FOLLOW US

Οικονομία

  • Οι πιθανότητες είναι απειροελάχιστες πια για να σωθεί το μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ, με τον Τσακαλώτο μάλιστα να ρίχνει… πόρτα στο Συντονιστικό Φορέων
Αρχίζουν να το παίρνουν απόφαση με τον ΦΠΑ

Είναι το κακό «timing» που η κυβέρνηση καίγεται γύρω από το «Μακεδονικό» και ιδιαίτερα από την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου που θα κλειδώσει την αξιολόγηση αυτές τις ημέρες στη βουλή, είναι και τα πολύ στενά πια χρονικά περιθώρια που καθιστούν -βάσει των χθεσινών τουλάχιστον δεδομένων- την υπόθεση διατήρησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στη Λέσβο, «τελειωμένη ιστορία». Οι εκπρόσωποι του Συντονιστικού Φορέων που βρίσκονται από προχθές στην Αθήνα για να κάνουν την απέλπιδα προσπάθεια εξασφάλισης παράτασης, δεν κατάφεραν ούτε καν να εισακουστούν από στελέχη της κυβέρνησης, με τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να δηλώνει «απασχολημένος». Την ίδια ώρα, η ΝΔ παραμένει με την τροπολογία της υπέρ της παράτασης του ειδικού φορολογικού καθεστώς, αδρανοποιημένη από τη δεδομένη άρνηση της κυβέρνησης να δεχτεί τη συζήτησή της και η ΔΗ.ΣΥ με την πρόταση νόμου που έχει καταθέσει για το ίδιο θέμα, στην… καλή διάθεση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση για να την θέσει προς συζήτηση. Που επί του παρόντος τέτοια διάθεση δεν προκύπτει.

Τούτων δοθέντων, οι Βαγγέλης Μυρσινιάς, Λευτέρης Κατερνέλης και Παναγιώτης Τατάκης, παρακολουθούν από χθες απ’ το θεωρείο της βουλής -ανήμποροι να κάνουν το οτιδήποτε- τη συζήτηση στη βουλή για το μεσοπρόθεσμο, παρακολουθώντας κατά τραγική ειρωνεία, την ένταξη των ποσών από την επικείμενη αύξηση του ΦΠΑ σε όλα πια τα νησιά, στον προϋπολογισμό της εξόδου από την… επιτροπεία! Παραδεχόμενοι πια στις δηλώσεις τους, πως το τρένο… χάνεται, αποδίδοντας ολάκερη την ευθύνη στη σημερινή κυβέρνηση που δεν ασχολήθηκε με την πιθανότητα παράτασης του ειδικού φορολογικού καθεστώτος στα νησιά της προσφυγικής κρίσης.  

Οι επαφές του Συντονιστικού των Φορέων της Λέσβου, τα μέλη του οποίου παρέστησαν για μία ακόμη φορά στη βουλή και τούτη τη φορά μαζί με εκπροσώπους φορέων από τα άλλα νησιά που είναι στην ίδια μοίρα με το δικό μας, αποβαίνουν μέχρι και τη στιγμή που γράφεται το ρεπορτάζ άκαρπες.

 

«Μας εκδικούνται για την μεγάλη κινητοποίηση»

Αυτό εξάλλου παραδέχτηκε στο «Ε» τόσο ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου Βαγγέλης Μυρσινιάς, όσο και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Παναγιώτης Παπαρίσβας. «Μόνο που δεν τους έδειραν. Η κυβέρνηση τιμωρεί και εκδικείται με εμπάθεια, αρνούμενη κάθε συζήτηση και επικοινωνία, με πρόσχημα την αποχή μας από την φιέστα, συγγνώμη από το αναπτυξιακό συνέδριο ήθελα να πω. Η πάνδημη αντίδραση των κατοίκων του νησιού στην μεγάλη κινητοποίηση του Μαΐου θεωρήθηκε προσβλητική για την κυβέρνηση και ως τέτοια αντιμετωπίζεται. Αυξάνονται οι αντικειμενικές αξίες, καμία κινητικότητα για την αποσυμφόρηση του νησιού, η Ελλάδα πλημμυρίζει από τουρισμό και το νησί ερημώνει…», ήταν η χαρακτηριστική χθεσινή ανάρτηση του κ. Παπαρίσβα.

 

«Πόρτα» από Τσακαλώτο

Με τον Βαγγέλη Μυρσινιά που βρίσκεται ακόμα στην πρωτεύουσα, να επιβεβαιώνει πως εκ μέρους της κυβέρνησης, δέχτηκαν να δουν τους εκπροσώπους φορέων των θιγόμενων νησιών, μόνο ο βουλευτής Λέσβου Γιώργος Πάλλης, αλλά και ένας με Μυτιληνιά καταγωγή σύμβουλος του Υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου! Ο Υπουργός μάλιστα, που ούτως ή άλλως, «καίγεται» αυτές τις ημέρες προετοιμάζοντας τον success story της κυβέρνησης για την «έξοδο από τα μνημόνια», δήλωσε «απασχολημένος» στο αίτημα του Συντονιστικού έστω και για μία ολιγόλεπτη συνάντηση. Αφήνοντας να εννοηθεί, ότι μπορεί να δεχθεί τους εκπροσώπους φορέων μετά τις 21 του μήνα.

Στην διακριτική ευχέρεια του Βούτση

Ελάχιστα περιθώρια αισιοδοξίας άφησαν όμως στους εκπροσώπους των φορέων της Λέσβου και οι νέες συναντήσεις τους με εκπροσώπους των κομμάτων της ΝΔ και της ΔΗ.ΣΥ. Και τα δύο κόμματα εμφανίζονται να υποστηρίζουν το αίτημα για παράταση της ισχύος του μειωμένου ΦΠΑ, αλλά όλα τους τα «όπλα» προς αυτήν την κατεύθυνση, παραμένουν αδρανοποιημένα: Η τροπολογία της ΝΔ για παράταση του καθεστώτος έχει απορριφθεί ως γνωστόν λόγω μη «έγκρισης» από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και η πρόταση νόμου της ΔΗ.ΣΥ, είναι στο συρτάρι του προέδρου της βουλής Νίκου Βούτση. Ο οποίος, έπειτα από σχετικό αίτημα του Συντονιστικού Φορέων της Λέσβου, έχει την διακριτική ευχέρεια να φέρει την πρόταση νόμου στη βουλή μέσα στις επόμενες 15 ημέρες. Πράγμα που φυσικά μοιάζει και είναι απίθανο. Μέσα σε αυτό το κλίμα, το Συντονιστικό εξετάζει πια τις εναλλακτικές του κινήσεις, οι οποίες όμως πια θα γίνουν με δεδομένο ότι ο μειωμένος ΦΠΑ θα χαθεί οριστικά την 1η Ιούλη.

Κάντο όπως οι Αζόρες και η Μαδέιρα

Και εκείνο που θέλουν να εμφυσήσουν πια στην κυβέρνηση, είναι την πρόθεση να εισηγηθεί το Υπουργείο Οικονομικών -βάσει της σχετικής οδηγίας της Κομισιόν- η δυνατότητα ισχύος δύο μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για κάθε χώρα στην ΕΕ, να δοθεί για τα νησιά της προσφυγικής κρίσης. Σύμφωνα με τον κ. Μυρσινιά, αυτή η δυνατότητα, δεν έχει εξεταστεί ακόμα από την κυβέρνηση, τη στιγμή που η Πορτογαλία για παράδειγμα, έχει ήδη ορίσει τις Αζόρες και τη Μαδέιρα, ως τις περιοχές που θα τελούν υπό μειωμένο ΦΠΑ. 

 

Μάχη μέχρι τέλους, με ελάχιστες πιθανότητες

«Αντικειμενικά, δεδομένης της άρνησης ακόμα και να μας δουν, κινούμαστε πια με το βλέμμα στο μέλλον», είπε στο «Ε» ο Βαγγέλης Μυρσινιάς και χωρίς να κρύβει την απογοήτευσή του συνέχισε: «Η αίσθηση η δική μου και δυστυχώς και πολλών άλλων, είναι πως αν καταργηθεί τον Ιούλη και τυπικά ο μειωμένος ΦΠΑ στη Λέσβο, δεν θα επανέλθει. Σε κάθε περίπτωση όμως οφείλουμε να συνεχίσουμε τη μάχη μέχρι τέλους. Και αν και οι πιθανότητες είναι συντριπτικά εις βάρος μας, θα απαιτήσουμε μέχρι τέλους την παράταση του φορολογικού καθεστώτος, αλλά και την ενεργοποίηση της δυνατότητας που προσφέρει η Κομισιόν, για δύο μικρούς συντελεστές για κάθε χώρα. Τα επιχειρήματά μας, θεωρώ ότι είναι λογικά και βαδίζουν στη λογική της ίδιας της κυβέρνησης. Αφού βγαίνουμε από την επιτροπεία, τι το δύσκολο να δοθεί μία παράταση και του χρόνου να ορίσουμε, αφού θα μπορούμε, ξανά την δική μας οικονομική πολιτική; Φαίνεται όμως πως δεν θέλουν. Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση, όταν και τα έσοδα από την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ, είναι γνωστό πως είναι ελάχιστα για το δημοσιονομικό όφελος του κράτους…».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Ετικέτες
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top