FOLLOW US

Οικονομία

  • Σήμερα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η «υπόθεση Μπεμπεδέλλη»
Από αναβολή σε αναβολή η δίκη της «Συνεταιριστικής»

Μετά τρεις αναβολές σήμερα αναμένεται να εκδικαστεί στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η υπόθεση που αφορά απιστία διοίκησης Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου-Λήμνου, υπηρεσιακών στελεχών και ηθική αυτουργία δανειοληπτών σύμφωνα με το 58/2015 Βούλευμα, για ζημία στην Τράπεζα άνω των 6 εκ. ευρώ. Θυμίζουμε ότι ως κατηγορούμενοι με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αιγαίου έχουν παραπεμφθεί ο διευθυντής, οκτώ μέλη της τότε διοίκησης της Τράπεζας για απιστία που επέφερε ζημία 6 εκατ. ευρώ περίπου, ένας υπάλληλος για απλή συνέργεια και το ζεύγος ιδιοκτητών - δανειοληπτών των επιχειρήσεων Μπεμπεδέλλη ως ηθικοί αυτουργοί.

 

Σάλος είχε προκληθεί τον Φεβρουάριο του 2017 όταν για πρώτη φορά επρόκειτο να εκδικαστεί η υπόθεση (που αναβλήθηκε), η εταιρεία «PQH» (έχει αναλάβει την εκκαθάριση όλων των υπό εκκαθάριση τραπεζών της χώρας) έπαυσε τον δικηγόρο που επί 10 χρόνια χειρίζονταν την υπόθεση για λογαριασμό της Συνεταιριστικής, Βαγγέλη Γκιγκιλίνη. Τελικώς η υπό εκκαθάριση Τράπεζα επρόκειτο να εκπροσωπηθεί από νέους δικηγόρους, τον Μανώλη Χατζηχαλκιά και τον Παναγιώτη Τσουμάνη. Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου από την Αγγελική Σαντή και ο Σύλλογος των μεριδιούχων, από τον Βαγ. Γκιγκιλίνη, που επιπλέον εκπροσωπεί (τον κατέχοντα μερίδια) Δήμο Λέσβου και τον εαυτό του (με αυτοτελές δικόγραφο) αιτούμενος αποζημίωση για την αξία των μεριδίων του και για ηθική βλάβη από όποιους κατηγορούμενους καταδικαστούν.

 

Αν και επιδιώχθηκε να συνεκδικαστεί η υπόθεση Μπεμπεδέλλη με άλλες αγωγές, το δικαστήριο δεν το έκανε δεκτό, ενώ αρκετοί εκπρόσωποι της Πολιτικής Αγωγής εκτίμησαν ότι κάτι τέτοιο θα περιέπλεκε τα πράγματα, αφού θα έπρεπε να περιληφθούν περισσότεροι κατηγορούμενοι και συμβάσεις.

 

 

11 χρόνια πριν…

 

Στις αρχές του 2007 εξαιτίας αμφιλεγόμενων δανείων που χορηγήθηκαν από την τράπεζα χωρίς εξασφάλιση, προς τον Όμιλο Μπεμπεδέλλη, από 10-6-2002 μέχρι και την 11-2-2005 (ένα μήνα πριν τον διορισμό Επιτρόπου), η τράπεζα είχε ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις, συνολικού ποσού 3,531 εκ. ευρώ, ενώ οι εξασφαλίσεις της, είναι ζήτημα εάν μπορούσαν να καλύψουν ένα ποσό της τάξεως των 600-700.000 ευρώ.

 

Οι τέσσερις επιχειρήσεις του «ομίλου Μπεμπεδέλλη» εισέπραξαν από την τράπεζα, την περίοδο 2002-2005 το συνολικό ποσό (συμπεριλαμβανομένων και των αναχρηματοδοτήσεων) των 10 εκατ. ευρώ περίπου, χωρίς να πληρώσουν εξ ιδίων, έναντι αυτών, σχεδόν τίποτα. Τα ποσά αυτά τα ανέλαβαν μέσω πληρωμής από τα διαθέσιμα της τράπεζας, ακάλυπτων επιταγών (περί το 1 εκ), των εταιριών του ομίλου Μπεμπεδέλλη, με συμβάσεις που έγιναν εκ των υστέρων για να «νομιμοποιηθούν» οι προηγούμενες χρηματοδοτήσεις δια των μεθόδων της προεξόφλησης επιταγών ευκολίας και πληρωμής (από διαθέσιμα της τράπεζας) ακαλύπτων επιταγών.

 

Το ύψος των ατομικών οφειλών και των επιχειρήσεων και εταιριών (το οποίο έχουν ομολογήσει εγγράφως οι δανειολήπτες- ηθικοί αυτουργοί) του ομίλου Μπεμπεδέλλη την 30.1.2006 που καταγγέλθηκαν οι συμβάσεις, ανέρχονταν συνολικά στο ποσό των 3,538 εκατ. ευρώ, και σήμερα (συμπεριλαμβανομένων τόκων υπερημερίας), το ποσό υπερβαίνει τα 6 εκ ευρώ.

 

Ο Γεώργιος Μπεμπεδέλλης (ο οποίος μέχρι την έναρξη της συνεργασίας του με την τράπεζα, διέθετε ως μόνο περιουσιακό στοιχείο, ένα παλιό σπίτι στη Βατούσα Λέσβου), στη συνέχεια, δηλαδή από το 2002 έως το 2006 και μόνο εκ της συνεργασίας του και των χρηματοδοτήσεων του από την τράπεζα όπως υποστηρίζει ο κ. Γκιγκιλίνης, «απέκτησε με αγορές (στο όνομα του, της συζύγου του και στα ονόματα των παιδιών τους) άλλα 6 ακίνητα ενώ σε ένα εξ αυτών έχτισε με ίδια κεφάλαια, ολόκληρη νέα οικοδομή, πλέον των αυτοκινήτων, ιδιωτικής και δημοσίας χρήσης, που αγόρασε απολάμβανε και εκμεταλλευόταν όλα αυτά τα χρόνια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.» Μάλιστα για τις καταδολιευτικές του δικαιοπραξίες (μεταβίβαση αυτών των ακινήτων στα παιδιά του) ο κ. Μπεμπεδέλλης καταδικάστηκε τελεσιδίκως σε φυλάκιση 7 μηνών.

Η υπόθεση λοιπόν αυτή, που εδώ και χρόνια απασχόλησε τη Συνεταιριστική τράπεζα και αποτέλεσε μια από τις σκανδαλώδεις χρηματοδοτήσεις που οδήγησαν μαζί με άλλες στο να οδηγηθεί σε λουκέτο και σε εκκαθάριση η τράπεζα, αν και πέρασαν τόσα χρόνια ακόμη δεν έχει εκδικαστεί και ευχής έργο είναι αυτό να γίνει τώρα, γιατί οι ένοχοι θα πρέπει να τιμωρηθούν και να αποδοθεί δικαιοσύνη.

 

 

Έκκληση Μεριδιούχων

«Σήμερα Πέμπτη εκδικάζεται (μετά από 3 αναβολές) στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Βορείου Αιγαίου, στη Μυτιλήνη, η υπόθεση που αφορά : Σε  απιστία διοίκησης Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου-Λήμνου, υπηρεσιακών στελεχών και ηθική αυτουργία δανειοληπτών σύμφωνα με το 58/2015 Βούλευμα, για ζημία στην Τράπεζα άνω των 6 εκ. ευρώ.

Η παραπάνω περίπτωση, όπως είναι γνωστό, μαζί με κάποιες άλλες περιπτώσεις «θαλασσοδανείων», είναι η βασική (αν όχι η κύρια) αιτία, που οδήγησε από 18.3.2012, στην ανάκληση της αδείας λειτουργίας της Τράπεζας, λόγω κεφαλαιακής ανεπάρκειας και αδυναμίας εκπλήρωσης των υποχρεώσεων της, καθώς και την κάλυψη από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας του εγγυημένου ποσού των καταθέσεων, περίπου 55 εκ. ευρώ.

Όλοι οι μεριδιούχοι (6.262 τον αριθμό) έχουμε αστικές αξιώσεις (και για αποζημίωση και για ηθική βλάβη), έναντι όσων ευθύνονται και ενέχονται, καθόσον έχουμε υποστεί ζημιά και από την  απώλεια των μεριδίων μας αλλά και από τον  κίνδυνο να καταβάλλουμε επιπλέον, το διπλάσιο της αξίας αυτών, μετά το τέλος της εκκαθάρισης,  που διενεργείται από την εταιρία  PQH. Ενώ επιπλέον, ειδικά τώρα την περίοδο της κρίσης, έχει χαθεί ένα  σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο που αποτελούσε η Τράπεζα για όλη την οικονομία της περιοχής μας, η οποία ξεκίνησε σαν κοινό όνειρο όλης της εμπορικής και επιχειρηματικής κοινωνίας του νησιού». 

Αυτά σημειώνει εν όψει της επικείμενης δίκης, ο Σύλλογος Μεριδιούχων Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου-Λήμνου που καλεί όλα τα μέλη του και τους μεριδιούχους για να δηλώσουν την πρόθεση τους για συνέχιση των αστικών διεκδικήσεων τους  και με την αυτοπρόσωπη παρουσία στο δικαστήριο, σήμερα  το πρωί,  «για να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα πελατειακών σχέσεων και  διαφθοράς με κατασπατάληση λαϊκού χρήματος.»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2018 13:10
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top