Κατηγορείται για εγκατάλειψη πληρώματος η ΝΕΛ

Πρωτόδικη καταδίκη για Βάγγερ και Αβραντίνη

07/10/2016 - 14:33

Βαρύς ήταν ο πέλεκυς της δικαιοσύνης για τη ΝΕΛ, η διοίκηση της οποίας ήταν κατηγορούμενη για εγκατάλειψη πλοίου. Συγκεκριμένα, ο πρώην πρόεδρος της εταιρείας, Μιλτιάδης - Μιχαήλ Βάγγερ, και ο νυν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΝΕΛ, Ιωάννης Αβραντίνης, την Παρασκευή το απόγευμα, καταδικάστηκαν πρωτοδίκως, σε ποινές φυλάκισης 540 μηνών για εγκατάλειψη πληρώματος με τριετή αναστολή, από το Πρωτοδικείο Πειραιά.

 

Βαρύς ήταν ο πέλεκυς της δικαιοσύνης για τη ΝΕΛ, η διοίκηση της οποίας ήταν κατηγορούμενη για εγκατάλειψη πλοίου. Συγκεκριμένα, ο πρώην πρόεδρος της εταιρείας, Μιλτιάδης - Μιχαήλ Βάγγερ, και ο νυν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΝΕΛ, Ιωάννης Αβραντίνης, την Παρασκευή το απόγευμα, καταδικάστηκαν πρωτοδίκως, σε ποινές φυλάκισης 540 μηνών για εγκατάλειψη πληρώματος με τριετή αναστολή, από το Πρωτοδικείο Πειραιά.

Ο κ. Βάγγερ μετά το καλοκαίρι του 2015, παραμένει στο Δ.Σ. της ΝΕΛ από τη θέση του μη εκτελεστικού μέλους.

Η κατηγορία αφορούσε την εγκατάλειψη όλων των πληρωμάτων της ΝΕΛ. Το Υπουργείο Ναυτιλίας μετά από κατάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις, αναγνώρισε το καθεστώς της εγκατάλειψης πληρώματος για τους ναυτικούς που υπηρετούσαν στο πλοίο. Μέχρι τότε το καθεστώς αυτό αναγνωριζόταν μόνο στις περιπτώσεις ποντοπόρων πλοίων που εγκαταλείπονταν από τους πλοιοκτήτες σε λιμάνια του εξωτερικού.

Θυμίζουμε πως την Παρασκευή 19 Ιουνίου του 2015, με απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας, Θοδωρή Δρίτσα, είχε αναγνωριστεί το καθεστώς της εγκατάλειψης πληρώματος για 20 ναυτικούς του πλοίου «Aqua Jewel», 33 ναυτικούς του «European Express», 43 ναυτικούς του «Μυτιλήνη», 37 ναυτικούς του «Θεόφιλος» και 53 ναυτικούς του «Ταξιάρχης». Συνολικά επρόκειτο για 186 ναυτικούς της ΝΕΛ.

 

Πήραν τις εγγυητικές

Χάρη σε αυτή την απόφαση, οι ναυτικοί της ΝΕΛ πληρώθηκαν αρχικά τρεις μισθούς από το ΝΑΤ, για να αντιμετωπίσουν ορισμένες από τις βιοτικές ανάγκες τους. Στην συνέχεια με άλλες νομοθετικές ρυθμίσεις, το Υπουργείο Ναυτιλίας αξιοποίησε τις εγγυητικές επιστολές που είχε δώσει η εταιρεία στο δημόσιο και πλήρωσε τα δεδουλευμένα των ναυτικών που υπηρετούσαν στα πλοία της ΝΕΛ. Πρόκειται για τις εγγυητικές επιστολές που είχε δώσει η εταιρεία στο ελληνικό δημόσιο για την καλή εκτέλεση των δρομολογίων των άγονων γραμμών.

Μετά την κήρυξη της ΝΕΛ, ως έκπτωτης από τις άγονες γραμμές -αν και με πολύμηνη καθυστέρηση- το ελληνικό δημόσιο προχώρησε στην είσπραξη των κεφαλαίων που αντιστοιχούσαν στις εγγυητικές επιστολές και πλήρωσε σε όλους τους ναυτικούς της εταιρείας, τα οφειλόμενα ποσά.

Η ποινή των 540 μηνών αντιστοιχεί σε 4,5 μήνες φυλάκιση για κάθε ναυτικό που είχε προσφύγει στη δικαιοσύνη σε βάρος της ΝΕΛ συν έξι μήνες φυλάκιση η αρχική ποινή.

Η ουσία της αντιπαράθεσης είναι η εργατική διαφορά μεταξύ της ΝΕΛ και των ναυτικών που υπηρετούσαν στα πλοία της. Συνολικά 120 πρώην ναυτικοί της εταιρείας, όπως προκύπτει από την απόφαση του δικαστηρίου, συνεχίζουν να έχουν διεκδικήσεις από τη ΝΕΛ. Διεκδικούν αμοιβές αλλά και αποζημιώσεις για ηθική βλάβη.

 

Ο αντίλογος της ΝΕΛ

Η πλευρά της εταιρείας υποστηρίζει πως οι ναυτικοί έχουν εξοφληθεί πλήρως και σε πολλές περιπτώσεις έχουν λάβει πολύ περισσότερα χρήματα από αυτά που δικαιούνταν. Σύμφωνα με τη ΝΕΛ, οι οφειλές της εταιρείας προς τους ναυτικούς, όταν κηρύχθηκε έκπτωτη από τις άγονες γραμμές, δεν ξεπερνούσαν τους 2,5 μήνες.

Ακόμη θεωρεί ότι τα κεφάλαια που αντιστοιχούν στις εγγυητικές επιστολές, θα έπρεπε να δοθούν στην ίδια για να καλύψει άλλες υποχρεώσεις της. Μεταξύ αυτών και τις οφειλές που έχει προς τους πρώην εργαζόμενους στις διοικητικές υπηρεσίες της. Αυτή η κατηγορία εργαζομένων δεν έχει πληρωθεί τα χρήματα που δικαιούται, δεδουλευμένα και αποζημιώσεις απόλυσης.

Επιπλέον η ΝΕΛ υποστηρίζει πως ενώ οι ναυτικοί της έχουν εξοφληθεί, με την παρακράτηση των κεφαλαίων που αντιστοιχούν στις εγγυητικές επιστολές, το δικαστήριο δεν αναγνώρισε το γεγονός αυτό, διότι δεν προσκομίσθηκαν οι εξοφλητικές αποδείξεις. Όμως εξοφλητικές αποδείξεις δεν υπάρχουν από την στιγμή που η πληρωμή των εργαζομένων έγινε από το δημόσιο.

Κατά την άποψη της εταιρείας, η απόφαση του δικαστηρίου είναι αβάσιμη και θεωρεί βέβαιο ότι θα ανατραπεί όταν θα εκδικασθεί σε δεύτερο βαθμό.

Σε κάθε περίπτωση, η υπόθεση αυτή είναι ενδεικτική του κυκεώνα των δικαστικών περιπετειών στις οποίες έχει εμπλακεί η ΝΕΛ. Κατά την εταιρεία, οι δικαστικές περιπέτειες της είναι μια από τις πρακτικές που εφαρμόζουν οι ανταγωνιστές της προκειμένου να την οδηγήσουν στην πλήρη κατάρρευση.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey