Τι είπε ο Αποστόλου στη Λέσβο

03/12/2016 - 01:06

Απέφυγε, ωστόσο, να μιλήσει συγκεκριμένα για τις πιθανότητες διατήρησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, προανήγγειλε και εκείνος με τη σειρά του αυτό που λέγεται από κυβερνητικά χείλη ανεπίσημα ως σήμερα και δεν είναι άλλο από ένα ειδικό πρόγραμμα της κυβέρνησης για τη στήριξη των νησιών, το οποίο -όπως είπε- θα το ανακοινώσει λίαν συντόμως ο ίδιος ο πρωθυπουργός…
Αν θέλουμε πάντως να δούμε και με… αριθμούς αυτά που θα περιμένει η λεσβιακή ύπαιθρος και ο αγροκτηνοτροφικός κόσμος από την κυβέρνηση, βάσει των υποσχέσεων του υπουργού, συνοψίζονται στα εξής: 1,68 εκ. ευρώ άμεσα αποκλειστικά για το γαλακτοκομικό τομέα (το 80% θα απορροφηθεί από τους Λέσβιους κτηνοτρόφους), αναθεώρηση της ΚΑΠ από 24 εκ. ευρώ σε 40 εκ., και μάλιστα ως… τετελεσμένη εξέλιξη, και 3 εκ. ευρώ (άμεσα), που αφορούν τις εκκρεμότητες βιολογικής γεωργίας ετών 2012, 2013, αλλά μέχρι το τέλος της χρονιάς και του 2014…

Δήλωσε συγκλονισμένος από τις εικόνες καταστροφής που αντίκρισε κατά την επιτόπια επίσκεψή του στις πληγείσες περιοχές από τις πλημμύρες της περασμένης Δευτέρας σε Καλλονή, Παράκοιλα, Άγρα και Μεσότοπο, συζήτησε διεξοδικά και θα λέγαμε και εποικοδομητικά για όλα τα ζητήματα που αφορούν ειδικά τον αγροκτηνοτροφικό κόσμο της Λέσβου και υποσχέθηκε άμεση ανακούφιση, τονίζοντας μάλιστα ότι θα επουλωθούν πολύ γρήγορα οι πληγές. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, παρά το ότι ομολογουμένως η προηγηθείσα παρατεταμένη ανομβρία, σε συνδυασμό με την καταστροφική νεροποντή της Δευτέρας, έφερε σε δεινή θέση τον αγροτικό κόσμο του νησιού, απεδείχθη ιδιαίτερα γαλαντόμος στα μέτρα που φέρεται να έχει προετοιμάσει για να ισχύσουν άμεσα, με βασικό εργαλείο -όπως είπε- το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Απέφυγε, ωστόσο, να μιλήσει συγκεκριμένα για τις πιθανότητες διατήρησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, προανήγγειλε και εκείνος με τη σειρά του αυτό που λέγεται από κυβερνητικά χείλη ανεπίσημα ως σήμερα και δεν είναι άλλο από ένα ειδικό πρόγραμμα της κυβέρνησης για τη στήριξη των νησιών, το οποίο -όπως είπε- θα το ανακοινώσει λίαν συντόμως ο ίδιος ο πρωθυπουργός…
Αν θέλουμε πάντως να δούμε και με… αριθμούς αυτά που θα περιμένει η λεσβιακή ύπαιθρος και ο αγροκτηνοτροφικός κόσμος από την κυβέρνηση, βάσει των υποσχέσεων του υπουργού, συνοψίζονται στα εξής: 1,68 εκ. ευρώ άμεσα αποκλειστικά για το γαλακτοκομικό τομέα (το 80% θα απορροφηθεί από τους Λέσβιους κτηνοτρόφους), αναθεώρηση της ΚΑΠ από 24 εκ. ευρώ σε 40 εκ., και μάλιστα ως… τετελεσμένη εξέλιξη, και 3 εκ. ευρώ (άμεσα), που αφορούν τις εκκρεμότητες βιολογικής γεωργίας ετών 2012, 2013, αλλά μέχρι το τέλος της χρονιάς και του 2014…

Συγκλονισμένος από την έκταση των ζημιών
Από τις 9 το πρωί, όπου αφίχθη στη Λέσβο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, επισκέφτηκε -συνοδευόμενος από αιρετούς τοπικούς φορείς και όχι μόνο- τις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές του νησιού. Ο υπουργός δεν έκρυψε την αίσθηση που του προκάλεσε η έκταση των ζημιών που άφησαν πίσω τα ακραία καιρικά φαινόμενα της Δευτέρας και από το Μεσότοπο, όπου οι εικόνες παρέπεμπαν σε βιβλική καταστροφή, δηλώνοντας στην κάμερα της ΕΡΤ συγκλονισμένος.
Λίγο μετά τη 1, ο υπουργός έφτασε στο κτήριο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, εκεί όπου υπό την προεδρία της περιφερειάρχη Χριστιάνας Καλογήρου και παρουσία του δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού, των βουλευτών Λέσβου κ.κ. Πάλλη, Αθανασίου και Τάσσου, του προέδρου φυσικά του ΕΛΓΑ Φάνη Κουρεμπέ, του αντιδημάρχου για την Πολιτική Προστασία και του αντιπεφερειάρχη Λέσβου κ.κ. Καρασάββα και Κύτελη αντίστοιχα, αλλά και πολλών εκπροσώπων σωματείων, φορέων και συνεταιρισμών του αγροτικού κόσμου, συμμετείχε σε μια σύσκεψη που αφορούσε συνολικά όλα τα ειδικά ζητήματα του τομέα ευθύνης του στη Λέσβο, με τους φορείς να του μεταφέρουν την εικόνα καταστροφής και του μεγέθους των επιπτώσεων αυτής στην αγροτική οικονομία του νησιού.
Ο υπουργός, αφού άκουσε όλους τους παρευρισκομένους, δίνοντας και απαντήσεις όπου ήταν δυνατό να δώσει, προανήγγειλε μέτρα άμεσης ανακούφισης των πληγέντων, ενώ ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Φάνης Κουρεμπές προανήγγειλε από τη μεριά του την επίσκεψη των επιθεωρητών του την ερχόμενη Τρίτη για την καταγραφή και εκτίμηση των ζημιών στην κτηνοτροφία και στις καλλιέργειες.

«Ο αγροτικός χώρος σε… νέα πορεία»
«Πολύ γρήγορα θα επουλωθούν και όχι απλά θα αποκατασταθούν τα όποια προβλήματα αλλά κυρίως, μέσω του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, θα βάλουμε τον αγροτικό χώρο της Λέσβου σε μια νέα πορεία, που θα απαντήσει στο μεγάλο ερώτημα της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας», δήλωσε στην αποτίμηση της επίσκεψής του στη Λέσβο ο κ. Αποστόλου και συνέχισε: «Υπάρχουν προϋποθέσεις, έχουμε τους πόρους και θα δώσουμε βάρος ιδιαίτερα στη νησιωτικότητα. Και αυτό δεν σημαίνει μόνο άμεσες πληρωμές, που θα ανακουφίσουν τον αγροτικό χώρο, αλλά και πληρωμές που θα μας δώσουν και τη δυνατότητα ανάπτυξης».



Τα μέτρα ανακούφισης

Σε ό,τι αφορά ειδικά τα μέτρα που αφορούν τη Λέσβο, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, ο υπουργός δεσμεύτηκε για τα εξής:
- 3 εκ. ευρώ άμεσα για να πληρωθούν εκκρεμότητες βιολογικής γεωργίας ετών 2012-2013 και μέχρι το τέλος της χρονιάς και του 2014.
- Βραχυπρόθεσμα πληρωμές μέσω του κονδυλίου που αφορά το γαλακτοκομικό τομέα των νησιών, ύψους 1,68 εκ. ευρώ. Το 80% θα απορροφηθεί από τους Λέσβιους κτηνοτρόφους.
- Μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου, θα πληρωθεί μεγάλο κομμάτι της εξισωτικής αποζημίωσης για τη Λέσβο.
Από τις δηλώσεις του υπουργού βέβαια, ξεχώρισε και η αναφορά του σε ό,τι έχει να κάνει με την αναθεώρηση της ΚΑΠ, με τον κ. Αποστόλου -κάνοντας ιδιαίτερα αναφορά στο κομμάτι της νησιωτικότητας- να υποστηρίζει ότι έχει κατατεθεί πρόταση και πως θα γίνει μάλιστα δεκτή για να αυξηθεί η ΚΑΠ από τα 24 εκ. ευρώ στα 40 εκ. Στο ίδιο πλαίσιο ανέφερε πως έχει προκηρυχθεί ήδη το μέτρο που αφορά τους νέους αγρότες που θα μπουν στο επάγγελμα από το 2017, υπολογίζοντας πως θα δίνονται μέχρι και 22.000 ευρώ για την πρώτη εγκατάσταση και περί τα 11 εκ. ευρώ συνολικά. Παράλληλα, προανήγγειλε και την προκήρυξη του μέτρου που αφορά τη μεταποίηση έργων υποδομών για τυροκομεία και ελαιοτριβεία μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey