FOLLOW US

Οικονομία

  • Τουρκία: Εκπέμπει SOS η οικονομία, καθώς εντείνεται το σφυροκόπημα της λίρας
Εχασαν το 20% της αγοραστικής δύναμης τους οι γείτονες

Δεν έχει τέλος ο κατήφορος για την τουρκική λίρα. Μετά τις προειδοποιήσεις από τους οίκους Fitch και S&P  για ραγδαία επιδείνωση της δημοσιονομικής εικόνας της χώρας και πιθανή υποβάθμιση του αξιόχρεου, αλλά και καθώς η κεντρική τράπεζα, υπό τις αφόρητες προεκλογικές πιέσεις του Ταγίπ Ερντογάν, αδυνατεί να λάβει τα μέτρα, που απαιτούνται για τον έλεγχο τον πληθωρισμό, οι επενδυτές εγκαταλείπουν το τουρκικό νόμισμα. Τα νοικοκυριά της χώρας έχουν πλέον χάσει το 20% της αγοραστικής δύναμής τους, από την αρχή του τρέχοντος έτους, δηλαδή σε διάστημα μόλις πέντε μηνών.

Χθες η τουρκική λίρα βρέθηκε να κάνει βουτιά έως και 5% έναντι του αμερικανικού δολαρίου, με την ισοτιμία στις 4,9290 λίρες ανά δολάριο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ημερήσια υποτίμηση του νομίσματος από τον περασμένο Οκτώβριο, γεγονός που ανάγκασε το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης να μετατρέψει το ενεργητικό ξένου συναλλάγματος, σε μία ύστατη προσπάθεια στήριξης του εθνικού νομίσματος. Σε σχέση τώρα με το ευρώ η ισοτιμία ξεπέρασε τις 5,5 τουρκικές λίρες, εξέλιξη που δείχνει την κατρακύλα του τουρκικού νομίσματος με ότι αυτό σημαίνει στην αγοραστική δύναμη των γειτόνων, από τους οποίους πολλά προσδοκούν και τα νησιά μας αυτήν την περίοδο με την τουριστική σεζόν να έχει ήδη ξεκινήσει!  

Μετά τις εκλογές τα σπουδαία

Το νέο ξεπούλημα του νομίσματος ενισχύει τα σενάρια, που θέλουν την κεντρική τράπεζα της χώρας να συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου για αύξηση των επιτοκίων, πριν από την επόμενη προγραμματισμένη της 7ης Ιουνίου. Μένει να φανεί σε ποιο βαθμό η κεντρική τράπεζα θα μπορέσει να διατηρήσει την ανεξαρτησία της και να έρθει σε ευθεία σύγκρουση με τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος κόντρα σε κάθε οικονομική λογική επιμένει ότι τα επιτόκια πρέπει να μειωθούν για να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός και να ανακοπεί η επικίνδυνη διόγκωση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών.

Ο αυτοαποκαλούμενος «εχθρός των επιτοκίων» Ερντογάν επιρρίπτει την ευθύνη για τα δεινά της οικονομίας σε μία συνωμοσία αγορών και οίκων αξιολόγησης, πιστεύοντας ακράδαντα ότι το αφήγημα αυτό βρίσκει ευήκοα ώτα στους ψηφορόρους του.

Αξιωματούχοι του οικονομικού επιτελείου της τουρκικής κυβέρνησης δήλωσαν στο Reuters πάντως ότι δεν βρίσκονται σε αντιπαράθεση με την κεντρική τράπεζα, αλλά επιδιώκουν να συνεργαστούν προκειμένου να βάλουν τέλος στις «επιθέσεις» έναντι του τουρκικού νομίσματος. Ομως οι εξελίξεις στην τουρκική οικονομία που εκ των πραγμάτων μας αφορά και εμάς ποικιλοτρόπως, αναμένονται να πάρουν πιο σαφή μορφή μετά τις εκλογές στη γείτονα, οπότε και θα υποχρεωθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι παίχτες να προσγειωθούν στην πραγματικότητα που διαμορφώνετασι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Πέμπτη, 24 Μαΐου 2018 13:38
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top