FOLLOW US

Οικονομία

  • Τέθηκε στην ημερίδα ενημέρωσης επαγγελματιών από τον Φορέα Τουρισμού Μολύβου
Αίτημα για άμεσα μέτρα στήριξης στην εστίαση

Πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα συνεδρίων του ξενοδοχείου «Δελφίνια» στον Μόλυβο η ημερίδα επιμόρφωσης και ενημέρωσης επαγγελματιών, που διοργανώθηκε από το Σωματείο Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελματιών Μολύβου και τελούσε υπό την αιγίδα της ΓΣΕΒΕΕ, της ΠΟΕΣΣΕ και του Φορέα Τουρισμού Μολύβου.

Στην ημερίδα έγινε εξειδικευμένη ανάλυση από θεσμικούς, υπηρεσιακούς και κλαδικούς εκπροσώπους διαφόρων τομέων για όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους επαγγελματίες καθώς και ενημέρωση για την υπάρχουσα νομοθεσία σχετικά με το φορολογικό, το ασφαλιστικό, την ασφάλεια και υγιεινή των τροφίμων, την διακίνηση και εμπορία προϊόντων, την πυρασφάλεια των εγκαταστάσεων κλπ.

Ξεκινώντας, απηύθυναν ομιλίες οι φοροτεχνικοί κ.κ. Γιώργου Δημόπουλου και Βασίλη Καλλιπολίτη, οι οποίοι ανέλυσαν τη νομοθεσία για το φορολογικό και το ασφαλιστικό σε σχέση με τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται γύρω από το τουριστικό προϊόν. Στη συνέχεια, ο επιπυραγός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κ. Γρηγόρης Πέτρου μίλησε για την πυρασφάλεια στους χώρους συνάθροισης κοινού και τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων εστίασης σε θέματα πυροπροστασίας και πυρασφάλειας.

Ακολούθησε η εισήγηση του κ. Δημήτριου Μπούμπουλη, προϊσταμένου του παραρτήματος ΕΦΕΤ Β. Αιγαίου, για την αυθεντικότητα και την ασφάλεια των τροφίμων στις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, με ιδιαίτερη αναφορά στην πληροφόρηση και τον κανονισμό για τα αλλεργιογόνα συστατικά στα τρόφιμα.

Οι ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις συνεχίστηκαν, με την κ. Ρεβέκκα Καρίπη, προϊσταμένη της Δ/νσης Δια Βίου Μάθησης Απασχόλησης και Εμπορίου της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, η οποία μίλησε για τους κανόνες διακίνησης, εμπορίας προϊόντων και παροχής υπηρεσιών με ιδιαίτερη αναφορά στους χώρους μαζικής εστίασης (τήρηση τιμοκαταλόγων, δελτία παραπόνων, κλπ.)

Ακολούθησε συζήτηση, κατά την οποία υποβλήθηκαν απορίες και προβληματισμοί από όλους τους παρευρισκόμενους και απαντήθηκαν από τους εισηγητές στα πλαίσια ενός παραγωγικού διαλόγου.

Στη συνέχεια, ο κ. Καββαθάς Γιώργος, Πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Εμπόρων, Βιοτεχνών Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) αλλά και, παράλληλα, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελματιών Ελλάδος (ΠΟΕΣΕ) τοποθετήθηκε συνολικά για όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους επαγγελματίες δίνοντας απαντήσεις και πληροφορίες σύμφωνα με το θεσμικό όργανο που εκπροσωπεί. Ταυτόχρονα, εξέφρασε την αμέριστη υποστήριξη της ΓΣΕΒΕΕ και της ΠΟΕΣΕ στο 2ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας // 2ο Lesvos Food Fest όπου θα τεθεί υπό την αιγίδα των δείχνοντας την έμπρακτη στήριξη σε μία συλλογική προσπάθεια για την ανάδειξη της γαστρονομίας του νησιού η οποία έχει οργανωθεί από τους ίδιους τους επαγγελματίες.

 

 «Αναγκαιότητα η μείωση του ΦΠΑ»

 

Ο κ. Καββαθάς  στην τοποθέτησή του προς τους επαγγελματίες της περιοχής τόνισε μεταξύ άλλων: «Οι μακροοικονομικοί δείκτες της οικονομίας δείχνουν μια αισθητή βελτίωση και όλα τα στοιχεία τόσο των ερευνών του Ινστιτούτου της ΓΣΕΒΕΕ, όσο και άλλων ινστιτούτων και διεθνών φορέων δείχνουν ότι η οικονομία βγαίνει από το τέλμα της στασιμότητας χωρίς αυτό όμως να αποτυπώνεται μέχρι στιγμής στην πραγματική οικονομία, κοινωνία και νοικοκυριά.

Εάν η Κυβέρνηση δεν λύσει τα μεγάλα διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας όπως υπερφορολόγηση, υπερχρέωση, χρηματοδότηση, δύσκολα οι μακροοικονομικές προβλέψεις μπορεί να γίνουν πραγματικότητα και να υπάρξει πραγματική ανάκαμψη της οικονομίας.

Ειδικά ο κλάδος της Εστίασης, χρειάζεται άμεσα μέτρα στήριξης με τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 13%, παραμονή των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ όχι μόνο ως μέτρο στήριξης για εθνικούς λόγους αλλά και για λόγους που έχουν να κάνουν με το μεταναστευτικό-προσφυγικό και γενικά για την τόνωση και στήριξη της τουριστικής αγοράς.

Η κατάργηση των τεκμαρτών ημερομισθίων στους εργαζόμενους του κλάδου της Εστίασης, η μείωση του προστίμου για αδήλωτη εργασία με τη δυνατότητα πρόσληψης του ανασφάλιστου, η καθιέρωση του εργόσημου, είναι μέτρα τα οποία χρειάζονται άμεσα για να αντέξει ο Κλάδος της Εστίασης έτσι ώστε όχι μόνο να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας, αλλά και να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου.»

 

Ο Νικος Μόλβαλης

 

Ο  Νίκος Μόλβαλης, κλείνοντας της εργασίες της ημερίδας, αφού ευχαρίστησε τους ομιλητές, αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται μέσου του Lesvos Food Fest για την ανάδειξη της γαστρονομικής παράδοσης και την αναζήτηση των νέων γαστρονομικών τάσεων του νησιού και παρότρυνε τα μέλη να στηρίζουν αυτές τις προσπάθειες και να χρησιμοποιούν αποκλειστικά τοπικά προϊόντα.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top