FOLLOW US

Οικονομία

  • Η Υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά στάθηκε στην ανάκαμψη του τουρισμού σε Λέσβο, Λήμνο, Χίο και Σάμο
Αυξημένη η τουριστική κίνηση στο Β. Αιγαίο

«Το 2017 απετέλεσε χρονιά ανάκαμψης για το σύνολο των προορισμών του Βόρειου Αιγαίου», ανέφερε από του βήματος του 14ου Περιφερειακού Συνεδρίου, στη Μυτιλήνη, η Υπουργός Τουρισμού κ. Έλενα Κουντουρά.

«Οι θεματικές μορφές τουρισμού, είναι το σημαντικό πλεονέκτημα σε κάθε νησί του Αιγαίου, που έχει τη δική του ξεχωριστή ταυτότητα. Η μοναδικότητα, η αυθεντικότητα των εμπειριών είναι το μεγάλο όπλο των νησιών μας», σημείωσε η υπουργός Τουρισμού στη συνεδρία με θέμα «Τουρισμός: Εργασιακές σχέσεις και αειφορία», στην αίθουσα της Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Αναφερόμενη στο προσφυγικό, ως προς την τουριστική προβολή της χώρας, η κ. Κουντουρά σημείωσε: «Διαχειριστήκαμε αυτή την πρωτοφανή κατάσταση με την αρνητική εικόνα προς τα έξω, που τις περισσότερες φορές δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα. Καταφέραμε να ανακόψουμε το κλίμα άμεσα, όπως και αυτή τη διστακτικότητα που είχε δημιουργηθεί το 2016».

Στη συνέχεια, η Υπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε στις επισκέψεις Τούρκων τουριστών και τη δυναμική παρουσία που έχουν στον τουρισμό των νησιών, σημειώνοντας πως είχε ενημέρωση από τον αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών κ. Κατρούγκαλο ότι εγκρίθηκε και για το 2018 η εξαίρεση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το θέμα της βίζας.

 

Δημιούργησε προσδοκίες το 2017

 

Συνολικά, το περασμένο έτος επισκέφθηκαν την Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου σχεδόν 365.000 ξένοι επισκέπτες, οι οποίοι πραγματοποίησαν 3,2 εκατ. διανυκτερεύσεις και δαπάνησαν σε αμιγώς ταξιδιωτικές εισπράξεις περισσότερα από 167 εκ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 13% στις αφίξεις σε σχέση με το 2016, +30% στις διανυκτερεύσεις και +29% στις εισπράξεις, αντίστοιχα, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία της Έρευνας Συνόρων.

Μέσα στο γενικότερο πλαίσιο ανάκαμψης της τουριστικής κίνησης στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου που επλήγησαν από την προσφυγική κρίση, όλοι οι τουριστικοί προορισμοί του Β. Αιγαίου, μεταξύ των οποίων η Λέσβος και η Λήμνος, κατέγραψαν υψηλές επιδόσεις.

Ανακάμπτει το «Οδυσσέας Ελύτης»

Συνολικά το 2017 από τα τέσσερα διεθνή αεροδρόμια της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, σε Μυτιλήνη, Σάμο, Χίο και Λήμνο διακινήθηκαν 170.000 ξένοι επιβάτες έναντι 142.000 το 2016, σημειώνοντας αύξηση της διεθνούς επιβατικής κίνησης κατά 18%. Το αεροδρόμιο με τη μεγαλύτερη άνοδο στις διεθνείς πτήσεις ήταν το «Οδυσσέας Ελύτης» της Μυτιλήνης, που κατέγραψε +37,5% στις αφίξεις του σε σχέση με το 2016. Σε αυτό βοήθησε σημαντικά και το γεγονός ότι υπήρξαν συνδέσεις με νέους προορισμούς, όπως οι πτήσεις από Αυστρία, Τσεχία και Δανία.

 

Συνεργασία Καλογήρου-Κουντουρά

 

Η ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού τονίζει σε κάθε περίσταση την εξαιρετική της συνεργασία με την Περιφερειάρχη, κ. Χριστιάνα Καλογήρου, αλλά και την εντεταλμένη σύμβουλο για θέματα τουρισμού, κ. Αγγελική Σαραντινού, στην εφαρμογή της αναπτυξιακής τουριστικής πολιτικής, που αποτελεί και τη βάση για την αντιμετώπιση των προκλήσεων, την περαιτέρω στήριξη των προορισμών του Βορείου Αιγαίου και την αξιοποίηση των ευκαιριών.

Ειδικά, για το Βόρειο Αιγαίο σημαντικές είναι οι δυνατότητες ανάπτυξης του θεματικού τουρισμού, όπου που μπορεί να δημιουργήσει σημαντικά οφέλη στην προσέλκυση επισκεπτών και νέων επενδύσεων μέσα από την ανάδειξη των προορισμών, την προσέλκυση νέων αγορών και την ενίσχυση της συνδεσιμότητας.

Μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε, εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου το έργο «Δράσεις τουριστικής προβολής νησιών Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου 2018-2020», συνολικού προϋπολογισμού 1 εκ. ευρώ. Το έργο χρηματοδοτεί επικοινωνιακές δράσεις τουριστικής προβολής, που στοχεύουν στην ανάδειξη των φυσικών και πολιτισμικών πόρων των νησιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, μέσα από ένα σαφές και ήδη εγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας, καθώς και την επικοινωνία μέσω των κοινωνικών δικτύων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Δευτέρα, 07 Μαΐου 2018 13:42
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top