Θέλει το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Περιφερειακό Τμήμα Ανατολικού Αιγαίου

Αναπτυξιακό νόμο με ρήτρα νησιωτικότητας

01/06/2016 - 14:57

Τις προτάσεις του επί του νέου αναπτυξιακού νόμου που ετοιμάζει η κυβέρνηση κατέθεσε το Περιφερειακό Τμήμα Ανατολικού Αιγαίου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Όπως υπογραμμίζει ο νέος νόμος, μπορεί να δημιουργήσει ένα ελκυστικό πλαίσιο για τις ιδιωτικές επενδύσεις και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αρκεί να υπάρξουν τα αναγκαία κονδύλια.

Τις προτάσεις του επί του νέου αναπτυξιακού νόμου που ετοιμάζει η κυβέρνηση κατέθεσε το Περιφερειακό Τμήμα Ανατολικού Αιγαίου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Όπως υπογραμμίζει ο νέος νόμος, μπορεί να δημιουργήσει ένα ελκυστικό πλαίσιο για τις ιδιωτικές επενδύσεις και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αρκεί να υπάρξουν τα αναγκαία κονδύλια.

Στη συνέχεια, γίνεται αναλυτική αναφορά του γενικού πλαισίου μέσα στο οποίο θα πρέπει να κινείται ο νέος νόμος. Στα ζητήματα που αφορούν τα νησιά του Αιγαίου μεταξύ άλλων αναφέρονται:
- Είναι επιβεβλημένο να μειωθεί στα 100.000 ευρώ το ελάχιστο προβλεπόμενο ύψος των επενδυτικών σχεδίων.
- Να αφαιρεθεί η διάταξη που προβλέπει την καταβολή παραβόλου κατάθεσης έκθεσης ελέγχου σε ποσοστό 0,5 τις χιλίοις του κόστους του επενδυτικού σχεδίου.
- Να ισχυροποιηθεί η διάταξη των ειδικών προβλέψεων για τις ενισχύσεις των επενδυτικών προτάσεων στις περιοχές που σήκωσαν το βάρος της προσφυγικής κρίσης.

- Να εξομοιωθεί ανώτατος συντελεστής ενισχύσεων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με εκείνον της ανατολικής Μακεδονίας, της Θράκης και της δυτικής Ελλάδος.
Ενόψει της γενικής κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και προκειμένου να στηριχθεί η βιωσιμότητα των τοπικών επιχειρήσεων, προτείνεται στο νέο νόμο να περιληφθούν κίνητρα λειτουργικότητας των νησιωτικών επιχειρήσεων όπως:
- Επιδότηση επιτοκίου για κεφάλαια κίνησης.
- Επιδότηση μεταφορικού κόστους.
- Επιδότηση μισθολογικού κόστους.
- Φορολογικές ελαφρύνσεις.

Η ρήτρα κερδών, αναφέρει το Οικονομικό Επιμελητήριο, που έχει συμπεριληφθεί ως προϋπόθεση για την υπαγωγή στο καθεστώς ενίσχυσης με τη μορφή επιχορήγησης ή/και της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης, πρέπει να αποσυρθεί. Και αυτό γιατί στις νησιωτικές περιοχές οι ΜΜΕ επιχειρήσεις επλήγησαν καίρια από την προσφυγική/μεταναστευτική κρίση, που πολύ πιθανόν έχει οδηγήσει μεγάλο μέρος απ’ αυτές στην έλλειψη κερδοφορίας σε όλες τις τελευταίες πέντε χρήσεις, πράγμα που τις αποκλείει από τα παραπάνω καθεστώτα ενίσχυσης (Άρθρο 10, παρ. 3 του Σ.Ν.).

Ακατανόητο θεωρείται ατομικές επιχειρήσεις να πρέπει να τηρούν βιβλία Γ΄ κατηγορίας για να έχουν δικαίωμα ένταξης στον αναπτυξιακό νόμο. Προτείνεται να δοθεί η δυνατότητα και σε επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Β΄ κατηγορίας να υποβάλλουν επενδυτικά σχέδια.
Είναι αναγκαίο να δίνεται η δυνατότητα συνδυασμού του καθεστώτος ενίσχυσης του μισθολογικού κόστους με ενίσχυση δαπανών ενσώματων και άυλων στοιχείων ενεργητικού.

Για τις νησιωτικές περιοχές να καταργηθεί ο περιορισμός του 50% στις επιλέξιμες δαπάνες για την κατασκευή, επέκταση και εκσυγχρονισμό κτηριακών εγκαταστάσεων. Αρνητικό χαρακτηρίζει το ΟΕΕ ότι δεν προβλέπεται προκαταβολή ενισχύσεων σε αντίθεση με όλους τους προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους.
Προτείνεται να περιληφθεί στο νέο αναπτυξιακό νόμο η δυνατότητα ενίσχυσης μέσω συμψηφισμού οφειλών. Επιπλέον, να προβλέπεται η δυνατότητα υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων που έχουν ξεκινήσει πριν από τη δημοσίευση του νέου νόμου και συγκεκριμένα οι δαπάνες τους να είναι επιλέξιμες από τον Οκτώβριο του 2015, όπως είχε προαναγγείλει ο αρμόδιος υπουργός με σχετικές δηλώσεις του.
Σε άλλο σημείο το ΟΕΕ προτείνει τη χρηματοδότηση από τον αναπτυξιακό νόμο επενδύσεων στα νησιά σε όλες τις μορφές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ανώτατο ποσοστό χρηματοδότησης
Προτείνεται να χρηματοδοτούνται με το ανώτατο ποσοστό επένδυσης στο βόρειο Αιγαίο, ενδεικτικά, επενδυτικά σχέδια με τα παρακάτω χαρακτηριστικά:
- Συμβάλλουν στην ενεργειακή αυτοτέλεια της Περιφέρειας.
- Έχουν εξωστρεφή προσανατολισμό για την παραγωγή ποιοτικών τοπικών προϊόντων με την αξιοποίηση της μοναδικής ποιότητας των γεωργικών, κτηνοτροφικών και αλιευτικών προϊόντων της Περιφέρειας.

- Κατευθύνονται σε ποιοτικές τουριστικές μονάδες με απόλυτο σεβασμό του περιβάλλοντος των νησιών μας.
- Περιέχουν στοιχεία επανόρθωσης των συνεπειών που άφησε η προσφυγική κρίση στο σύνολο σχεδόν του νησιωτικού συμπλέγματος της Περιφέρειας.
- Συνιστούν καινοτομία και στην περίπτωση αυτή να επιδοτείται και η εμπορική δραστηριότητα έτσι ώστε να βοηθιέται η διείσδυση του προϊόντος στην αγορά.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey