Γιαννάκας: Ζητούμενο η δίκαιη κατανομή πόρων για τους ντόπιους επιχειρηματίες μέσω των προγραμμάτων

O πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καφετεριών, Καφενείων, Κέντρων Ψυχαγωγίας & Εστίασης Μυτιλήνης, Νίκος Γιαννάκας O πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καφετεριών, Καφενείων, Κέντρων Ψυχαγωγίας & Εστίασης Μυτιλήνης, Νίκος Γιαννάκας

Δύσκολος χειμώνας για τις επιχειρήσεις εστίασης

30/09/2022 - 11:00 Ενημερώθηκε 30/09/2022 - 12:01

Περισσότερες από 50 επιχειρήσεις έχουν κλείσει από τις αρχές του χρόνου στην Λέσβο, με την πλειονότητα αυτών να έχουν έδρα την Μυτιλήνη, όπως επισημαίνει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καφετεριών, Καφενείων, Κέντρων Ψυχαγωγίας & Εστίασης Μυτιλήνης, Νίκος Γιαννάκας.
Αυτή η κατάσταση ήταν επίπτωση της δύσκολης covid εποχής όταν οι περισσότερες επιχειρήσεις εστίασης «φυτοζωούσαν» και το αποτέλεσμα σήμερα είναι είτε να έχουν λουκέτο στις πόρτες τους, είτε- στην καλύτερη των περιπτώσεων- να έχουν αλλάξει ιδιοκτήτες.
«Η χρονική περίοδος που θα ακολουθήσει κρίνεται εξίσου δύσκολη, καθώς υπάρχουν ήδη πληροφορίες ότι αρκετές επιχειρήσεις του κλάδου προσανατολίζονται στο να βάλουν τέλος στην λειτουργίας τους» επισήμανε στις δηλώσεις του στο «Ε» ο κ. Γιαννάκας.
Αφορμή για την συνέντευξη αποτέλεσε σχετικό δελτίο Τύπου του Συλλόγου, με το οποίο ενημερώνονται τα μέλη του αλλά και επιχειρηματίες γενικότερα για τα προγράμματα που εξήγγειλε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, τα οποία χαρακτήρισε πολύ σημαντικά ο κ. Γιαννάκας, αφού θα αποτελέσουν «μαξιλαράκι» για τους επιχειρηματίες την δύσκολη περίοδο που ακολουθεί.
Μάλιστα δεν παρέλειψε να τονίσει ότι είχε προηγηθεί συνάντηση εκπροσώπων του Συλλόγου με τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων αρμόδιο για ιδιωτικές επενδύσεις και τις ΣΔΙΤ, Νίκο Παπαθανάση, ο οποίος προσφάτως επισκέφτηκε το νησί με αφορμή το Elia Lesvos Confest.
Ζητούμενο η δίκαιη κατανομή πόρων
Εκείνο που επισημάνθηκε στην συνάντηση αυτή ήταν ότι τα κριτήρια ένταξης στα προγράμματα πρέπει να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των επιχειρήσεων του Βορείου Αιγαίου προκειμένου να επωφεληθούν εκείνοι που έχουν πραγματικά ανάγκη.
Ο κ. Γιαννάκας δεν παρέλειψε να επισημάνει, στο «Ε» ότι στο πρόγραμμα Covid της Περιφέρειας για την ενίσχυση των επιχειρήσεων τα προαπαιτούμενα ήταν τέτοια που επωφελήθηκαν και εκείνοι που δεν είχαν πληγεί ουσιαστικά από τον κορονοϊό με αποτέλεσμα να μείνουν εκτός εκείνοι που θα έπρεπε κανονικά να πάρουν την οικονομική αυτή ενίσχυση!
Το 0,5% του Δήμου
Στο επίκεντρο του Συλλόγου έχει τεθεί και το τέλος 0,5% που αποδίδουν οι επιχειρήσεις στον Δήμο. Το τέλος αυτό λόγω των απλήρωτων λογαριασμών λόγω covid περιόδου που συσσωρεύτηκαν είχε σαν αποτέλεσμα να διογκωθούν λόγω των τόκων που επιβλήθηκαν εξαιτίας της καθυστέρησης. Ζητούμενο είναι στην παρούσα φάση να διαγραφούν οι τόκοι προκειμένου να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις στο να αποδώσουν το τέλος.

Τα προγράμματα
Ακολούθως ο Σύλλογος επισημαίνει τα προγράμματα που εξήγγειλε  ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, σε εκδήλωση του ΕΕΑ. Αναλυτικότερα σημειώνονται :
·    Πρόγραμμα «Εξοικονομώ Επιχειρήσεων», ύψους 360 εκατ. ευρώ, για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων μικρομεσαίων επιχειρήσεων (τουρισμός, υπηρεσίες και κάποιοι κλάδοι του δευτερογενούς τομέα). Εντός Οκτωβρίου θα προδημοσιευθεί ο Οδηγός και αμέσως μετά θα είναι επιλέξιμες οι δαπάνες.
·    Πρόγραμμα «Αλλάζω συσκευή» στις επιχειρήσεις, ύψους 160 εκατ. ευρώ, για το οποίο θα προδημοσιευθεί ο Οδηγός, επίσης, εντός Οκτωβρίου. Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να αλλάξουν ένα κλιματιστικό ή ένα σύστημα θέρμανσης, να το ανακυκλώσουν και να προχωρήσουν στην αγορά ενός καινούριου, σύγχρονου, πολύ πιο αποδοτικού και λιγότερο ενεργοβόρου.
·    Πρόγραμμα για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στη στέγη. Δεδομένου όμως, όπως εξήγησε ο κ. Σκρέκας, ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει από όλες τις επιχειρήσεις, θα νομοθετηθεί έως τα Χριστούγεννα, η δυνατότητα εικονικού συμψηφισμού για επαγγελματικές ενεργειακές κοινότητες είτε αυτές είναι συνδεδεμένες στο δίκτυο μέσης τάσης είτε υψηλής τάσης. Θα υπάρχει, για παράδειγμα, η δυνατότητα εγκατάστασης ενός φωτοβολταϊκού στην Ορεστιάδα και συμψηφισμού της κατανάλωσης ενέργειας στην Αθήνα. Πρόγραμμα επιδότησης αντικατάστασης αλλά και νέας τοποθέτησης ηλιακού θερμοσίφωνα, ύψους 60 εκατ. ευρώ.
«Μεταξύ άλλων, ο Υπουργός ανέφερε ακόμη ότι σχεδιάζεται μηχανισμός αποζημίωσης για τον περιορισμό της κατανάλωσης για μεγάλες επιχειρήσεις, συνδεδεμένες στη μέση και  υψηλή τάση, κατά τις ώρες αιχμής (6-10 μ.μ.), στο πλαίσιο και των ευρωπαϊκών αποφάσεων που αναμένονται για μείωση της τάξης του 5% στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Επίσης ο Σύλλογος ΑΣΠΙΔΑ ενημέρωσε και τον Αν. Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων για το πόσο σημαντικό είναι να προχωρήσουν άμεσα αυτά τα προγράμματα λόγω του πολύ δύσκολου χειμώνα που έχουμε μπροστά μας, καθώς και τις βελτιώσεις στα κριτήρια ή την κατηγοροποίηση των κλάδων ώστε να είναι πιο δίκαιο και προσβάσιμο σε όλους» αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου.
Τέλος, σημειώνεται ότι, μετά από παρέμβαση στους συναρμόδιους Υπουργούς  κ. Βορίδη και κ. Γεωργιάδη, παρατείνεται επιπλέον η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στους Δημοτικούς χώρους μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2023.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey