FOLLOW US

Οικονομία

  • - Ο τουρισμός στο βόρειο Αιγαίο φαίνεται ότι μπαίνει σε ένα βασικό πλάνο  - Ζητούμενο πια η ιεράρχηση του… τι θέλουμε να προβάλλουμε και η επιβεβαίωση στην πράξη της συνεργασίας όλων των φορέων του τουρισμού

 

Προσδοκίες αλλά και δικαίωμα για υψηλές φιλοδοξίες άφησε η ημερίδα που πραγματοποίησαν από κοινού οι τουριστικοί φορείς της Λέσβου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και τον Δήμο Λέσβου στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Λέσβου το περασμένο Σάββατο, παρουσία της γενικής γραμματέως Τουρισμού Ευρυδίκης Κουρνέτα.

Η γενική διαπίστωση πως τα νησιά του βορείου Αιγαίου επλήγησαν τουριστικά λόγω προσφυγικού, βάσει και των όσων κατέθεσαν στην ημερίδα οι σημαντικοί καλεσμένοι της, προσωπικότητες με βαρύνουσα σημασία στη διαχείριση του τουριστικού προϊόντος στη χώρα, φαίνεται πως έχει περάσει πια στο στάδιο εφαρμογής (συγκεκριμένων) μέτρων για την επιστροφή των επισκεπτών που χάθηκαν αλλά κυρίως για την επένδυση στην κατεύθυνση ουσιαστικής ανάδειξης των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των προορισμών του βορείου Αιγαίου και δη της Λέσβου.

Η πλευρά του Υπουργείου Τουρισμού δεσμεύτηκε από την πλευρά του για περαιτέρω προνομιακή προβολή των τουριστικών προορισμών των νησιών του βορείου Αιγαίου, αύξηση των ελκυστικών τουριστικών πακέτων αλλά και ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού, με τα περίφημα «ταξίδια εξοικείωσης» από το εξωτερικό (και στη Λέσβο) να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Στα θετικά της ημερίδας καταγράφεται και το ότι οι τουριστικοί φορείς του νησιού -με την επιτυχημένη διοργάνωση της ημερίδας- φαίνεται πως έχουν συνειδητοποιήσει ότι, για να επιτύχουν την αύξηση του τουριστικού ρεύματος, απαιτείται και η δική τους αλλαγή νοοτροπίας αλλά και καλύτερη συνεργασία τόσο μεταξύ τους όσο και με τους δύο φορείς της αυτοδιοίκησης.

 

Η γραμματέας Τουρισμού

Η γενική γραμματέας Τουρισμού Ευρυδίκη Κουρνέτα ήταν αναμφίβολα η πιο σημαντική παρουσία στην ημερίδα, μεταφέροντας και τον χαιρετισμό της υπουργού Τουρισμού κ. Ελ. Κουντουρά. Η κ. Κουρνέτα στην τοποθέτησή της εξέφρασε την πλήρη στήριξη του Υπουργείου στην ενιαία προσπάθεια για την τουριστική ανάπτυξη στους «πανέμορφους προορισμούς του βορείου Αιγαίου», όπως είπε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας πως η γενικότερη αύξηση των προκρατήσεων φέτος (που αγγίζει το 70% σε πανελλαδικό επίπεδο) θα αγγίξει και το βόρειο Αιγαίο.

Στην ειδικότερη αναφορά της στα καθ’ ημάς, παραδέχτηκε πως τα νησιά που σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος του προσφυγικού αδικήθηκαν σφόδρα (και) από την αρνητική δημοσιότητα. «Το Υπουργείο ωστόσο, σε άμεση συνεργασία και με άλλα συναρμόδια Υπουργεία, έδωσε προτεραιότητα ούτως ώστε οι δομές φιλοξενίας των προσφύγων να βρίσκονται μακριά από περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος, ενώ τρέξαμε και πρόγραμμα άμεσων δράσεων για τη στήριξη και προώθηση των νησιών για την τόνωση των τουριστικών ροών από το εξωτερικό. Παράλληλα, προχωρήσαμε σε εντατικές διαπραγματεύσεις με tour operators και οργανώσαμε 252 ταξίδια εξοικείωσης».

Η γενική γραμματέας, ακόμη, δεσμεύτηκε για συνέχιση της προνομιακής προβολής των προορισμών του βορείου Αιγαίου στις διεθνείς τουριστικές εκθέσεις, έκανε αναφορά στη διοργάνωση φεστιβάλ στα νησιά, ενώ στάθηκε και στην προσπάθεια που έγινε σε συνεργασία και με το Υπουργείο Εργασίας για την τόνωση του εσωτερικού και κοινωνικού τουρισμού, μιλώντας και για τα ειδικά ελκυστικά πακέτα διακοπών που έχουν εξασφαλιστεί χάρη στις διαπραγματεύσεις που έχουν γίνει με τις ενώσεις ξενοδόχων.

«Πρέπει να συνεχίσουμε και να εντείνουμε τις διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής των τουριστικών αγορών για να αυξήσουμε τα τουριστικά πακέτα και να ενισχύσουμε και τη διασύνδεση. Και κλειδί πάντα για την ενίσχυση του τουρισμού στους προορισμούς είναι το να τονωθούν οι απευθείας πτήσεις…».

 

Οι παρουσίες

Στην ημερίδα μίλησαν ακόμη η Έφη Λιανού, ειδική συνεργάτης του γενικού γραμματέα Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής, ο Λύσανδρος Τσιλίδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Γραφείων και Ταξιδίων και Τουρισμού, ο πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιέρας Θεόδωρος Κόντε, ο Στέφανος Σαδόπουλος, διευθυντής Πωλήσεων Ελλάδος και Κύπρου της «Aegean Airlines», ο Αριστείδης Κατσαΐτης, διευθυντής Πωλήσεων της «Hellenic Seaways», ο Διονύσης Θεοδωράτος, διευθυντής Πωλήσεων της «Blue Star Ferries», και ο Ανδρέας Πανάγος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτικών Πρακτόρων Ακτοπλοΐας.

 

Κέρδισε τις εντυπώσεις το Γεωπάρκο

Στα ειδικότερα της ημερίδας, αναμφίβολα θα έλεγε κανείς πως τις εντυπώσεις κέρδισε ο Νίκος Ζούρος, ο διευθυντής του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, εντυπωσιάζοντας και τους εξ Αθηνών προσκεκλημένους με την παρουσίαση της Λέσβου ως ιδανικού προορισμού εναλλακτικού τουρισμού μέσω του Γεωπάρκου της. Ακόμη, σημαντική ήταν και η τοποθέτηση του προέδρου της Ένωσης Τουριστικών, Ταξιδιωτικών και Ναυτικών Πρακτόρων Λέσβου Παναγιώτη Χατζηκυριάκου, ο οποίος χωρίς περιστροφές υποστήριξε πως, για να ενισχυθεί ο τουρισμός στη Λέσβο, δεν αρκεί μόνο η έξωθεν βοήθεια:

 

«Ήρθε η ώρα να αυτοοργανωθούμε»

«Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα η Λέσβος να αλλάξει νοοτροπία και να δώσει έμφαση στην ιεράρχηση των στόχων της και στο ξεκαθάρισμα τού τι θέλει να προβάλλει. Πρέπει ως κοινωνία να αυτοοργανωθούμε και να βγούμε από την αδράνεια και την απάθεια. Και να κάνουμε τον τουρισμό προτεραιότητα για όλους μας. Η κοινή μας παρουσία σήμερα δείχνει πάντως πως είμαστε στη σωστή κατεύθυνση…», είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου Βαγγέλης Μυρσινιάς αποτίμησε ως θετικότατη την ημερίδα. «Γίνεται μια προσπάθεια να αναδείξουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των νησιών μας σε μια δύσκολη περίοδο. Θεωρώ ότι τα μηνύματα που λαμβάνουμε τον τελευταίο καιρό αλλά και που πήραμε και από την ημερίδα είναι θετικά. Είμαστε αισιόδοξοι λοιπόν, αλλά δεν θα σταματήσουμε και μέσα από τη συνεργασία όλων των φορέων θα συνεχίσουμε. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος εκτός από τη συνεργασία για βρούμε διέξοδο», κατέληξε.

  

 

Χριστιάνα Καλογήρου

 

«Μπορούμε να βρούμε βιώσιμες λύσεις»

 

Η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, στον σύντομο χαιρετισμό της στην ημερίδα, έστειλε και εκείνη με τη σειρά της ένα μήνυμα ενότητας και συνεργασίας για τον κοινό στόχο ενίσχυσης του τουρισμού:

«Έχουμε, πράγματι, ιδιαιτερότητες στο τουριστικό προϊόν μας και η ανάδειξη των ισχυρών του σημείων περνάει μέσα από την κατανόηση και την ανάλυση. Η σημερινή μέρα είναι μια τέτοια μέρα όπου, όταν οι άνθρωποι συναντώνται και μπορούν να συζητούν δημιουργικά και διαλεκτικά, προκύπτουν και απαντήσεις και βιώσιμες λύσεις. Στο μέτωπο αυτό της υποστήριξης του τουριστικού προϊόντος μας συναντιόμαστε όλοι, ο καθένας με τη θέση του, ο καθένας με τον ρόλο του, και στρέφουμε τη ματιά μας και οργανώνουμε την εργασία μας προσανατολισμένοι στον κοινό στόχο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Τετάρτη, 07 Ιουνίου 2017 16:45
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top