16 κλινικά επιβεβαιωμένα κρούσματα από τις 26 δειγματοληψίες

Εξαπλώνεται κυρίως στη Δυτική Λέσβο ο καταρροϊκός

17/11/2020 - 12:49 Ενημερώθηκε 18/11/2020 - 16:55

Την εμφάνισή του σε 16 κοπάδια σε Μεσότοπο, Άγρα, Ανεμώτια, Σκόπελο, Πέραμα, Μανταμάδο, Σκουτάρο και Αγία Παρασκευή, έχει κάνει ο νέος τύπος του καταρροϊκού πυρετού, που σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Λέσβου, αρμόδιο για αγροτικά θέματα, Πανάγο Κουφέλο, είναι αποτέλεσμα κλιματικής αλλαγής αλλά και εισαγωγής ζώντων ζώων από περιοχές του εξωτερικού ή της Ελλάδας. Το ποσοστό θνησιμότητας του προσβληθέντος από τον ιό ζώου είναι ελάχιστο -μόλις 2% - ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν επιπτώσεις οι οποίες έχουν οικονομικό αντίκτυπο, με τον ΕΛΓΑ, όμως, να μην δίνει αποζημίωση.

Η γεωγραφική κατανομή

Από το ξέσπασμα του πρώτου κρούσματος  έχουν γίνει 26 δειγματοληψίες, σε 26 εκτροφές και τα κλινικά επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 16. Πρόκειται για μία νέα μορφή του ιού και στο νησί έχουν καταγραφεί κρούσματα, σε Μεσότοπο, Άγρα, Ανεμώτια, Σκόπελο, Πέραμα, Μανταμάδο, Σκουτάρο και Αγία Παρασκευή. Οι περισσότερες εστίες είναι στο δυτικό τμήμα του νησιού, όπως μπορεί να αντιληφθεί κανείς από τις προαναφερόμενες περιοχές. Για το λόγο αυτό η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου εγκατέστησε ακόμη έναν κτηνίατρο στο κτηνιατρείο της Καλλονής προκειμένου να μπορέσουν να υποστηριχθούν οι ανάγκες των κτηνοτρόφων.

Οι επιπτώσεις

«Όλη η υπηρεσία είναι επί ποδός, καθημερινά γίνονται δειγματοληψίες, απ’ όπου κι αν βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι. Οι κτηνοτρόφοι, έχουν αρχίσει να ανταποκρίνονται θετικά, με την έννοια ότι όταν βλέπουν κάποια συμπτώματα, αμέσως ειδοποιούν την υπηρεσία» είπε ο κ. Κουφέλος και πρόσθεσε ότι ο συγκεκριμένος τύπος του ιού δεν είναι θανατηφόρος – έχει ένα 2% θνησιμότητα- ωστόσο υπάρχουν επιπτώσεις στις γέννες (μπορεί το ζώο να μην ξαναγεννήσει, ή έχουμε θνησιγενή αρνιά).

«Δεν προβλέπεται στην αποζημίωση του ΕΛΓΑ ο καταρροϊκός πυρετός. Αυτό που προβλέπεται είναι εκτός από το αίμα να σταλεί  και δείγμα εγκεφάλου αρμοδίως, από πρόβατο που έχει ψοφήσει για να δοθεί στον κτηνοτρόφο μία αποζημίωση της τάξεως των 25 ευρώ» εξηγεί ο κ. Κουφέλος και προσθέτει ότι το επόμενο διάστημα αναμένεται να σταλεί σχετικό αίτημα όσον αφορά στην αποζημίωση.

Η εκδήλωση του προβλήματος και οι ενέργειες

«Το πρόβλημα εκδηλώνεται εξαιτίας του γεγονότος ότι πολλά ζώα έρχονται από εξωτερικό - και δεν μιλάμε από Τουρκία, γιατί έχουμε κλειστά τα σύνορά μας ,αλλά από την υπόλοιπη Ελλάδα και από το εξωτερικό, τις χώρες των Βαλκανίων- είναι φορείς, γιατί οι δικοί μας πληθυσμοί ήταν όλοι αρνητικοί» είπε ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης και πρόσθεσε  ότι παρουσιάστηκε προφανώς για πρώτη φορά στο Μεσότοπο και αυτό πρέπει να είναι βάσει των ζώων που ήρθαν στο νησί.

«Στο πρώτο κρούσμα καταρροϊκού η Κτηνιατρική Υπηρεσία σήμανε συναγερμό. Κλιμάκιο πήγε στις σταβλικές εγκαταστάσεις αιγοπροβάτων αποκλείστηκε η εκτροφή, πήρανε δείγμα από το αίμα γιατί μόνο κλινικά επιβεβαιωμένο κρούσμα μπορεί να χαρακτηριστεί ως κρούσμα», είπε ο κ. Κουφέλος. Το κλιμάκιο της κτηνιατρικής παίρνει δείγμα αίματος το στέλνει στο εργαστήριο και όταν επιβεβαιωθεί τότε η περιοχή αποκλείεται  και απομονώνεται το ζώο που έχει προσβληθεί από καταρροϊκό πυρετό. Ακολούθως γίνεται χρήση αντιβιωτικών και απεντομώσεις ( καθώς ο ιός μεταδίδεται με το κουνούπι). Έπειτα ακολουθεί ιχνηλάτηση των διπλανών σταβλικών εγκαταστάσεων.

Κουφέλος: «Οι κτηνοτρόφοι πρέπει να απευθύνονται στην κτηνιατρική για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα»

Ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης, Πανάγος Κουφέλος, στη δήλωσή του στο emprosnet.gr τόνισε: «Εμείς έχουμε πάρει ότι μέτρα προβλέπονται είμαστε σε επιφυλακή και σε επικοινωνία με το αρμόδιο υπουργείο. Όλα τα στελέχη της κτηνιατρικής δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για να μπορέσουμε να την περιορίσουμε. Όλοι οι κτηνοτρόφοι που βλέπουν κάποια κρούσματα να μην το κρύβουν, για να μην χαρακτηριστεί το κοπάδι. Πρέπει να απευθύνονται άμεσα στην κτηνιατρική για να μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey