FOLLOW US

Οικονομία

  • Στην τουριστική έκθεση της Σμύρνης έδωσαν το παρόν τους με περίπτερα Χίος και Σάμος
«Ελαμψε» διά της απουσίας της η Λέσβος!
Με δικά τους ξεχωριστά περίπτερα, που κατακλύστηκαν από επισκέπτες, ήταν στην έκθεση της Σμύρνης οι φορείς της Χίου και της Σάμου, ενώ η Λέσβος αγνοείτο... δεν υπήρχε!  

Ολοκληρώθηκε την περασμένη Κυριακή η μεγάλη τουριστική έκθεση της Σμύρνης που διήρκεσε από τις 7 ως τις 9 Δεκεμβρίου. Η έκθεση φέτος ήταν αναβαθμισμένη αφού πέρα από τις δεκάδες Τουρκικές και διεθνείς συμμετοχές, είχε για πρώτη φορά ειδικό τομέα τεχνολογιών που σχετίζονται με τον τουρισμό που συγκέντρωσε το ενδιαφέρον εκθετών και κοινού.

Είναι εύλογο ότι η έκθεση για μια ακόμα φορά προσείλκυσε Ελληνικές συμμετοχές τόσο σε επίπεδο επαγγελματιών του τουρισμού από όλη την Ελλάδα που την επισκέφθηκαν ως hosted buyers, με σκοπό να πραγματοποιήσουν επαφές με τουριστικούς επιχειρηματίες της γείτονος, όσο και σε επίπεδο συμμετοχών με περίπτερα, ιδιαίτερα για περιοχές που βρίσκονται κοντά στα μικρασιατικά παράλια και έχουν αυξημένο ενδιαφέρον για τουρίστες προερχόμενους από την τεράστια αγορά της Τουρκίας. Και ασφαλώς, δεσπόζουσα θέση είχαν τα περίπτερα των γειτονικών μας νησιών Χίου και Σάμου που οργανώθηκαν με πρωτοβουλία των κοινωνικών φορέων των περιοχών (Δήμων, Ενώσεων Ξενοδόχων, Τουριστικών Πρακτόρων, ιδιοκτητών ενοικιαζομένων δωματίων, κλπ). Είναι χαρακτηριστικό ότι τα περίπτερα αυτά συγκέντρωσαν αυξημένο ενδιαφέρον από πλευράς επισκεπτών και επαγγελματιών του τουρισμού, και έσφυζαν συνεχώς από κόσμο, όπως μαρτυρούν άλλωστε και οι σχετικές φωτογραφίες που δημοσιεύουμε.

Απόλυτη ικανοποίηση

Όλοι οι συμμετέχοντες από Ελληνικής πλευράς ήταν ενθουσιασμένοι από τα αποτελέσματα της συμμετοχής τους και των επαφών που πραγματοποίησαν, τονίζοντας τόσο την ικανοποίηση των προσδοκιών τους όσο και την αναγκαιότητα η παρουσία των περιοχών τους και των φορέων τους στην έκθεση να είναι συνεχής και επαναλαμβανόμενη για να έχει αθροιστική επίδραση στην διατήρηση και αύξηση των επισκέψεων από Τουρκία.

Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις που μας έκαναν εκπρόσωποι της Χίου και της Σάμου. Ο κ. Δημήτρης Καράλης, Αντιδήμαρχος τουρισμού Δήμου Χίου, μας είπε χαρακτηριστικά: «Η συμμετοχή στην έκθεση Travel Turkey Izmir είναι για εμάς ένα σημαντικό γεγονός στον ετήσιο προγραμματισμό των ενεργειών που σχετίζονται με τον τουρισμό. Η έκθεση είναι μια ευκαιρία να αποκτήσουμε νέες επαφές τις οποίες αξιοποιούμε στη συνέχεια για τη δημιουργία επιχειρηματικών συνεργασιών. Αλλά και ως Δήμος αναπτύσσουμε συνεργασίες με οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης στην Τουρκία όπως συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα και συνδιοργάνωση δράσεων. Με χαρά διαπιστώσαμε φέτος τη δημιουργία ενότητας τεχνολογίας στην έκθεση που αναβαθμίζει όχι μόνο την ίδια την έκθεση αλλά και τις δυνατότητες ανάπτυξης επιχειρήσεων και συνεργασιών.»

Σε ανάλογο πνεύμα ήταν και οι δηλώσεις του κ. Νίκου Στεφανή, Προέδρου της Ένωσης Ενοικιαζόμενων Δωματίων Σάμου: «Η Σάμος για μία ακόμα φορά συμμετέχει στη μεγάλη τουριστική έκθεση στη Σμύρνη με σκοπό την προσέλκυση πολλών επισκεπτών. Η τουριστική έκθεση της Σμύρνης είναι μία έκθεση με πολλά οφέλη για τα νησιά μας και η συμμετοχή μας πρέπει να είναι συνεχής έτσι ώστε να έχουμε αποτελέσματα και τα επόμενα έτη. Για τη Σάμο αποτέλεσε σημαντικό μέσο για να μπούμε δυναμικά στη νέα για μας αγορά. Επόμενος σταθμός η μεγάλη δεξαμενή της αγοράς της Τουρκίας, η Κωνσταντινούπολη.»

Η Λέσβος απούσα

Όταν τα γειτονικά μας νησιά και οι φορείς τους, θεωρούν την παρουσία τους κάθε χρόνο στην τουριστική έκθεση της Σμύρνης -και σε ενάμισι περίπου μήνα στην πολύ μεγαλύτερη έκθεση της Κωνσταντινούπολης- αυτονόητη, είναι πραγματικά απορίας άξιο πώς η Λέσβος θεωρεί καλό να …λάμψει για ακόμα μια φορά δια της απουσίας της! Και όταν μάλιστα τόσο το τουριστικό ρεύμα από απέναντι είναι τα τελευταία χρόνια σημαντική πηγή εισοδήματος αλλά και η συνεχής και όλο και πιο αναβαθμισμένη παρουσία των γειτονικών μας νησιών στις εκθέσεις, κακά τα ψέματα, λειτουργεί εξ αντικειμένου ανταγωνιστικά. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι πέρα από τη Χίο, που λόγω εγγύτητας με τη Σμύρνη προσελκύει κάθε χρόνο τη μερίδα του λέοντος από τα απέναντι παράλια, η Σάμος που πριν μερικά χρόνια είχε σχεδόν μηδενικές αφίξεις με τη συστηματική δουλειά που κάνει τα τελευταία χρόνια κατάφερε να ανοίξει την τουρκική αγορά και εκεί που υπολειπόταν έναντι της Λέσβου σήμερα έχει αυξήσει κατακόρυφα τις αφίξεις με τη συνεπή και διαρκή παρουσία της με δράσεις στη γείτονα. Ασφαλώς και υπάρχουν ευθύνες τόσο από πλευράς Δήμου και Περιφέρειας όσο και από πλευρά επαγγελματικών ενώσεων του τουρισμού (ξενοδόχοι, τουριστικοί πράκτορες κλπ). Πολύ περισσότερο όταν κάποιοι φορείς, αντί της προφανούς επιλογής να επενδύσουν στην αγορά της Τουρκίας προτιμούν να αναλίσκονται σε αμφιβόλου σκοπιμότητας δράσεις με πιο πρόσφατο ένα ταξίδι στην μακρινή Κωστάντζα! Εκτός και αν μας πείσουν ότι αναμένουν στα επόμενα χρόνια …κύματα Ρουμάνων τουριστών στη Λέσβο! Ασφαλώς και μια τέτοια δράση έχει την αξία της αρκεί να μην έχουν εγκαταλειφθεί εκείνες που αποδεδειγμένα φέρνουν κόσμο και ενισχύουν την παρουσία μας στην τουριστική αγορά.

Δυστυχώς όμως κάποιοι κινούνται προφανώς «έτσι, χωρίς πρόγραμμα» απαξιώνοντας μάλιστα να δώσουν εξηγήσεις στην τοπική κοινωνία για την ολιγωρία τους να πράξουν το αυτονόητο, να επενδύσουν δηλαδή έμπρακτα στην προνομιακή για τα νησιά τουριστική αγορά της Τουρκίας.

 

Συμμετοχή των  νησιών πλην Λέσβου στην  Έκθεση της Σμύρνης

Οι νησιωτικοί νομοί του ανατολικού Αιγαίου, πλην Λέσβου, συμμετείχαν και φέτος στην έκθεση «Travel Turkey» της Σμύρνης που έγινε το περασμένο σαββατοκύριακο. Οι ελληνικές αντιπροσωπείες (Τ.Α. και Επιμελητήρια) επισκέφτηκαν και το προξενείο μας στην Σμύρνη και είχαν συνεργασία με την γενική πρόξενο Αργυρώ Παπούλια. Ειδικότερα οι Χιώτες, λόγω γειτνίασης με την Σμύρνη και παρά την πτωτική τάση που εμφάνισαν και εκεί φέτος οι αφίξεις από Τουρκία, συνεχίζουν (σε σχέση με μας, που δεν φαίνεται να ενδιαφερόμαστε και πολύ) να αποδίδουν μεγάλη σημασία. Μάλιστα και το προ-προηγούμενο σαββατοκύριακο είχαν διοργανώσει εκδηλώσεις προβολής του νησιού τους στο Κορδελιό (Καρσίγιακα) που θεωρείται η πιο πλούσια, δυναμική και «ευρωπαϊκή» περιοχή της Σμύρνης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top