FOLLOW US

Οικονομία

  • Προς διευθέτηση το ζήτημα που απασχολούσε πράκτορες και ακτοπλόους με τα υπέρογκα πρόστιμα, μετά από σύσκεψη με τους υπουργούς κ.κ. Βίτσα και Σαντορινιό
Επικράτησε η κοινή λογική

Τις προηγούμενες ημέρες, σε εκτενές ρεπορτάζ του «Ε», είχε καταγραφεί η λογική του παραλόγου γύρω από τα υπέρογκα πρόστιμα, που είχε βεβαιώσει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου εις βάρος πρακτόρων και ακτοπλόων, που δραστηριοποιούνται στις γραμμές με τα απέναντι παράλια, τα οποία έθεταν σε κίνδυνο ακόμα και την επιχειρηματική τους υπόσταση. Ωστόσο, μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα, παρουσία των υπουργών Δημήτρη Βίτσα και Νεκτάριου Σαντορινιού, εκπροσώπων των Επιμελητηρίων Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσων, ταξιδιωτικών πρακτόρων και υπηρεσιακών στελεχών του υπουργείου Εσωτερικών, το ζήτημα φαίνεται πως διευθετείται και επικρατεί η κοινή λογική.

Τι είχε συμβεί; Με βάση την ελληνική νομοθεσία, είχαν επιβληθεί πρόστιμα σε ακτοπλοϊκές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη μεταφορά επιβατών από την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά, δίχως βίζα για περιπτώσεις που δεν πληρούσαν συγκεκριμένα κριτήρια και προϋποθέσεις. Οι κρατικές υπηρεσίες επέβαλαν πρόστιμα στις ακτοπλοϊκές εταιρείες, αλλά και στους τουριστικούς πράκτορες, επειδή θεωρούν ότι θα έπρεπε να έχουν ελέγξει τα απαραίτητα έγγραφα, τη στιγμή ωστόσο που ο διαβατηριακός έλεγχος γίνεται από την Αστυνομία στο τελωνείο. Θεωρούνταν δηλαδή υπαίτιοι, ενώ ουσιαστικά δεν είχαν την παραμικρή αρμοδιότητα.

Βρήκαν κατανόηση

Σε σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί πριν 10 ημέρες στη Μυτιλήνη, ανάμεσα σε εκπροσώπους ακτοπλοϊκών εταιρειών από τις δύο χώρες, Επιμελητηρίων των νησιών και τουριστικών πρακτόρων, είχε αποφασιστεί να επιδιωχθεί άμεσα μια συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Ναυτιλίας, Νεκτάριο Σαντορινιό, προκειμένου να συζητηθούν οι προτάσεις των εμπλεκομένων φορέων για την εξομάλυνση της κατάστασης και να μη βεβαιωθούν τα πρόστιμα. Όπερ και εγένετο.

Στη συζήτηση με τους δύο υπουργούς, Δ. Βίτσα και Ν. Σαντορινιό, αλλά και με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Εσωτερικών, παραβρέθηκαν από πλευράς Λέσβου οι κ.κ. Μυρσινιάς, Χατζηκυριάκος, Τατάκης και Παντελόπουλος, που προσπάθησαν από κοινού με τους εκπροσώπους των άλλων νησιών να εξηγήσουν την κατάσταση που επικρατεί. Έλαβαν μάλιστα τη θετική ανταπόκριση των δύο υπουργών, οι οποίοι επεσήμαναν θα πρέπει να διευθετηθούν ατέλειες και αστάθειες του υφιστάμενου νόμου, προαναγγέλλοντας σχετική τροπολογία που θα κατατεθεί στη Βουλή.

Αναφορικά με τα πρόστιμα, που έχουν ήδη επιβληθεί, αποφασίστηκε να υπάρξει συνεργασία του νομικού συμβούλου της πλευράς ακτοπλόων και πρακτόρων, κ. Στέλιου Κίνδερλη, με τους νομικούς συμβούλους του αρμόδιου υπουργείου, ώστε μέσα από τις κατάλληλες ενέργειες αυτά να μη βεβαιωθούν.

Τόσο στη Λέσβο, όσο και στα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, από και προς τα απέναντι παράλια της Τουρκίας, υπήρξε ικανοποίηση από το πώς εξελίχθηκε η συνάντηση, εκφράζοντας την αισιοδοξία τους ότι το νομικό καθεστώς θα αλλάξει προς το καλύτερο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου 2018 10:16
Ετικέτες
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top