Η ανακοίνωση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

Αίρονται τα περιοριστικά μέτρα για μετακίνηση αιγοπροβάτων & αμνοεριφίων που ίσχυαν λόγω καταρροϊκού

03/11/2021 - 17:41 Ενημερώθηκε 05/11/2021 - 11:41

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης με ανακοίνωση του κάνει γνωστό ότι από σήμερα αίρονται τα περιοριστικά μέτρα για την μετακίνηση προς πάχυνση και αναπαραγωγή αιγοπροβάτων και αμνοεριφίων από την Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου προς την υπόλοιπη χώρα, τα οποία ισχύουν από το 2008 λόγω καταρροϊκού πυρετού. 

 Όπως ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κωνσταντίνος Μουτζούρης με δελτίο τύπου, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προβαίνει άμεσα λαμβάνοντας υπόψη την αλλαγή του ευρωπαϊκού κανονισμού που δίνει τη δυνατότητα ευελιξίας στις αρμόδιες αρχές κάθε χώρας και κατά συνέπεια κάθε γεωγραφικής περιοχής δεδομένων των συνθηκών.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου με αρμοδιότητα στον Πρωτογενή Τομέα Πανάγος Κουφέλος δήλωσε  για το συγκεκριμένο θέμα:

«Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η άρση της καραντίνας και κατά συνέπεια η δυνατότητα εξαγωγών των αμνοεριφίων και αιγοπροβάτων του νησιού στην υπόλοιπη Ελλάδα οδηγεί στην αύξηση του εισοδήματος των κτηνοτρόφων, στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και στη γενικότερη οικονομική ανάπτυξη του νησιού.

Η αιγοπροβατοτροφία της Λέσβου αντιμετώπιζε οξύτατα προβλήματα λόγω της επιβληθείσας απαγόρευσης εξαγωγής ζώντων αιγοπροβάτων στην υπόλοιπη Ελλάδα και κατ’ επέκταση στον ευρύτερο Ευρωπαϊκό χώρο εξαιτίας της ύπαρξης κρουσμάτων καταρροϊκού πυρετού. Ως εκ τούτου η συνέχιση  ισχύος των επιβληθέντων απαγορευτικών μέτρων θα συνέχιζε να ήταν επιζήμια για την οικονομία του τόπου. Στο όλο εγχείρημα και στην επίτευξη του στόχου μας συνέβαλε τα μέγιστα η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Λέσβου με τους συνεχείς ελέγχους και τις κατευθυντήριες γραμμές (…) προκειμένου σήμερα να είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την άρση της καραντίνας στα πλαίσια ευελιξίας του ευρωπαϊκού κανονισμού 2020/689. Έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν και δεν θα πάψουμε να λέμε ότι οι υπηρεσίες μας είναι αυτές οι οποίες κάνουν τα όνειρα και τους στόχους της Περιφερειακής αρχής έργο. Η δύναμη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου είναι το ανθρώπινο δυναμικό της».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey