Οργανώνονται για το Παναιγαιακό Συλλαλητήριο, οι φορείς

«Την Τετάρτη όλοι στο δρόμο για τον ΦΠΑ»

29/11/2016 - 13:53

Τη δύσκολη μάχη στην οποία πρέπει να μπει όλη η Λέσβος και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, ώστε να μην καταργηθεί ο μειωμένος συντελεστής του ΦΠΑ από την αρχή του 2017, επεσήμαναν επιτακτικά οι εκπρόσωποι του Συντονιστικού Οργάνου των 19 Επαγγελματικών και Επιστημονικών Φορέων του νησιού, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χτες το μεσημέρι στο Επιμελητήριο.

Τη δύσκολη μάχη στην οποία πρέπει να μπει όλη η Λέσβος και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, ώστε να μην καταργηθεί ο μειωμένος συντελεστής του ΦΠΑ από την αρχή του 2017, επεσήμαναν επιτακτικά οι εκπρόσωποι του Συντονιστικού Οργάνου των 19 Επαγγελματικών και Επιστημονικών Φορέων του νησιού, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χτες το μεσημέρι στο Επιμελητήριο.

Ας σημειωθεί ότι αργότερα το απόγευμα, είχαν καλέσει τους βουλευτές του Νομού και τους αυτοδιοικητικούς εκπροσώπους, να παρευρεθούν σε συνάντηση, πάλι στο Επιμελητήριο, και να θέσουν εαυτόν προ των ευθυνών τους, για τις επερχόμενες επιπτώσεις που θα επιφέρει η κατάργηση, αλλά και τις κινήσεις και τα μέτρα στα οποία προτίθενται να προβούν, για να κατατεθεί τροπολογία που να «σώζει» τα νησιά στο παρά πέντε.

Συνολικά οι 54 συνολικά Φορείς του Βορείου Αιγαίου, που διεκδικούν να παραμείνει ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ, βρίσκονται σε αναμονή για να αποδεχτεί το αίτημά τους για συνάντηση, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ή ο υπουργός Οικονομικών. Το μεγάλο παλλαϊκό «ραντεβού» έχει δοθεί για αύριο Τετάρτη στις 11 το πρωί στην πλατεία Σαπφούς.

 

«Καλούμε όλο το λαό»

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Ευάγγελος Μυρσινιάς, τόνισε ότι μετά την εκστρατεία ενημέρωσης στα χωριά της Λέσβου και της Λήμνου και την επικείμενη χτεσινή συνάντηση με τους εκπροσώπους, πλησιάζει η μεγάλη στιγμή όπου τα νησιά -η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος, η Ικαρία και η Λήμνος- θα κατεβάσουν τα ρολά τους, αύριο Τετάρτη.

«Θα πρέπει να πάρουν όλοι θέση. Έχουμε εξαντλήσει όλα τα μέσα από άποψης παραστάσεων και εγγράφων, δώσαμε όλο το χρόνο στην κυβέρνηση για να έχουμε αποδοχή του αιτήματός μας. Δυστυχώς, μέχρι στιγμής δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση. Έφτασε η ώρα να δείξουμε την αντίδρασή μας.

Έχουμε υποστεί τα πάνδεινα και λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και του προσφυγικού». Και κατέληξε: «Καλούμε όλο το λαό να βρίσκεται την Τετάρτη στην πλατεία και ζητάμε από τους βουλευτές και τα κόμματα, να δείξουν έμπρακτα την υποστήριξή τους στην τοπική οικονομία και τις τοπικές κοινωνίες που εκπροσωπούν. Έχουν να κάνουν με ανθρώπους που ζουν στα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρώπης».

 

«Να θυμηθούμε τις μέρες της Ακαδημίας»

Ο Παναγιώτης Τατάκης, αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου και πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών, ανέφερε: «Δεν κάνουμε έναν αγώνα για μια μέρα, αλλά έναν αγώνα που μπορεί να διαρκέσει περισσότερο, πιο δυναμικό από αυτούς που έχουμε συνηθίσει. Θέλουμε να θυμίσει η κινητοποίηση μας, τις μέρες της Ακαδημίας.

Μόνο έτσι θα μπορέσουν να καταλάβουν κυβερνώντες και αντιπολίτευση και όλος ο πολιτικός κόσμος, ότι ζητάμε άμεσα να είναι συμπαραστάτες μας». Και πρόσθεσε: «Δεν είναι υπόθεση των επιχειρηματιών, αλλά των καταναλωτών, και όλοι οι Λέσβιοι πρέπει να είναι μαζί μας. Επιβαρυνόμαστε όλοι με την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή. Όταν μεταβλήθηκε το ΦΠΑ της εστίασης, είδαμε κάποιες επιχειρήσεις που προσπαθώντας να απορροφήσουν το ΦΠΑ, ουσιαστικά καταστράφηκαν. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει τώρα γιατί δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν».

 

Η οικονομική μελέτη

Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου, Παναγιώτης Μπαρούτης, επεσήμανε: «Ο ΦΠΑ είναι ένας φόρος που θα επιβαρύνει επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Δεν είναι μόνο το επιπλέον 7%, το ποσοστό θα είναι πολύ μεγαλύτερο όταν έρθει το τελικό προϊόν, δηλαδή μπορεί να φτάσει στο 10 ή στο 15%».

Και έκανε μια αναδρομή για το μειωμένο συντελεστή του ΦΠΑ. «Δεν έχουμε συμμάχους τα υπόλοιπα νησιά, την Κρήτη, τα Ιόνια, την Εύβοια. Κάθε φορά που ετίθετο αυτό το ζήτημα, τα είχαμε απέναντι. Το καθεστώς αυτό δόθηκε για τη νησιωτικότητα σε όλα τα κράτη της Ευρώπης.

Το καθεστώς το άλλαξε μονομερώς η ελληνική κυβέρνηση, δεν ήταν μέτρο από το εξωτερικό». Σε επίσκεψη των φορέων το 2015 με τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, «τον είχαμε πείσει. Του προσκομίσαμε οικονομική μελέτη που αποδείκνυε το εξής: Αυτοί έλεγαν ότι από την κατάργηση του νησιωτικού ΦΠΑ, θα κέρδιζαν 300 εκατ. ευρώ, ενώ η δική μας η μελέτη έβγαζε 67 εκατ.. Τώρα όμως με την προσφυγική κρίση, αντιστοιχεί σε μόλις 17 εκατ. ευρώ!».

 

«Έρχεται καταστροφή»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς, υπογράμμισε: «Θα πρέπει να πειστούν ότι έρχεται οικονομική καταστροφή και ισοπέδωση για το νησί μας με την επιχειρούμενη κατάργηση. Ζητώ από όλους τους πολίτες της Λέσβου να συμμετέχουν σε αυτή την κινητοποίηση. Δεν είναι απλή συγκέντρωση, όπου θα πούμε κάποια πράγματα και θα επιστρέψουμε στα σπίτια μας. Σκοπεύουμε να προτείνουμε συγκεκριμένους τρόπους πάλης στους εκπροσώπους των νησιωτικών κοινωνιών, όχι συμπαράσταση με τα λόγια».

 

«Το ευχαριστώ στην αλληλεγγύη»

«Μια πολιτεία που έχει δείξει μια συμπεριφορά προς τα νησιά επιεικώς απαράδεκτη, φορτώνοντάς τα με το μεγαλύτερο πρόβλημα των τελευταίων δεκαετιών, που είναι το προσφυγικό, έρχεται να επιβραβεύσει την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά που έδειξε το Βόρειο Αιγαίο, με την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ», σχολίασε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, Παναγιώτης Παπαρίσβας. «Ενώ η Ελλάδα έχει την οικονομική κρίση, εμείς έχουμε τρεις: την οικονομική, την προσφυγική και προσφάτως την εθνική. Η οποία προκύπτει από τις περίεργες αξιώσεις και την αναζήτηση θερμού επεισοδίου εκ μέρους της γείτονος χώρας. Αυτό είναι το ευχαριστώ και το μπράβο, κύριοι της κυβέρνησης;».

 

«Κλείνει» και ο Δήμος

 

Ο Δήμος Λέσβου, με απόφαση του δημάρχου Λέσβου, Σπύρου Γαληνού, θα συμμετάσχει με το κλείσιμο των υπηρεσιών του, στην κινητοποίηση του Συντονιστικού Οργάνου των επιστημονικών - επαγγελματικών και επιχειρηματικών φορέων της Λέσβου, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου στις 11 το πρωί, με αίτημα τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.

 

Στάση και από την ΑΔΕΔΥ

Η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. στη συνεδρίαση της 25ης Νοεμβρίου, ύστερα από αίτημα του Νομαρχιακού Τμήματος Λέσβου και κάνοντας χρήση της εξουσιοδότησης του Γενικού Συμβουλίου, αποφάσισε να κηρύξει στάση εργασίας, σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, τα Ν.Π.Δ.Δ. και τους Ο.Τ.Α. του Νομού Λέσβου την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου.

Η στάση θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί και θα διαρκέσει έως τη λήξη του ωραρίου, γιανα διευκολυνθούν οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο Τομέα να συμμετάσχουν στο Παλλεσβιακό Συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί προκειμένου να μην ισχύσουν οι αυξημένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά, οι οποίοι θα επιφέρουν τραγικές επιπτώσεις στους κατοίκους των παραμεθόριων περιοχών του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

 

Κατεβάζει ρολά και η Περιφέρεια

 

Με απόφαση της περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνας Καλογήρου, και δεδομένων των σοβαρών αρνητικών επιπτώσεων στην οικονομία των νησιών, του επικείμενου μέτρου κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ, την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα συμμετάσχει με το κλείσιμο των υπηρεσιών της, στην κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί στα νησιά του βορείου Αιγαίου από τα Συντονιστικά Όργανα των επιστημονικών - επαγγελματικών και επιχειρηματικών φορέων του βορείου Αιγαίου, με αίτημα τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.

 

Σε άρθρο της στην εφημερίδα «Το Βήμα», με τίτλο «Όχι στην κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ», η περιφερειάρχης, κ. Καλογήρου, τονίζει, μεταξύ άλλων: «Η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ θα επιβαρύνει συνθλιπτικά την καθημερινή ζωή στα νησιά μας. Θα πλήξει την τοπική και συνολική μας οικονομία. Και προσθετικά, μαζί με τα άλλα προβλήματα, θα αποτελέσει ένα μεγάλο εμπόδιο για τον τουρισμό μας. Συνολικά θα αποτελέσει καθοριστικής σημασίας επιβαρυντικό παράγοντα στην προσπάθεια παραγωγικής ανασυγκρότησης και ανάκτησης της ανταγωνιστικότητάς μας.

Δεν υπάρχουν λοιπόν περιθώρια πολλών σκέψεων και αναβολών. Μια ολοκληρωμένη πολιτική, γενναία και αποτελεσματική, είναι αναγκαία προκειμένου να στηριχθούν τα νησιά του Βορείου Αιγαίου στην απολύτως ιδιαίτερη αυτή φάση που βιώνουμε».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey