FOLLOW US

Οικονομία

  • Ο Υπουργός Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλής απαντά στην κοινοβουλευτική παρέμβαση Λ. Αυγενάκη και την εφαρμογή του εξαγγελθέντος μέτρου
Αναζήτηση επιπλέον πόρων για το μεταφορικό ισοδύναμο…

Η απάντηση του Υπουργού Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή στην κοινοβουλευτική παρέμβαση του Γραμματέα ΠΕ ΝΔ - βουλευτή Λευτέρη Αυγενάκη σε ότι αφορά πάντα  στην εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου στα νησιά, έφερε ξανά στο κάδρο της πολιτικής αντιπαράθεσης κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης το μείζον ζήτημα σήμερα για τις νησιωτικές κοινωνίες. Η απάντηση του αρμοδίου Υπουργού για τον τρόπο που θα εφαρμοστεί το περίφημο μέτρο και για το αν ο προγραμματισμός της κυβέρνησης για αυτό, μπορεί πράγματι να συμβάλλει στο να ανακουφιστούν οι νησιώτες (και) από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ, δεν έκανε κανέναν σοφότερο, αλλά απέδειξε πως στις σκέψεις των κυβερνώντων είναι πράγματι η χρηματοδότηση του μέτρου, να ενισχυθεί και από πηγές ευρωπαϊκών προγραμμάτων για να αποδειχθεί αποτελεσματικότερο. Ωστόσο το ότι ακόμα δεν υπάρχει σαφές πλάνο εκ μέρους της κυβέρνησης, πέραν της διαβεβαίωσης πως υπάρχει δέσμευση κάποιων πόρων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, εκλαμβάνεται από την αντιπολίτευση ως «προχειρότητα», με κυρίαρχο σκοπό να καλυφθεί επικοινωνιακά το κόστος της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ…

 

«Για πρώτη φορά, το μεταφορικό ισοδύναμο, στην πιλοτική του μορφή, θα εφαρμοστεί τον Ιούλιο του 2018. Και από 1/1/19 το μέτρο θα εφαρμοστεί καθολικά. Για την ανάγκη χρηματοδότησης του εν λόγω μέτρου θα χρησιμοποιηθούν πόροι από το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.). Παράλληλα, όμως, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έχει εκκινήσει ενέργειες για την αναζήτηση επικουρικών χρηματοδοτήσεων από Ευρωπαϊκά Προγράμματα, που εφόσον ευοδωθούν, θα ενισχύσουν το συνολικό προϋπολογισμό του μέτρου», σημειώνει στην απάντησή του ο Υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής στην κοινοβουλευτική παρέμβαση του κ. Αυγενάκη για το μεταφορικό ισοδύναμο και συνεχίζει:

 

«Μόνιμο μέτρο στο υψηλό κόστος μεταφοράς»

«Πρόκειται για ένα μόνιμο μέτρο που η λογική του κινείται στην ανάγκη επέμβασης στο υψηλό κόστος μεταφοράς, προσώπων και προϊόντων, που έχουν να αντιμετωπίσουν οι νησιώτες. Σκοπός είναι η εναρμόνιση του κόστους εισιτηρίου για τη μεταφορά των επιβατών και εμπορευμάτων, από και προς τα νησιά, παίρνοντας ως βάση το κόστος των χερσαίων μεταφορών. Πάνω σε αυτή τη διαφορά θα δοθεί μια επιδότηση πρώτον στο εισιτήριο του νησιώτη και δεύτερον στο κόστος που δαπανάται για τη μεταφορά των προϊόντων […]. Ο κ. Κουρουμπλής κλείνει την απάντησή του με την επισήμανση ότι στη νομοθετική πρωτοβουλία που θα θεσμοθετήσει το μεταφορικό ισοδύναμο και θα το εντάξει στην καθημερινή ζωή των νησιωτών, θα ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για την προώθηση ρυθμίσεων που θα λειτουργήσουν ως δικλείδες ασφαλείας για τη δημιουργία μόνιμων δομών ελέγχου ως προς την πραγματική μείωση των τιμών στα νησιά.

 

 

ΝΔ: «Μία ακόμα παγίδα για τους νησιώτες»

Η (αντ)απάντηση ωστόσο της ΝΔ μέσω του κ. Αυγενάκη στην αρμόδια τοποθέτηση του κ. Κουρουμπλή για τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για το μεταφορικό ισοδύναμο, ερμηνεύεται ως προχειρότητα.  «Προκύπτει ότι δεν υπάρχει ακόμη σαφές πλαίσιο για την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου. Επίσης, δεν έχει, μέχρι στιγμής, υπάρξει δέσμευση πόρων στο ΠΔΕ, ώστε να καλυφθεί το κόστος εφαρμογής του εν λόγω μέτρου, ούτε έχουν εξευρεθεί πόροι χρηματοδότησής του από κάποια άλλη πηγή», σημειώνεται εκ μέρους του κ. Αυγενάκη: «Η εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου στον τομέα των θαλασσίων μεταφορών αποτελεί μία από αποτελεσματικές μεθόδους που έχει εισάγει η ΕΕ για την εναρμόνιση του κόστους μεταφοράς μεταξύ των θαλάσσιων και χερσαίων μεταφορών και τον καθορισμό της τιμής του εισιτηρίου των μεταφορών αυτών. Δυστυχώς, η Κυβέρνηση το αντιμετωπίζει με προχειρότητα και για να καλύψει επικοινωνιακά την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά. H εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου, όπως ανακοινώθηκε από την Κυβέρνηση, αποτελεί άλλη μία παγίδα για τους κατοίκους των νησιών».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Τετάρτη, 04 Απριλίου 2018 14:20
Ετικέτες
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top