FOLLOW US

Οικονομία

  • -Το Συντονιστικό, επενδύει στην επιτυχία της κινητοποίησης της Πέμπτης και ζητά πια παράταση για ένα χρόνο της ισχύος του μειωμένου ΦΠΑ -Σήμερα τα ραντεβού με Μητσοτάκη και Γεννηματά, αλλά και νέος κύκλος «δράσεων» μέχρι την 1η Ιούλη
«Είναι δίκαιο, να γίνει πράξη…»!

Από χθες το «Ε» πρωτοσέλιδα είχε προϊδεάσει για την πρόθεση του Συντονιστικού Φορέων να  τα παίξει «όλα για όλα» στην υπόθεση του μειωμένου ΦΠΑ και χθες, με συνέντευξή τους, οι εκπρόσωποι των Επιστημονικών και Επαγγελματικών Φορέων, επιβεβαίωσαν τις προθέσεις αυτές. Ανακοινώνοντας καταρχήν τα δύο σημερινά ραντεβού τους, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη και την πρόεδρο της ΔΗ.ΣΥ Φώφη Γεννηματά, διαβλέποντας εξάλλου και την αξιοσημείωτη «στροφή» των δύο επικεφαλής των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην αναγνώριση του δικαίου του αιτήματος διατήρησης του μειωμένου ΦΠΑ (τουλάχιστον) στα νησιά που είναι επιφορτισμένα από το προσφυγικό. Με τρία σημαντικά λοιπόν «όπλα» στη διάθεσή του, που είναι καταρχήν η τεράστια συμμετοχή στην εκδήλωση της περασμένης Πέμπτης, η μελέτη (ξανά) «Κορομηλά», αλλά και η επίσημη πια δήλωση υποστήριξης του Κυριάκου Μητσοτάκη για την αναγκαιότητα διατήρησης του ειδικού καθεστώτος, το Συντονιστικό προαναγγέλλει νέο κύκλο δράσεων με στόχο να αγγίξει τελικά στην καρδιά του το πρόβλημα που υπάρχει με τον μειωμένο ΦΠΑ: Να θέσει δηλαδή προ των ευθυνών τους τις πολιτικές δυνάμεις που σε κάθε περίπτωση όλες ψήφισαν την αποκαθήλωση ενός κεκτημένου δεκαετιών για τον νησιωτικό χώρο και να δει εν τοις πράγμασι το τι πρωτοβουλίες μπορούν να αναλάβουν για να αλλάξουν τα δεδομένα. Γιατί -υπενθυμίζουμε εδώ- ότι μπορεί το Συντονιστικό να ζητά ακόμα και σήμερα παράταση του καθεστώτος, στη βάση της εύλογης διαπίστωσης ότι συντρέχουν οι ίδιοι (και με μεγαλύτερη ένταση) λόγοι που συνέτρεχαν και κατά την περίοδο που εξασφαλίστηκαν οι δύο προηγούμενες παρατάσεις, ωστόσο δεν παύει να αποτελεί η κατάργησή του, μία μνημονιακή υποχρέωση που έχει υπογραφεί…

Με εμφανή την ικανοποίησή τους για τη μαζικότερη των τελευταίων ετών συγκέντρωση που έγινε στη Μυτιλήνη, αλλά και φουσκωμένοι από ικανοποίηση για το ότι (κυρίως) ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μπήκε στη διαδικασία να μιλήσει ξεκάθαρα για την προοπτική του ΦΠΑ, το Συντονιστικό εμφανίζεται πια αποφασισμένο να επενδύσει στην πρόσφατη επιτυχία του.

Τι προσδοκούν από Κυριάκο και Φώφη

Προαναγγέλλοντας χθες, νέο κύκλο «δράσεων», στην κατεύθυνση να εξαντλήσει τις πιθανότητες και δυνατότητες που υπάρχουν για να μείνει ο μειωμένος ΦΠΑ στη Λέσβο και μετά την 1η Ιούλη. Αν και ξεκάθαρος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό δεν υπάρχει, το Συντονιστικό ζητά επίσημα «παράταση για ενάμιση χρόνο» του μειωμένου ΦΠΑ και λογικά θα περιμένει να δει τόσο από τον πρόεδρο της ΝΔ που θα τον συναντήσει σήμερα στις 12, όσο και από την πρόεδρο της ΔΗ.ΣΥ που θα την συναντήσει σήμερα στη 1, τις ενδεχόμενες προτάσεις τους. Με τη ΝΔ να έχει δείξει με τον τρόπο της πως πιστεύει πως η εξαίρεση του ΦΠΑ στα νησιά του προσφυγικού, μπορεί(;) να απαλειφθεί από την δανειακή συμφωνία και τη ΔΗ.ΣΥ, κυρίως μέσω των πρωτοβουλιών του Ευρωβουλευτή της, Νίκου Ανδρουλάκη, να έχει αποδείξει πως η Ε.Ε. (βλέπε Μοσχοβισί) είναι ανοιχτή σε μία πρόταση για «ειδικό φορολογικό καθεστώς» για τα νησιά «του προσφυγικού». «Θα κατεβούμε για δεύτερη φορά στην Αθήνα για ραντεβού με τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης κι αυτό γιατί βλέπουμε πια και μία διαφορετική στάση εκ μέρους τους», είπε ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου Παναγιώτης Τατάκης, εξειδικεύοντας μάλιστα την αναγνώριση της «αλλαγής στάσης» εκ μέρους του: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης -είπε- δήλωσε διαφορετικά πράγματα για τον ΦΠΑ σε σχέση με αυτά που μας είπε κατ΄ ιδίαν το κλιμάκιο βουλευτών της ΝΔ». Για να καταλήξει πως «εφόσον συμφωνεί και ο κ. Μητσοτάκης, καλό είναι να κάνουμε κίνηση για παράταση για έναν χρόνο. Όχι για έξι μήνες, όχι να μπούμε ξανά στο μαρτύριο της σταγόνας. Επιτέλους είμαστε ένα νησί που έχει ανάγκες και στόχος μας είναι να συμβάλλουμε ούτως ώστε το αίτημα της παράτασης να είναι και εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ», για να αφήσει τέλος ανοιχτό και το ενδεχόμενο να δρομολογηθούν και δικαστικοί αγώνες για την διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ. 

Παπαρίσβας: «Πρωτοφανές το bullying που μας κάνουν…»

«Τα συναισθήματά μας είναι ανάμεικτα», είπε στην δική του τοποθέτηση ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Παναγιώτης Παπαρίσβας, μιλώντας και πολιτικά για την επομένη του επιτυχημένου συλλαλητηρίου: «Από τη μία μεριά μας ικανοποιεί η προσέλευση του κόσμου στο κάλεσμά μας, από την άλλη μεριά είμαστε προβληματισμένοι από την πεισματική άρνηση της κυβέρνησης έστω και να συζητήσει μαζί μας για το θέμα. Εδώ και τρία χρόνια ζητάμε συνάντηση με τον πρωθυπουργό εις μάτην και όταν προσπαθήσαμε να δώσουμε ένα ψήφισμα παρουσία του, εισπράξαμε δακρυγόνα. Όμως ακόμα και τώρα που έφτασε ο κόμπος στο χτένι, διαπιστώνουμε ότι η κυβέρνηση δεν θεωρεί ότι είναι κάτι καλό για τον κόσμο ο μειωμένος ΦΠΑ», ισχυρίστηκε ο κ. Παπαρίσβας για να εστιάσει στη συνέχεια στις «κυβερνητικές» αντιδράσεις που προκάλεσε η κινητοποίηση της περασμένης Πέμπτης. «Πρώτη φορά πρωθυπουργός της χώρας έτυχε τέτοιας αποδοκιμασίας στη Λέσβο και σαν αποτέλεσμα, πρώτη φορά, αυτοί που τόλμησαν να βγουν μπροστά για ετούτο το τόσο μεγάλο πρόβλημα, δέχονται ένα τέτοιο bullying. Είναι πραγματικά κρίμα αντί για επιχειρήματα να εισπράττεις μία προσπάθεια διχασμού της κοινωνίας. Εμείς όμως δεν θα το επιτρέψουμε», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου.

 

«Ο Πρωθυπουργός αρνήθηκε να μας συναντήσει»

Ιδιαίτερο σημείο της συνέντευξης του Συντονιστικού, ήταν όμως και εκείνο όπου τα μέλη του, ουσιαστικά «απάντησαν» στον πρωθυπουργό, ο οποίος ως γνωστόν, από του βήματος της Γ.Γ. Αιγαίου τους κατηγόρησε για την αποχή τους από τις εργασίες του Συνεδρίου. Πιο συγκεκριμένα, ο Παναγιώτης Τατάκης αποκάλυψε ότι το Συντονιστικό ζήτησε από τον πρωθυπουργό ραντεβού προσωπικά μαζί του, παρουσία πέντε μελών του και εισέπραξε από το γραφείο του την απάντηση «ξεχάστε το». Ενώ ισχυρίστηκε ακόμα πως αντιπροσωπεία του Συντονιστικού, ακόμα και το απόγευμα της Πέμπτης, ζήτησε από τα ΜΑΤ να περάσει και να επιδώσει σχετικό ψήφισμα με τα αιτήματα της πορείας και πάλι εισέπραξε αρνητική απάντηση. «Ποια συζήτηση ήθελε δηλαδή ακριβώς ο πρωθυπουργός δεν μπορούμε να καταλάβουμε», αναρωτήθηκε μάλιστα με νόημα ο κ. Τατάκης.

 

Μυρσινιάς: Έτσι θα πάρουμε την παράταση

Σε ότι αφορά τώρα στο πως μπορεί να ξεπεραστεί και πρακτικά το δεδομένο της (υπογεγραμμένης) δανειακής δέσμευσης να καταργηθεί ο ΦΠΑ, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βαγγέλης Μυρσινάς, εξήγησε: «Έχουν δοθεί ως τώρα δύο παρατάσεις, λόγω της επιβάρυνσης του μεταναστευτικού. Εμείς όμως λέμε και κάτι άλλο. Εφόσον επίκειται έξοδος από την επιτροπεία και άρα μπορεί η χώρα να κάνει δική της φορολογική πολιτική, ζητάμε να «επανανομοθετηθεί» ουστιαστικά ο μειωμένος ΦΠΑ. Να μείνει εν ζωή το μέτρο». Για να προσθέσει ο κ. Τατάκης πως έτσι κι αλλιώς συντρέχουν οι ίδιοι λόγοι που συνέτρεχαν και κατά τις δύο προηγούμενες παρατάσεις (σ.σ. προσφυγικό), μιλώντας για την αναγκαιότητα εξασφάλισης μίας ακόμη παράτασης του ειδικού μέτρου, μέχρι να φτάσουμε στ 2020, όπου ως γνωστόν υπάρχει η δυνατότητα από την Ε.Ε. «χωροθέτησης» ουσιαστικά περιοχών, με ειδικό φορολογικό καθεστώς ανά χώρα. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Πέμπτη, 10 Μαΐου 2018 17:37
Ετικέτες
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top