Για ανισότητες ως προς την ενίσχυση των Περιφερειών κάνει λόγο ο Μπαρούτης, όταν το Βόρειο Αιγαίο έχει βαλτώσει από το μεταναστευτικό

Άκυρο σε 63 θετικά αξιολογημένες προτάσεις από το Leader λόγω έλλειψης κονδυλίων

12/01/2021 - 12:25

Την ένταξη στο Πρόγραμμα Leader εξηντατριών (63) θετικά αξιολογημένων, παραδεκτών αλλά μη υπαγώγιμων προτάσεων λόγω έλλειψης διαθέσιμων πόρων ύψους 7,9 εκ. ευρώ, ζητά με επιστολή του στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο πρόεδρος του 13ου Περιφερειακού Τμήματος Ανατολικού Αιγαίου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Παναγιώτης Μπαρούτης.

Ο κ. Μπαρούτης τονίζει την σημαντική συμβολή που έχουν τέτοιου είδους προγράμματα σε μία περιοχή που εδώ και χρόνια βάλλεται από το μεταναστευτικό. Ένα πρόβλημα το οποίο έχει καθηλώσει του δείκτες ανάπτυξης των νησιών της Περιφέρειας σε μηδενικό σχεδόν, εθνικό κα ενωσιακό επίπεδο.

Και η πρόκληση

Ο κ. Μπαρούτης χαρακτηρίζει αρνητική εξέλιξη και προκλητικό  το γεγονός ότι έχουν μείνει εκτός προγράμματος θετικά αξιολογημένες προτάσεις λόγω έλλειψης κονδυλίων όταν σε  άλλες περιοχές της χώρας ικανοποιήθηκαν προτάσεις που απαιτούσαν πολύ μεγαλύτερη ενίσχυση της χρηματοδότησης από το ποσό που εμείς αιτούμαστε.

Η συγκεκριμένη επιστολή κοινοποιείται στους βουλευτές Λέσβου, Χαράλαμπο Αθανασίου, Γιάννη Μπουρνού, Μαρία Κομνηνάκα, Χίου, Ανδρέα Μιχαηλίδη, Σάμου, Χριστόδουλου Στεφανίδη, στον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη, στο Δήμαρχο Μυτιλήνης, Ευστράτιο Κύτελη, στον Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχη Βέρρο και στην Κεντρική Διοίκηση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

 

Η επιστολή

 

ΠΡΟΣ: κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,

 Κ. Σπήλιο Λιβανό.

 

Κοιν: ως Πίνακας Αποδεκτών.

 

Αξιότιμε κ.Υπουργέ

 

 Καταρχήν σας ευχόμαστε καλή χρονιά και επιτυχία στα νέα σας καθήκοντα.

 Κύριε Υπουργέ όπως ασφαλώς γνωρίζετε η Περιφέρεια Β. Αιγαίου και ιδιαίτερα το νησί της Λέσβου έχουν πληγεί και συνεχίζει να πλήττονται σε καθοριστικό βαθμό από τις συνέπειες της μεταναστευτικής /προσφυγικής κρίσης. Επίσης σε όλους σχεδόν του αναπτυξιακούς δείκτες βρίσκεται σε πολύ χαμηλό επίπεδο τόσο σε εθνικό όσο και ενωσιακό επίπεδο.

 Οι δυσμενείς αυτές παράμετροι έχουν οδηγήσει σε σοβαρή δημογραφική ανισορροπία με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη χώρα συνολικά.

 Τα διάφορα εθνικά και κοινοτικά χρηματοδοτικά εργαλεία έχουν οδηγήσει στην άμβλυνση, σε κάποιο βαθμό, των αναπτυξιακών υστερήσεων. Mεταξύ αυτών σημαντική συμβολή έχει το Πρόγραμμα LEADER.

 Δυστυχώς στο σχετικό Πρόγραμμα υπάρχει μια αρνητική εξέλιξη που θεωρούμε αναγκαία την αντιμετώπισή της.

 Συγκεκριμένα ζητούμε την ένταξη στο Πρόγραμμα LEADER εξηντατριών (63) θετικά αξιολογημένων , παραδεκτών αλλά μη υπαγώγιμων προτάσεων λόγω έλλειψης διαθέσιμων πόρων ύψους 7,9 εκ. ευρώ.

 Η αρνητική αυτή εξέλιξη έρχεται σε προκλητική αντίθεση με άλλες περιοχές της Χώρας στις οποίες ικανοποιήθηκαν προτάσεις που απαιτούσαν πολύ μεγαλύτερη ενίσχυση της χρηματοδότησης από το ποσό που εμείς αιτούμαστε.

 Κύριε Υπουργέ είμαστε βέβαιοι ότι κατανοείτε την κρισιμότητα των καιρών και τη σημασία στήριξης μιας παραμεθόριας αλλά τόσο εθνικά κρίσιμης περιοχής όπως η δική μας και ελπίζουμε να ανταποκριθείτε θετικά στο δίκαιο αίτημά μας μεριμνώντας για την υπαγωγή των παραπάνω προτάσεων στο Πρόγραμμα .

  

Με την οφειλόμενη τιμή

Π. Μπαρούτης

 

Πρόεδρος 13ου Π.Τ. Αν. Αιγαίου Οικονομικού Επιμελητηρίου.

 

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey