Η δίκη ξεκινά σήμερα και ελπίζουμε να μάθουμε…

Τι έκανε τα δάνεια της Συνεταιριστικής, ο Μπεμπεδέλλης;

09/02/2017 - 16:03

Τον Ιανουάριο του 2006, η Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου - Λήμνου καταγγέλλει τις συμβάσεις δανείων που είχαν συναφθεί για τις χορηγήσεις στον κ. Μπεμπεδέλλη και τις επιχειρήσεις του. Οι συνολικές οφειλές του προς την Τράπεζα εκείνη την περίοδο, ανέρχονταν στα 3,5 εκατ. ευρώ.

Τον Ιανουάριο του 2006, η Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου - Λήμνου καταγγέλλει τις συμβάσεις δανείων που είχαν συναφθεί για τις χορηγήσεις στον κ. Μπεμπεδέλλη και τις επιχειρήσεις του. Οι συνολικές οφειλές του προς την Τράπεζα εκείνη την περίοδο, ανέρχονταν στα 3,5 εκατ. ευρώ.

Η Τράπεζα προχώρησε στην καταγγελία διότι ο κ. Μπεμπεδέλλης δεν είχε καταβάλει χρήματα για την αποπληρωμή των δανείων. Το μόνο που έκανε ήταν να αποδέχεται τη σύναψη νέων συμβάσεων, που στην ουσία αναχρηματοδοτούσαν τα απλήρωτα δάνεια των προηγούμενων συμβάσεων.

Οι επιχειρήσεις που είχε δημιουργήσει ο κ. Μπεμπεδέλλης και χρηματοδοτούνταν από την Τράπεζα, δεν εμφάνιζαν κέρδη, ούτε άλλες σημαντικές χρηματοδοτήσεις του ιδίου, εμφανίζονταν στα οικονομικά στοιχεία που είχε στη διάθεση της η Συνεταιριστική. Από τα δύο αυτά στοιχεία προκύπτει πως τα ακίνητα που αγόρασε (στην Ελλάδα και το εξωτερικό) ο κ. Μπεμπεδέλλης, αποκτήθηκαν από τα κεφάλαια που άντλησε από τη Συνεταιριστική Τράπεζα.

Προκειμένου να προστατεύσει την ακίνητη περιουσία του, ο κ. Μπεμπεδέλλης τη μεταβίβασε στα παιδιά του, καθώς σε βάρος αυτών δεν υπάρχει καμία δίωξη. Αντίθετα, η σύζυγος του είναι συγκατηγορούμενη του, για ηθική αυτουργία σε απιστία σε βάρος της Συνεταιριστικής.

Το 2002 ο κ. Μπεμπεδέλλης διέθετε ως μόνο περιουσιακό στοιχείο ένα παλιό σπίτι στη Βατούσα, ενώ από τη χρονιά εκείνη και μέχρι το 2006, η ακίνητη περιουσία του αυξήθηκε θεαματικά. Στην ουσία, δηλαδή, χρηματοδοτούνταν οι επιχειρήσεις του και εκείνος αγόραζε ακίνητα. Συγκεκριμένα, απέκτησε στο όνομα του, στο όνομα της συζύγου του και στα ονόματα των παιδιών του, έξι ακίνητα (εκτός των χώρων στάθμευσης, αποθηκών κλπ.), ενώ σε ένα εξ αυτών (οικόπεδο) έχτισε με ίδια κεφάλαια, ολόκληρη νέα οικοδομή (τεσσάρων οριζοντίων ιδιοκτησιών). Επίσης απέκτησε αυτοκίνητα, ιδιωτικής και δημοσίας χρήσης, που εκμεταλλευόταν στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

Η μόνη καταδίκη του

Ο κ. Μπεμπεδέλλης έχει καταδικαστεί σε επτά μήνες φυλάκιση για καταδολίευση, επειδή είχε μεταβιβάσει τα ακίνητα του στα παιδιά του, την ώρα που βρισκόταν σε διαπραγμάτευση με την Συνεταιριστική Τράπεζα, προκειμένου να τα παραχωρήσει ως εγγύηση για τις οφειλές του. Οι μεταβιβάσεις αυτές ακυρώθηκαν.

Ο κ. Μπεμπεδέλλης και η σύζυγος του, παντελώς άγνωστοι στην κοινωνία της Λέσβου, μόνιμοι κάτοικοι Αθηνών, με ανύπαρκτη επιχειρηματική δράση στο νησί, θα βρεθούν στο εδώλιο του κατηγορουμένου, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Βορείου Αιγαίου, σήμερα Πέμπτη, που ξεκινά η πολύκροτη δίκη για την υπόθεση τους.

Το ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί, ως σήμερα, από την τότε διοίκηση και τα υπηρεσιακά στελέχη της Συνεταιριστικής Τράπεζας, είναι γιατί έδωσαν τόσα πολλά χρήματα, μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, παραβιάζοντας σχεδόν όλους τους τραπεζικούς κανόνες. Κι επιπλέον γιατί προσπάθησαν με κάθε δυνατό τρόπο να κρύψουν αυτή την πρακτική από την Τράπεζα της Ελλάδος. Κι όταν κάποια από τα μέλη του Δ.Σ. έδειξαν διάθεση συνεργασίας με την Τράπεζα της Ελλάδος, μπήκαν στο στόχαστρο των άλλων μελών του Δ.Σ.. Περιμένουμε να ακούσουμε στη δίκη, που ελπίζουμε να ξεκινήσει σήμερα, ποιοι ήταν οι λόγοι που οδήγησαν οικονομολόγους και έμπειρους επιχειρηματίες της Μυτιλήνης σε αυτές τις επιλογές.

 

Στη δίκη Μπεμπεδέλλη

Το Δήμο Λέσβου θα εκπροσωπήσει ο Γκιγκιλίνης

 

Υλοποιώντας παλαιότερη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου, ο Δήμος Λέσβου προχώρησε στον ορισμό δικηγόρου, ως συνηγόρου πολιτικής αγωγής στην υπόθεση Μπεμπεδέλλη, η εκδίκαση της οποίας ξεκινάει σήμερα, αν δεν πάρει κάποια αναβολή.

Συγκεκριμένα, με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου ως δικηγόρος ορίσθηκε ο Βαγγέλης Γκιγκιλίνης. Ο Δήμος Λέσβου κατέχει σημαντικό αριθμό συνεταιριστικών μερίδων της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου, η αξία των οποίων μηδενίστηκε με την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της τράπεζας. Με την ενέργεια αυτή, ο Δήμος προστατεύει τα δικά του συμφέροντα και φυσικά τα συμφέροντα των μικρομεριδιούχων της Συνεταιριστικής.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey