FOLLOW US

Οικονομία

  • «Γαϊτανάκι» αντιδράσεων μετά την εξαγορά της Hellenic Seaways από την Attica Group
Ανησυχίες Μπαρούτη για τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις

Εύλογες ανησυχίες δημιουργούνται στους κατοίκους των πολύπαθων νησιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου λόγω της εξαγοράς της ακτοπλοϊκής εταιρίας Hellenic Seaways (HSW) από τον όμιλο Attica Group, με αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας οιωνεί μονοπωλιακής κατάστασης στην ακτοπλοϊκή σύνδεση του βορειοανατολικού Αιγαίου με την ηπειρωτική χώρα.

Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος του Οικονομικού Επιμελητήριου Ελλάδας, Παναγιώτης Μπαρούτης, αναφερόμενος στις εξελίξεις σημειώνει: «Η Επιτροπή Ανταγωνισμού, που έδωσε την έγκρισή της για την εξαγορά διατύπωσε στην απόφασή της ορισμένους δεσμευτικούς όρους, που ελπίζουμε να μην καταστρατηγηθούν στην πορεία εφαρμογής τους. Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε ως αυτονόητη την επαρκή ακτοπλοϊκή κάλυψη όλης της Περιφέρειας Β. Αιγαίου για όλη τη διάρκεια του έτους. Προκαλεί, όμως, έντονο προβληματισμό η ποσοτική μείωση των σχετικών υπηρεσιών, όπως είναι η κατάργηση των προσεγγίσεων από τη Σάμο σε Ρόδο και Κω και η μη εκτέλεση από την Blue Star Ferries των τριών δρομολογίων από τη Σάμο για Πειραιά. Ανάλογο προβληματισμό μας δημιουργεί η συνεχιζόμενη έλλειψη ακτοπλοϊκής σύνδεσης μεταξύ Μυτιλήνης και Θεσσαλονίκης».

 

Ενστάσεις και για τα «υπερήλικα»

Ωστόσο, ο κ. Μπαρούτης εστιάζει και στη δρομολόγηση υπερήλικων πλοίων στη γραμμή Πειραιά - Χίου - Μυτιλήνης, σε αντίθεση με όσα συνέβαιναν τα προηγούμενα χρόνια, που εξυπηρετούσαν τη γραμμή ακόμη και νεότευκτα πλοία. «Θεωρούμε δίκαιο το αίτημα δρομολόγησης στη γραμμή Μυτιλήνης-Χίου-Πειραιά ποιοτικών και λογικής ηλικίας πλοίων, που θα εκτελούν σε ικανοποιητικούς χρόνους το υπόψη δρομολόγιο. Η απόφαση της εταιρίας να εξυπηρετείται πλέον η γραμμή αυτή με δύο πλοία ηλικίας 30 ετών -έστω και πρόσφατα ανακαινισμένων- δεν μας προκαλεί ιδιαίτερη ικανοποίηση. Διαφαινόμενης της έλλειψης ενδιαφέροντος από άλλες ακτοπλοϊκές εταιρίες για τη δραστηριοποίησή τους στις ακτοπλοϊκές γραμμές της Περιφέρειας μας -προφανώς για λόγους μειωμένης κερδοφορίας- ζητάμε από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς να μην επιτρέψουν την με οποιοδήποτε τρόπο αύξηση στις τιμές των ναύλων».

Κλείνοντας, ο κ. Μπαρούτης ευχήθηκε «η έλλειψη ανταγωνισμού στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις να μην προσθέσει έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα των προβλημάτων που έχουν οδηγήσει σε απόγνωση τους πληθυσμούς της Περιφέρειας μας. Και να μη μας διαφεύγει ότι οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις είναι μια καθολική υπηρεσία, που πρέπει να προσφέρεται αδιαλείπτως και με δυνατότητα πρόσβασης σε όλους τους κατοίκους των νησιωτικών περιοχών».

 

Αλλά και για τις αεροπορικές συνδέσεις

Και η παρέμβαση αυτή του κ. Μπαρούτη κλείνει με τη διαπίστωση ότι «η δυσάρεστη  κατάσταση που βιώνουν οι κάτοικοι της  Περιφέρειας μας  από την έλλειψη  σοβαρού ανταγωνισμού στις αεροπορικές συνδέσεις- αποτέλεσμα της  γνωστής  συγχώνευσης των  δύο εταιριών  που τις εξυπηρετούσαν-δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας  για το νέο τοπίο που διαμορφώνουν οι εξελίξεις στις ακτοπλοϊκές  συνδέσεις  της περιοχής μας.»

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top