Παράγωγη καινοτόμων λειτουργικών ελαιολάδων ενισχυμένων με βιοδραστικά συστατικά

«BIOOLIVEPLUS» από την Στύψη

08/10/2021 - 09:27 Ενημερώθηκε 08/10/2021 - 17:03

Ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Στύψης που παράγει το διεθνώς αναγνωρισμένο και καταξιωμένο πλέον ΛΑΔΙ ΣΤΥΨΗΣ, σε συνεργασία με το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου ξεκίνησε να υλοποιεί ένα καινοτόμο ερευνητικό πρόγραμμα για την παραγωγή βιολειτουργικών παραγώγων ελαιόλαδου με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, και κατά συνέπεια με ιδιαίτερες διατροφικές και λειτουργικές ιδιότητες!

Με το παρόν ερευνητικό έργο Ο ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΣΤΥΨΗΣ, στο πλαίσιο της σύγχρονης στρατηγικής ανάπτυξής του στη μετά COVID-19 εποχή, ξεκινά δυναμικά και τον τομέα έρευνας και ανάπτυξης R&D για να μπορεί να προσφέρει στον καταναλωτή, σύντομα και πρώτος στη νέα εποχή, καινοτόμα παράγωγα ελαιόλαδου, ιδιαίτερων συστατικών και αξίας, με μοναδικές οργανοληπτικές ιδιότητες!

Η παραγωγή τέτοιου είδους καινοτόμων προϊόντων «παραγώγων ελαιόλαδου»(bio-active compounds plus) είναι σύμφωνη με τις νέες τάσεις που υποδεικνύουν οι έρευνες αγοράς στην διεθνή αγορά του ελαιόλαδου αλλά και στις σύγχρονες διατροφικές συνήθειες, όπου ο καταναλωτής εμφανίζεται να επιλέγει, ολοένα και περισσότερο το ελαιόλαδο ως μέρος της καθημερινής διατροφής του.

Η δράση

Η συγκεκριμένη δράση εντάσσεται στο πρόγραμμα «Ενίσχυση των συμφωνητικών συνεργασίας μεταξύ επιχειρήσεων και φορέων έρευνας και καινοτομίας» με κωδικό ΟΠΣ 3901 του επιχειρησιακού προγράμματος Βορείου Αιγαίου 2014-2020 της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με Κωδικό Πράξης: ΒΑΡ2-0062094. Το έργο έχει διάρκεια δύο ετών (2021 – 2023)και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση- Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς Πόρους.

Η καινοτομία

Αυτό που το καθιστά ιδιαίτερα ενδιαφέρον αλλά και πρωτοποριακό είναι το γεγονός πως τα υπό διερεύνηση προϊόντα, παράγωγα «ελαιόλαδου», θα προορίζονται για κατανάλωση από τον γενικό πληθυσμό ενώ θα συστήνονται ιδιαίτερα σε αυτούς που έχουν ανάγκη την κατανάλωση τροφίμων πολύ υψηλής διατροφικής αξίας και ατόμων με παράγοντες κινδύνου χρόνιων νοσημάτων, όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης και το μεταβολικό σύνδρομο (εφ’ όσον διαπιστωθούν αξιόπιστα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και εξασφαλισθεί μαζική παραγωγή μετά το πέρας του έργου).

Η καινοτομία των νέων προϊόντων θα έγκειται αφενός μεν στην αξιοποίηση παραπροϊόντων (πομάσα ελιάς, φύλλα ελιάς) εκ των οποίων θα απομονωθούν βιοδραστικά συστατικά που θα προστεθούν σε  ελαιόλαδο, αφετέρου δε στην εκχύλιση εντός του ελαιόλαδου πολυφαινολών και τερπενοειδών από βότανα της ελληνικής χλωρίδας, καροτενοειδών και άλλων βιοδραστικών ουσιών από τοπικά λαχανικά και φρούτα.  Η αντιοξειδωτική, αντιδιαβητική και καρδιοπροστατευτική δράση των νέων προϊόντων θα μελετηθούν τόσο σε invitro όσο και σε in vivo επίπεδο.

Υπεύθυνος του έργου από πλευράς της εταιρείας είναι ο Ιγνάτης Μανάβης, πρόεδρος του Συνεταιρισμού  ενώ από πλευράς Πανεπιστημίου Αιγαίου είναι ο Επίκουρος Καθηγητής Διατροφής του ανθρώπου του  Τμήματος, Αντώνης Κουτελιδάκης του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής στην Λήμνο.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey