Μια κερδοφόρα δραστηριότητα φέρνει κοντά την ΕΑΣ Λέσβου με ανθρώπους του Αιολικού

Το πυρηνελαιουργείο στον… ΑΙΟ;

10/08/2016 - 16:07

Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου είχε κυκλοφορήσει η φήμη ότι ενδιαφερόταν να ενοικιάσει το πυρηνελαιουργείο της ΕΑΣ Λέσβου ο πρώην πρόεδρος (και μέλος του Δ.Σ.) του Αιολικού Σταύρος Γρυπιώτης, που δραστηριοποιείται στο εμπόριο του ελαιολάδου. 

Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου είχε κυκλοφορήσει η φήμη ότι ενδιαφερόταν να ενοικιάσει το πυρηνελαιουργείο της ΕΑΣ Λέσβου ο πρώην πρόεδρος (και μέλος του Δ.Σ.) του Αιολικού Σταύρος Γρυπιώτης, που δραστηριοποιείται στο εμπόριο του ελαιολάδου. Η φήμη ήθελε την κίνηση αυτήν να στηρίζει χρηματοδοτικά η οικογένεια Τρύφων, η οποία πριν από αρκετές δεκαετίες δραστηριοποιούνταν στο εμπόριο ελαιολάδου και σήμερα είναι ο βασικός χρηματοδότης του Αιολικού. Τις τελευταίες ημέρες κυκλοφόρησε μια νέα φήμη που θέλει τον επιχειρηματία - ελαιοτριβέα Φώτη Κάναρο, που διαθέτει ένα σύγχρονο ελαιοτριβείο στον Πολιχνίτο, να είναι αυτός που θα ενοικιάσει το πυρηνελαιουργείο της ΕΑΣ Λέσβου. Την πληροφόρηση αυτή πυροδότησε μια πρόσφατη συνάντηση του κ. Γιαζιτζόγλου με τον κ. Κάναρο. Να σημειωθεί ότι ο κ. Κάναρος είναι ένα από τα νέα πρόσωπα που εντάχθηκαν στο Δ.Σ. του Αιολικού Μυτιλήνης. Άλλες πηγές όμως θέλουν η διαχείριση του πυρηνελαιουργείου της ΕΑΣ Λέσβου να γίνεται από κοινού από τους κ. Κάναρο, Γρυπιώτη και την οικογένεια Τρύφων. 

Στο πρόσφατο παρελθόν, η Ένωση είχε συνεργαστεί με τον κ. Γρυπιώτη στο χονδρεμπόριο ελαιολάδου. Ήταν μια από τις τελευταίες χρονιές που η ΕΑΣ Λέσβου είχε καταφέρει να αγοράσει και να παρέμβει στο εμπόριο ελαιολάδου.
Ας σημειωθεί πως εδώ και αρκετό καιρό δεν υπάρχει τίποτα νεότερο από τον Κρητικό επιχειρηματία, που, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λέσβου Αλέκος Γιαζιτζόγλου κατά τη συνεδρίαση συγκρότησης σε σώμα του Δ.Σ. της Ένωσης, ενδιαφέρεται να ενοικιάσει το πυρηνελαιουργείο. Στην ίδια συνεδρίαση ο κ. Γιαζιτζόγλου εξουσιοδοτήθηκε να κάνει όλες τις διερευνητικές επαφές με τους επιχειρηματίες που θα ήθελαν να λειτουργήσουν το πυρηνελαιουργείο.
Όλα δείχνουν λοιπόν πως η λειτουργία του πυρηνελαιουργείου της ΕΑΣ Λέσβου περνάει «μέσα» από ανθρώπους που εμπλέκονται με τη διοίκηση της ποδοσφαιρικής ομάδας του Αιολικού Μυτιλήνης, χωρίς φυσικά να υπάρχει κάποια οικονομική σχέση.

 

Σενάρια επί χάρτου
Ωστόσο οι πιθανότητες να επαναλειτουργήσει το πυρηνελαιουργείο της ΕΑΣ Λέσβου είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Οι σχεδιασμοί του κ. Γιαζιτζόγλου μοιάζουν με σενάρια επί χάρτου. Το πυρηνελαιουργείο της ΕΑΣ Λέσβου λειτουργεί κατά παρέκκλιση του υφιστάμενου νομικού πλαισίου για τα πυρηνελαιουργεία.
Επιπλέον, στο τέλος του 2019 λήγει και η τελευταία προθεσμία που έχει για να λειτουργήσει. Αυτό σημαίνει πως κανένας επιχειρηματίας δεν μπορεί να ενοικιάσει το πυρηνελαιουργείο, διότι δεν μπορεί να εκδώσει άδεια λειτουργίας στο δικό του όνομα. Το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να συνεχιστεί η λειτουργία του πυρηνελαιουργείου από την ΕΑΣ Λέσβου και ο όποιος ενδιαφερόμενος επιχειρηματίας να ενοικιάσει το πυρηνελαιουργείο με ιδιωτικό συμφωνητικό.

Εμπόδιο η Ένωση
Αν το πυρηνελαιουργείο λειτουργήσει από την ΕΑΣ Λέσβου, σημαίνει πως οι συναλλαγές θα γίνονται από τους τραπεζικούς λογαριασμούς της ΕΑΣ Λέσβου. Όμως οι τραπεζικοί λογαριασμοί της ΕΑΣ Λέσβου είναι μπλοκαρισμένοι και δεν μπορεί να γίνει καμία κίνηση σε αυτούς.
Πρακτικά, λοιπόν, δεν υπάρχει τρόπος να λειτουργήσει το πυρηνελαιουργείο της Ένωσης με την υφιστάμενη κατάσταση. Ο μόνος τρόπος για να λειτουργήσει είναι να δεχτούν τα ελαιοτριβεία να παραδώσουν σε αυτό την πυρήνα τους λαμβάνοντας συναλλαγματικές. Μόνο που σχεδόν κανείς πλέον δεν δέχεται να πληρωθεί με συναλλαγματικές. Πολύ περισσότερο κανείς δεν δέχεται να λάβει συναλλαγματικές από μια επιχείρηση που μόνο φερέγγυα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.
Η μόνη λύση για την ΕΑΣ Λέσβου θα ήταν με πολιτική πίεση να γίνει κάποια ρύθμιση των χρεών τούς επόμενους μήνες, ώστε να ξεμπλοκαριστεί κάποιος από τους λογαριασμούς της κι έτσι να καταστεί εφικτή η λειτουργία του πυρηνελαιουργείου. Σε αυτήν την κατεύθυνση φαίνεται ότι κινείται ο κ. Γιαζιτζόγλου. Γι’ αυτό και προχώρησε στη συγκρότηση του Δ.Σ. το προηγούμενο διάστημα, επικαλούμενος απαίτηση των τραπεζών αλλά και σχεδιάζει την πραγματοποίηση γενικής συνέλευσης της Ένωσης μέσα στον Οκτώβριο, έστω κι αν σε αυτή θα συμμετάσχουν οι αντιπρόσωποι μόλις 13 συνεταιρισμών.
Όμως, όπως εκτιμούν παράγοντες που γνωρίζουν καλύτερα τα πράγματα, πολύ δύσκολα αυτή η προσπάθεια θα μπορέσει να βρει ανταπόκριση σε κυβερνητικά κλιμάκια.



ΕΠ.ΥΠ.ΕΛ. ΑΒΕΕ
Την ώρα που η ΕΑΣ Λέσβου ψάχνει τρόπο για να επαναλειτουργήσει το πυρηνελαιουργείο της, η ΕΠ.ΥΠ.ΕΛ. ΑΒΕΕ μαθαίνουμε ότι προχωρά σε επενδύσεις για να αυξήσει τη δυναμικότητα της μονάδας επεξεργασίας ελαιοπυρήνα που διαθέτει στην περιοχή των Λάμπου Μύλων.
Στόχος της είναι να απορροφήσει όσο μπορεί μεγαλύτερη ποσότητα από την πυρήνα που θα παραχθεί στο νησί, με δεδομένο ότι το χειμώνα που έρχεται η παραγωγή ελαιοπυρήνας από τα ελαιοτριβεία της Λέσβου θα είναι πολύ μεγάλη και κατά συνέπεια δεν θα μπορεί να απορροφηθεί από τις μονάδες που υπάρχουν στο νησί.
Όπως γράψαμε προ διμήνου, αν δεν λειτουργήσει το πυρηνελαιουργείο της ΕΑΣ Λέσβου στα Πάμφιλα, κάτι που είναι πάρα πολύ πιθανό, στο νησί θα δημιουργηθούν βουνά ανεκχείλιστης πυρήνας για πολλούς μήνες.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey