Πρώτη συνάντηση του Συντονιστικού φορέων για τους μειωμένους συντελεστές, με διαφορετικό διεκδικητικό πλαίσιο

Αγώνας για οριστική εξασφάλιση του ΦΠΑ

23/09/2017 - 17:07

 

Την πρώτη συνάντηση (στην οποία δεν παρέστησαν όλοι όσοι προσκλήθηκαν, αλλά αυτό δεν επηρέασε σημαντικά τον στόχο της προπαρασκευής των κινητοποιήσεων) για τη διατήρηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στη Λέσβο πραγματοποίησαν την Πέμπτη το απόγευμα οι φορείς του «Συντονιστικού», στην προσπάθεια διαμόρφωσης του νέου πλαισίου δράσης. Με δεδομένο ότι η ισχύς των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ θα ολοκληρωθεί την πρώτη του ερχόμενου Γενάρη, οι επαγγελματικοί και επιστημονικοί φορείς της Λέσβου συναθροίστηκαν εγκαίρως, με στόχο να παρέμβουν δυναμικά όπως και πέρυσι όπου την ύστατη στιγμή, ανεστάλη η κατάργηση του μέτρου ενίσχυσης της νησιωτικότητας, λόγω προσφυγικού. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου Βαγγέλης Μυρσινιάς, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Παναγιώτης Μπαρούτης και ο πρόεδρος των Φοροτεχνών της Λέσβου Παναγιώτης Τατάκης μίλησαν για την αναγκαιότητα διαμόρφωσης ενός συγκεκριμένου πλαισίου διεκδίκησης, αλλά επιχείρησαν φέτος να δώσουν ένα διαφορετικό στίγμα στον αγώνα που θα δοθεί. Με το γενικό συμπέρασμα της πρώτης συνάντησης να συνοψίζεται στην πρόθεση του Συντονιστικού να διεξάγει κινητοποιήσεις όχι απλά για να εξασφαλιστεί μια ενδεχομένη νέα παράταση στην ισχύ των μειωμένων συντελεστών, αλλά για να εμπεδωθεί στην κυβέρνηση και κατ’ επέκταση στους «θεσμούς» πως το μέτρο αυτό είναι κατοχυρωμένο και μη διαπραγματεύσιμο.

 

Το προσφυγικό σε συνάρτηση με τις διεκδικήσεις

Αν και έχει εξαντληθεί η κουβέντα για τα επιχειρήματα που καθιστούν «άδικη» την άρση του μειωμένου συντελεστή του ΦΠΑ στη Λέσβο (και στα νησιά του βορείου Αιγαίου), οι συμμετέχοντες στην πρώτη συνάντηση με πιο δυναμικές παρουσίες εκείνες των Απόστολου Βαλτά (προέδρου Φαρμακευτικού Συλλόγου), Παναγιώτη Παπαρίσβα (προέδρου Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης) και Περικλή Αντωνίου (προέδρου Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου), μίλησαν για την τελευταία δύσκολη διετία (και) για την οικονομία της Λέσβου, σε συνάρτηση με τις έκτακτες ανάγκες που διαχειρίστηκε ο τόπος: προσφυγικό, σεισμός. Όμως, σε αντίθεση με το περσινό διεκδικητικό πλαίσιο, όπου το προσφυγικό μπήκε στην πρώτη γραμμή, ως επιχείρημα για να σωθεί ο μειωμένος συντελεστής, φέτος οι φορείς στην πλειοψηφία τους επιχείρησαν να αποσυνδέσουν αυτήν την παράμετρο, θέλοντας εμφανώς να διεκδικήσουν μια λύση που να μην έχει deadline όπως είχε η περσινή, με την κυβέρνηση να ανακοινώνει την παράταση της ισχύος του μειωμένου συντελεστή για έναν ακόμη χρόνο, λόγω της επιβάρυνσης του προσφυγικού. Αλλά να κατοχυρώνει στο απόλυτο την ισχύ αυτού του μέτρου, που είναι συνυφασμένο με την ενίσχυση της νησιωτικότητας τα τελευταία 27 χρόνια. «Δεν ζητάμε χαριστικά για το νησί μας και δεν θέλουμε να δώσουμε κι άλλη αρνητική προβολή στον τόπο μας, βγάζοντας ξανά μπροστά το προσφυγικό» ήταν μάλιστα το γενικό χαρακτηριστικό των τοποθετήσεων στη συνάντηση, δίνοντας τη διαφορετική προσέγγιση που (θα) έχουν οι φορείς λογικά φέτος στις νέες επαφές τους με την κυβέρνηση.

 

Στις 2 του Οκτώβρη η νέα συνάντηση

Σε ό,τι αφορά τώρα το βασικό αντικείμενο της πρώτης συνάντησης, δηλαδή την καταγραφή προτάσεων για τη διαμόρφωση του πλαισίου διεκδίκησης, το προεδρείο της συνάντησης, συγκέντρωσε τις απόψεις που ακούστηκαν και στις 2 του Οκτώβρη θα γίνει μια νέα μάζωξη, στην οποία πια θα παρθούν και συγκεκριμένες αποφάσεις. Σε γενικές γραμμές πάντως, εκφράστηκε η βούληση φέτος να αναδειχθεί (με ψηφοφορία) μια ολιγομελής εκτελεστική επιτροπή του Συντονιστικού για μεγαλύτερη ευελιξία στις αποφάσεις αλλά και στις συναντήσεις με κυβερνητικούς φορείς.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey