Μόνο ο Συνεταιρισμός Σκαλοχωρίου, διά του Στρ. Κυρατζή, συμμετέχει στις διαδικασίες συγκρότησης

Εκτός μάχης για τη νέα ΠΑΣΕΓΕΣ η Λέσβος

11/08/2016 - 13:57

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται εδώ και αρκετούς μήνες η προσπάθεια συγκρότησης μιας νέας ΠΑΣΕΓΕΣ. Τον Ιούλιο έγιναν δύο τουλάχιστον ευρείες συναντήσεις πανελλαδικού χαρακτήρα στην Αθήνα, όπου συζητήθηκε το πλαίσιο συγκρότησης του νέου κορυφαίου οργάνου των συνεταιριστικών οργανώσεων της χώρας. 

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται εδώ και αρκετούς μήνες η προσπάθεια συγκρότησης μιας νέας ΠΑΣΕΓΕΣ. Τον Ιούλιο έγιναν δύο τουλάχιστον ευρείες συναντήσεις πανελλαδικού χαρακτήρα στην Αθήνα, όπου συζητήθηκε το πλαίσιο συγκρότησης του νέου κορυφαίου οργάνου των συνεταιριστικών οργανώσεων της χώρας. Το παράδοξο είναι πως στις προσπάθειες αυτές δεν συμμετέχουν οι συνεταιρισμοί της Λέσβου, παρότι αποτελούν άνω του 10% των ενεργών συνεταιρισμών της χώρας. Αυτό διαπίστωσε χθες, μιλώντας στο «Ε», ο συνεταιριστής Στρατής Κυρατζής που ως τώρα ήταν ο μόνος που συμμετείχε στις διαδικασίες από το νησί, εκπροσωπώντας το Συνεταιρισμό Σκαλοχωρίου. Ο ίδιος εκτιμά ότι οι οριστικές αποφάσεις για το νέο ή τα νέα σχήματα θα οριστικοποιηθούν τον Οκτώβριο και δηλώνει πως θα είναι παρών στις εξελίξεις.

 

Χωρίς Αλέκο...


Σε άλλες εποχές, όχι πολύ μακρινές, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λέσβου Αλέκος Γιαζιτζόγλου έπαιζε πρωταγωνιστικό ρόλο σε τέτοιες εξελίξεις. Άλλωστε είχε διατελέσει μέλος του Δ.Σ. της ΠΑΣΕΓΕΣ επί σειρά ετών. Τότε η ΕΑΣ Λέσβου και οι εκπρόσωποί της στην ΠΑΣΕΓΕΣ εκπροσωπούσαν όλους τους συνεταιρισμούς του νησιού. Σήμερα οι πρωτοβάθμιοι συνεταιρισμοί συμμετέχουν απευθείας στην ΠΑΣΕΓΕΣ και στο σχήμα ή τα σχήματα που θα τη διαδεχθούν. Κατά συνέπεια, δεν υπάρχει ενιαία εκπροσώπηση του νησιού.


Ο Αλέκος Γιαζιτζόγλου ελάχιστα ασχολείται με τις εξελίξεις σε αυτό το μέτωπο. Άλλωστε για πολλούς είναι ταυτισμένος με τα συνεταιριστικά στελέχη που επί δεκαετίες ήλεγχαν την τύχη της ΠΑΣΕΓΕΣ και τώρα θεωρούνται ανεπιθύμητα, παρότι πολλά απ’ αυτά τα στελέχη κινούν τις διεργασίες για το νέο φορέα από το παρασκήνιο.


Η ισχύς του νέου ή των νέων σχημάτων θα είναι σαφώς μικρότερη απ’ αυτή που είχε η ΠΑΣΕΓΕΣ ως πριν από τρία χρόνια, διότι η νέα πανελλαδική οργάνωση των συνεταιρισμών δεν έχει καμία συμμετοχή στη διαχείριση των αγροτικών επιδοτήσεων, οι συνεταιρισμοί που θα εκπροσωπεί είναι ένα μικρό υποσύνολο των συνεταιρισμών που εκπροσωπούνταν στην ΠΑΣΕΓΕΣ κι επιπλέον ο τζίρος και η οικονομική ισχύς των συνεταιριστικών οργανώσεων έχει περιοριστεί δραστικά.
Ίσως αυτός να είναι ο λόγος που η πλειοψηφία των ενεργών συνεταιρισμών της Λέσβου δείχνει να είναι εντελώς αδιάφοροι για τις διεργασίες που γίνονται σε πανελλαδικό επίπεδο.



Οι διεργασίες για τη νέα ΠΑΣΕΓΕΣ

 

Η ΠΑΣΕΓΕΣ όπως τη γνωρίσαμε φαίνεται ότι σύντομα θα περάσει στην ιστορία. Μαζί με αυτήν όλα δείχνουν ότι θα μπουν στο περιθώριο αρκετοί από τους επί δεκαετία κορυφαίους συνεταιριστές της χώρας.
Πρόκειται για συνεταιριστές που τα ονόματά τους έχουν ταυτιστεί με την οργάνωση (π.χ. Τζανέτος Καραμίχας). Πρωταγωνιστικό ρόλο στη συγκρότηση της νέας ΠΑΣΕΓΕΣ παίζει ο πρώην υπουργός Γεωργίας της Ν.Δ. Αλέξανδρος Κοντός, ο οποίος είναι κορυφαίο στέλεχος της ΣΕΚΕ (Συνεταιριστική Ένωση Καπνοπαραγωγών Ελλάδος). Ο κ. Κοντός είναι από τις παλιές καραβάνες του συνεταιριστικού κινήματος της χώρας και είχε διατελέσει μέλος της διοίκησης της ΠΑΣΕΓΕΣ. Μέντοράς του ήταν ένα από τα ιστορικά στελέχη των συνεταιριστικών οργανώσεων της χώρας, ο Αλέξανδρος Μπαλτατζής, γι’ αυτό και ως υπουργός Γεωργίας είχε ονομάσει το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης της περιόδου 2007 - 2013 πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».
Από το 1982 υπήρξε ανώτατο διευθυντικό στέλεχος εταιρειών που μεταποιούν αγροτικά προϊόντα. Το 1989 ανέλαβε καθήκοντα διευθυντή εργοστασίου Ξάνθης στη Σ.Ε.Κ.Ε Α.Ε, μια από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές και πλέον κερδοφόρες εταιρείες καπνού στη χώρα μας. Από το 2009 μέχρι σήμερα είναι γενικός διευθυντής στη Σ.Ε.Κ.Ε. Α.Ε.

 

Η διαμάχη και η λεσβιακή παρουσία


Στην ομάδα των συνεταιριστών που στηρίζει τον κ. Κοντό βρίσκεται και ο Στρατής Κυρατζής. Αυτή η ομάδα συνεταιριστών θέλει στο νέο φορέα που θα εκπροσωπεί τους συνεταιρισμούς της χώρας να συμμετάσχει η «Gaia Επιχειρείν», η οποία είναι ο κεντρικός διαχειριστής των αγροτικών επιδοτήσεων της χώρας, με απώτερο στόχο αυτή να είναι ο σταθερός χρηματοδότης της νέας ΠΑΣΕΓΕΣ, αφού δεν υπάρχει άλλος φορέας που να χρηματοδοτεί την οργάνωση.


Στον αντίποδα βρίσκεται μια ομάδα συνεταιριστών που θεωρεί ότι η «Gaia Επιχειρείν» δεν θα πρέπει να συμμετάσχει στη νέα ΠΑΣΕΓΕΣ. Η αντιπαράθεση αυτή εμφανίζεται ως μια διαμάχη για το ελάχιστο ποσοστό συνεταιριστικών κεφαλαίων που θα πρέπει να έχει μια επιχείρηση (επί των συνολικών κεφαλαίων) για να συμμετάσχει στη νέα ΠΑΣΕΓΕΣ. Οι συνεταιριστές που ακολουθούν τον κ. Κοντό θέτουν ως όριο το 30% των ίδιων κεφαλαίων μιας επιχείρησης να ελέγχεται από συνεταιριστικές οργανώσεις. Η άλλη πλευρά υποστηρίζει ότι το κατώτατο όριο θα πρέπει να είναι το 51%.
Οι συνεταιριστικές οργανώσεις συμμετέχουν στο κεφάλαιο της «Gaia Επιχειρείν» σε ποσοστό 30%. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται από τη Λέσβο οι συνεταιρισμοί Παρακοίλων, Μεσοτόπου και Σκαλοχωρίου.

 

Απέχει το ΚΚΕ


Τόσο η προσκείμενη στον κ. Κοντό ομάδα όσο και η αντίπαλη ομάδα αποτελούνται από παλιούς και νεότερους συνεταιριστές της χώρας, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία προέρχονται από το χώρο της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Οι συνεταιριστές του ΚΚΕ δεν συμμετέχουν στις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη κι όλα δείχνουν ότι δεν πρόκειται να εμπλακούν σε αυτήν τη διαμάχη.
Στα τέλη του Ιούλη οι συνεταιριστές που αντιτίθενται στους σχεδιασμούς του κ. Κοντού πραγματοποίησαν ξεχωριστή σύσκεψη, από την οποία διαφάνηκε ότι είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν στη συγκρότηση δεύτερης αυτόνομης πανελλαδικής οργάνωσης των συνεταιρισμών της χώρας.

 

Ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ

 

Οι εξαιρετικά περιορισμένες δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ στους συνεταιρισμούς τον καθιστούν απλό παρατηρητή των εξελίξεων αυτών στο συνεταιριστικό χώρο. Στην πραγματικότητα ο ΣΥΡΙΖΑ πολύ θα ήθελε να παρέμβει στις εξελίξεις. Ωστόσο, δείχνει παντελώς αδύναμος να κάνει οποιαδήποτε παρέμβαση σε αυτήν τη φάση.
Παρόλα αυτά, πριν από λίγες μέρες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, σε ομιλία του στη Βουλή, ανέφερε πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να διασωθεί ό,τι είναι δυνατό από τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις και τις παραγωγικές ομάδες των συνεταιρισμών, προκειμένου να αποτελέσουν τη βάση ανασυγκρότησης της πρωτογενούς παραγωγής και φυσικά του συνεταιριστικού κινήματος.
Η αναφορά αυτή δείχνει πως το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν θα μείνει για πολύ καιρό αμέτοχο στις εξελίξεις. Μένει ωστόσο να φανεί πώς και σε ποια κατεύθυνση θα κινηθεί.



Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey