αντ. Τσελεπιδάκης από τις εγκαταστάσεις Πολιχνίτου
«Φιλί ζωής» για τις ιαματικές πηγές

Αποφεύγεται, ή αναβάλλεται προσωρινά το φιάσκο του λουκέτου στις ιαματικές πηγές της Λέσβου, με την απόφαση που έλαβε το Υπουργείο Τουρισμού την τελευταία στιγμή και δίνει ουσιαστικά στις λουτροπηγές μας, παράταση λειτουργίας μέχρι τα Χριστούγεννα. Η παράταση αυτή εξασφαλίστηκε και μετά από σχετικό αίτημα του δήμου Λέσβου, προκειμένου να ολοκληρωθούν μέχρι τον Δεκέμβρη (επιτέλους) οι διαδικασίες που απαιτούνται για να αναγνωριστούν και πιστοποιηθούν οι πηγές.

Η εξέλιξη αυτή, έγινε γνωστή προχθές στην πρώτη συνεδρίαση της ΑΔΕΛ Α.Ε. μετά την πολύμηνη αναστάτωση που προκλήθηκε στο Δ.Σ. της από την άγαρμπη (και άκυρη) «καρατόμηση» της απελθούσας προέδρου της εταιρίας, Ταξιαρχούλας Πνακά.

Τι πρέπει να γίνει

Ο νέος αντιπρόεδρος της ΑΔΕΛ τώρα, Γιάννης Τσακίρης εξήγησε πως μέσα στο επόμενο διάστημα θα έχουν ολοκληρωθεί οι ενέργειες που ακόμα απαιτούνται για να γίνει η αναγνώριση των πηγών ως φυσικός πόρος. Οι οποίες ενέργειες θα γίνουν σε δύο στάδια. Πρώτα σχετικά με ότι έχει να κάνει με την πιστοποίηση των πηγών και μετά σε ότι έχει να κάνει και με το να περιέλθουν (βασικά εκείνες του Πολιχνίτου) στην ιδιοκτησία του δήμου. Εννοείται ότι οι πηγές θα πρέπει να συμμορφωθούν και με τις προϋποθέσεις που θέτει το (νέο) ΦΕΚ για τη λειτουργία τους. Και ο κ. Τσακίρης που έχει ασχοληθεί στενά και με την υπόθεση εκκαθάρισης της ΕΘΥΛΠ Α.Ε. ( εταιρίας του πάλαι ποτέ δήμου Πολιχνίτου στην οποία ανήκουν οι πηγές της περιοχής), αποτελεί μία εγγύηση πως το αδιέξοδο με αυτήν την περίπτωση, μπορεί να ξεπεραστεί.

Η απαισιοδοξία του επιχειρηματία

Αν και βέβαια ο ιδιώτης που δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια στις πηγές του Πολιχνίτου δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία του δήμου, αφού με δηλώσεις του χθες στην ΕΡΤ Αιγαίου, εμφανίστηκε αποφασισμένος να βάλει σε κάθε περίπτωση λουκέτο στις 21 Οκτωβρίου. Συγκεκριμένα ο κ. Αντώνης Τσελεπιδάκης που δημοσιοποίησε  πρόσφατα το επικείμενο σφράγισμα των λουτροπηγών δήλωσε στην ΕΡΤ: «Οι πηγές στον Πολιχνίτο δεν πρόκειται να ξαναλειτουργήσουν όποια διαδικασία και να ακολουθήσει τώρα πια ο δήμος. Η διαδικασία για το ξεκαθάρισμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση ενώ ούτε για την αναγνώριση ως φυσικό πόρο έχουν γίνει οι ενέργειες που απαιτούνται». Αποκαλύπτοντας παράλληλα πως πρόκειται να επενδύσει τελικά σε άλλο νησί, αφού ποτέ- όπως ισχυρίζεται- δεν του δόθηκε το κατάλληλο πεδίο να το κάνει για τις πηγές Πολιχνίτου και Λισβορίου. «Τραγική» εξέλιξη ότι τα χρήματα που προόριζε να διαθέσει ο κύριος Τσελεπιδάκης για τις πηγές του νησιού (Πολιχνίτου και Λισβορίου), θα τα επενδύσει τελικά σε άλλο νησί.

 

Πνακά: «Ποιοι ανέστειλαν τη λειτουργία της ΑΔΕΛ»;

Για την εξέλιξη αυτή όμως, έσπευσε να τοποθετηθεί και η απελθούσα πρόεδρος της ΑΔΕΛ Ταξιαρχούλα Πνακά, η οποία υπεραμύνθηκε των ενεργειών της για τις θερμοπηγές, επί των ημερών της στο τιμόνι της αναπτυξιακής εταιρίας. «Ακούω διάφορα που λέγονται και χρεώνουν και το αδιέξοδο με τις θερμοπηγές σε εμένα. Ξεχνούν όμως εκείνοι που τα λένε, πως τα μεγάλα προβλήματα κυρίως στην Εφταλού για παράδειγμα, προκλήθηκαν από το απροσδόκητο καθεστώς ακυβερνησίας που επιβλήθηκε στην ΑΔΕΛ, με τη γνωστή προσπάθεια αποπομπής μου. Η ΑΔΕΛ έκανε όλες τις ενέργειες για την αναγνώριση και πιστοποίηση των πηγών μας και η μη πιστοποίησή τους, δεν οφείλεται σε λάθος χειρισμούς εκ μέρους της διοίκησής μας. Ωστόσο είναι σαφές πως υπάρχουν ακόμα δυσεπίλυτες περιπτώσεις τόσο στην περίπτωση των πηγών της Εφταλούς, όσο και στου Πολιχνίτου και του Λισβορίου. Για την Εφταλού μόνο αρκεί να πω πως έτσι όπως είναι δομημένες, για να πληροί τις νέες προδιαγραφές, απαιτείται η αγορά διπλανού κτηρίου. Ή ειδική τροποποίηση του νόμου που ορίζει τις νέες προδιαγραφές λειτουργίας , αλλά και κάποιες άλλες παράμετροι που πρέπει ικανοποιηθούν. Δεν είναι απλή υπόθεση. Το ότι κάποιοι όμως υποβάθμισαν τόσο πολύ το έργο και το αντικείμενο της ΑΔΕΛ, θέτοντάς την ουσιαστικά εκτός λειτουργίας για τόσους μήνες, θα αποβεί εις βάρος της εταιρίας, αν και το απεύχομαι. Η οποία εταιρία λόγω της προαναφερθείσας κατάστασης, όχι μόνο έμεινε αδρανής στα θέματα των πηγών, όπως στην περίπτωση της νομιμοποίησης των αυθαιρέτων στα Ιαματικά Λισβορίου, αλλά και δεν δημοπράτησε το αναψυκτήριο στο Πάρκο Καραπαναγιώτη». 

 

Οι συνταξιουχικές οργανώσεις για το λουκέτο στα ιαματικά

«Ανοίξτε τώρα τα λουτρά»!

 

Με εύλογη αγανάκτηση, οι συνεργαζόμενες συνταξιουχικές οργανώσεις της Λέσβου (Παλλεσβιακή Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ, Τοπική Επιτροπή Συνταξιούχων ΕΛΤΑ Λέσβου, Ένωση Συνταξιούχων ΔΕΗ Αρχιπελάγους, Ένωση Συνταξιούχων ΝΑΤ Λέσβου και Ένωση Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Λέσβου) με κοινή τους ανακοίνωση εκφράζουν την δυσαρέσκειά τους για το επαπειλούμενο σφράγισμα των ιαματικών πηγών στη Λέσβο.

«Σα να μην έφταναν όλα αυτά τα προβλήματα που υπάρχουν στο νησί μας, τώρα μας ήλθε και κάτι αναπάντεχο, που συμπληρώνει «το πάζλ» της πολυδιαφημιζόμενης «ανάπτυξης», τα ιαματικά λουτρά στα οποία εκατοντάδες εργαζόμενοι και συνταξιούχοι πήγαιναν κάθε χρόνο και έκαναν τα μπάνια τους και ανακουφίζονταν από διάφορες παθήσεις απειλούνται με κλείσιμο και αυτό γιατί δεν είχανε λέει άδεια λειτουργίας. Τόσα χρόνια θέλουμε να ξέρουμε πως λειτουργούσαν; Αν δεν είχαν άδεια τόσα χρόνια, γιατί δεν φρόντιζαν οι αρμόδιοι να βγάλουν»; Αναρωτιούνται οι συνταξιούχοι στην ανακοίνωσή τους και συνεχίζουν: «Έτσι στερούνται οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι τα μπάνια τους που βέβαια προπληρώνονταν από τις κρατήσεις τους. Είναι γνωστό ότι οι λουτροθεραπείες άρχιζαν την περίοδο φθινόπωρο-άνοιξη και το νησί, πέρα από τους ντόπιους, δεχότανε και επισκέπτες από άλλα μέρη της Ελλάδας, γιατί οι ιαματικές πηγές του νησιού μας θεωρούνται από τις πιο θεραπευτικές της Ευρώπης. Όλος αυτός ο κόσμος που ερχόταν μετά την καλοκαιρινή σεζόν και διεύρυνε την τουριστική περίοδο, άφηνε αρκετά χρήματα σε μια σειρά επαγγέλματα, τονώνοντας την οικονομία του τόπου. Τι έκαναν οι φορείς του τόπου μπροστά σε αυτό το γεγονός, ειδικά οι φορείς του τουρισμού; ΤΙΠΟΤΑ. Αυτή είναι η ανάπτυξη που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση μέσω του Πρωθυπουργού στο πρόσφατο Συνέδριο (φιέστα) που έκανε το Μάη στη Μυτιλήνη. Μας ανησυχεί αρκετά το γεγονός και αναρωτιόμαστε, μήπως τα ιαματικά λουτρά του τόπου μας μπαίνουν σε τροχιά ξεπουλήματος, όπως και τόσα και τόσα άλλα;

«Μην τα ισοπεδώνετε όλα…»

Οι πηγές αυτές λειτουργούσαν και αποτελούσαν πόλο έλξης επισκεπτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, πηγή πλούτου για την οικονομία του νησιού, τονίζουν ακόμα στην ανακοίνωσή τους οι συνταξιουχικές οργανώσεις της Λέσβου υποστηρίζοντας πως θα έπρεπε να ανακαινιστούν οι υποδομές τους, να εκσυγχρονιστούν για να λειτουργήσουν καλύτερα, αντί να απειλούνται με λουκέτο. Για να καταλήξουν με την προτροπή να ανοίξουν αμέσως τα ιαματικά λουτρά που εκατοντάδες άνθρωποι Λέσβιοι και ξένοι περιμένουν να τα επισκεφτούν και μάλιστα όλο το χρόνο. «Οι ιαματικές πηγές του νησιού μας δεν αξίζουν τέτοια αντιμετώπιση. Αφήστε και κάτι όρθιο, μην τα ισοπεδώνετε όλα!»

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Σάββατο, 15 Σεπτεμβρίου 2018 15:50
Ετικέτες
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top