Παρέμβαση και του προέδρου του ΤΕΕ (Βορειοανατολικού Αιγαίου) Στρατή Μανωλακέλλη για την φημολογούμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών

«Είναι εντελώς παράλογο»!

28/03/2018 - 17:36 Ενημερώθηκε 28/03/2018 - 17:46

Με επιστολή-παρέμβαση προς την ίδια την Υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου που κοινοποιείται και προς όλους τους (κυβερνητικούς) βουλευτές των θιγόμενων νησιών (Λέσβου, Χίου και Σάμου), τους δήμους και την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, το Τμήμα του Βορειοανατολικού Αιγαίου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, εκφράζει την εναντίωση, αλλά και τον έντονο προβληματισμό του για την φημολογούμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Στην επιστολή που υπογράφει ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ευστράτιος Μανωλακέλλης, επιχειρηματολογεί διεξοδικά περί του «παράλογου» της πρόθεσης να προκύψει αύξηση σε μία τόσο επιβαρυμένη περιοχή, ειδικά στη βάση της θεώρησης ότι το «Βόρειο Αιγαίο είναι τουριστική περιοχή».

Στην επιστολή του το ΤΕΕ δεν κρύβει την έκπληξή του για τις αναφορές του Τύπου για τις νέες αντικειμενικές αξίες που θα ισχύσουν για το Βόρειο Αιγαίο και τη φημολογούμενη αύξηση σε ποσοστό που μπορεί να φτάσει και το 60%. «Το ΤΕΕ ως επιστημονικός φορέας αρκείται στην παράθεση στοιχείων, τα οποία οφείλει το αρμόδιο Υπουργείο να αξιολογήσει πριν λάβει τελικές αποφάσεις:

Δημογραφική συρρίκνωση

-    Η έρευνα των επίκουρων καθηγητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, βασισμένη σε επίσημα απογραφικά στοιχεία αλλά και κρίσιμες στατιστικές παραμέτρους, καταδεικνύει τη συρρίκνωση του πληθυσμού του Βορείου Αιγαίου (9,1% μείωση τα τελευταία 40 χρόνια) την ώρα που, στον αντίποδα, τα συνοριακά νησιά του Νοτίου Αιγαίου εμφάνισαν την ίδια ακριβώς χρονική περίοδο εκρηκτική ανοδική τάση διπλασιασμού το μόνιμου του πληθυσμού. «Προφανώς αυτές οι μεταβολές οφείλονται σε οικονομικούς-αναπτυξιακούς λόγους που έλκουν ή ωθούν πληθυσμό από και προς τα νησιά», συμπεραίνουν ευλόγως οι καθηγητές.

-    Στην ίδια μελέτη, η παρουσίαση αναλυτικότερων στοιχείων της έρευνας είναι ακόμα πιο διαφωτιστική για την πορεία των νησιών του ΒΑ Αιγαίου. Γήρανση, αστικοποίηση, οικονομική στασιμότητα οι κύριοι παράγοντες που τα χαρακτηρίζουν. Η διαπίστωση ότι τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου είναι ουραγός στο δείκτη τουριστικής ανάπτυξης σίγουρα δεν είναι ασύνδετη…

Η τουριστική κίνηση και το προσφυγικό

-    Η παντελής έλλειψης υποδομών, έχει οδηγήσει σε συρρίκνωση ή και εξαφάνιση των πτήσεων τσάρτερ, κυρίως σε Χίο και Μυτιλήνη, διακόπτοντας κάθε επαφή με τον τουρισμό από Ευρωπαϊκές χώρες. Τα στοιχεία επιβατών του παρακάτω πίνακα δείχνουν το «τεράστιο» μέγεθος της τουριστικής κίνησης των νησιών του ΒΑ Αιγαίου που δικαιολογεί την αύξηση των αντικειμενικών αξιών.

-    Θέματα όπως η κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ, η απώλεια του Ευρωπαϊκού κατεστημένου της νησιωτικότητας, η διαχείριση του Προσφυγικού-Μεταναστευτικού, η ακτοπλοϊκή απομόνωση, η γειτνίαση με την Τουρκία με τις συνεχείς παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου κ.α, προφανώς συνεκτιμήθηκαν (;) από τους ιθύνοντες του σχεδίου αύξησης των αντικειμενικών αξιών στην πλέον με αδύναμη Περιφέρεια»

Διαπιστώσεις που ανησυχούν

Στη συνέχεια της επιστολής καταγράφονται και μία σειρά από τις διαπιστώσεις όπου ένα πλήθος φόρων, τελών και προστίμων αυξάνονται ενώ επιδόματα και βοηθήματα μειώνονται.

«Συγκεκριμένα ο Φόρος εισοδήματος, ο οποίος θα αυξηθεί σε συνάρτηση με την άνοδο των τιμών τεκμηρίων διαβίωσης, αφού εκλαμβάνεται ως εισόδημα.

-Ο ΕΝΦΙΑ θα αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό που θα οδηγήσει σε άνοδο των συντελεστών υπολογισμού του βασικού κύριου ΕΝΦΙΑ, σε κλίμακα τιμών ζώνης από 1,3% έως και 40%.

-Θα υπάρξει (θεσμοθετηθεί) συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ για ακίνητα αξίας άνω των 200.000 ευρώ.

-Θα αυξηθούν τα δημοτικά τέλη και το ΤΑΠ, που υπολογίζονται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ

Θα παρασύρει σε αυξήσεις

Ακόμη προβλέπεται,προδιαγράφεται,αναμένεται,θα επέλθει:

-Αύξηση των τελών μεταβίβασης και αγοράς ακινήτων που υπολογίζονται με 3% επί των αντικειμενικών αξιών.

-Αύξηση των δημοτικών τελών και των ταμείων νομικών που αφορούν στις αγορές και μεταβιβάσεις ακινήτων καθώς και οι ίδιες συμβολαιογραφικές πράξεις.

-Αύξηση των πολεοδομικών προστίμων που αφορούν τέλη διατήρησης αυθαιρέτων καθώς και τα πρόστιμα που αφορούν ανεγέρσεις νέων αυθαιρέτων.

-Αύξηση του ΦΠΑ αγοράς ακινήτων.

-Αύξηση των φόρων κληρονομιάς, δωρεάς, γονικών παροχών, χρησικτησίας κλπ

-Τέλη εγγραφής Κτηματολογίου και τέλη μεταγραφής συμβολαίων».

«Ποιος τουρισμός»;

Από την άλλη πλευρά θα έχουμε μειώσεις και διακοπές επιδομάτων λόγω εισοδηματικών κριτηρίων και επηρεάζουν επιδόματα, συντάξεις πρόνοιας καθώς και παροχές εκπτωτικές όπως της ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ, σύμφωνα πάντα με το ΤΕΕ: «Έτσι κάρτα σίτισης, επίδομα πετρελαίου, επιδότηση ενοικίου, επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, κοινωνικό μέρισμα, οικογενειακό επίδομα, φοιτητικό επίδομα θα υποστούν μειώσεις και διακοπές. Λόγω της αύξησης του τεκμαρτού εισοδήματος θα χαθούν πολλές μειώσεις- εκπτώσεις του ΕΝΦΙΑ. Είναι απορίας άξιο πως μια Περιφέρεια με κατάρρευση της Κτηματαγοράς, ελεύθερη πτώση του Τουρισμού, όξυνση των κοινωνικών προβλημάτων και διατάραξη της κανονικότητας που έχει δημιουργήσει η διαχείριση του Προσφυγικού-Μεταναστευτικού και της απομόνωσης από την υπόλοιπη Ελλάδα, οι τιμές ζώνης περιοχών να αυξάνονται. Παρακαλούμε για αξιολόγηση των δεδομένων και τις άμεσες ενέργειές σας».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey