Χοντρό ψαλίδισμα της, προμηνύει η προκήρυξη του προγράμματος

Παιχνίδια με την εξισωτική αποζημίωση

12/05/2016 - 14:36

Μόλις χθες υπογραμμίζαμε ότι η πρόσκληση του προγράμματος της εξισωτικής αποζημίωσης είναι αυτή που θα δώσει την απάντηση στο ερώτημα αν θα μειωθούν οι πόροι του προγράμματος ή αν θα γίνει μόνο ανακατανομή των πόρων μεταξύ των δικαιούχων. Η απάντηση ήρθε σε μια ημέρα.

Μόλις χθες υπογραμμίζαμε ότι η πρόσκληση του προγράμματος της εξισωτικής αποζημίωσης είναι αυτή που θα δώσει την απάντηση στο ερώτημα αν θα μειωθούν οι πόροι του προγράμματος ή αν θα γίνει μόνο ανακατανομή των πόρων μεταξύ των δικαιούχων. Η απάντηση ήρθε σε μια ημέρα.

Χθες το απόγευμα, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έδωσε την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του προγράμματος στη δημοσιότητα.

Η δημόσια δαπάνη της πρόσκλησης ανέρχεται μέχρι το ποσό των 160 εκατ. ευρώ. Φαινομενικά αυτό σημαίνει ότι οι πόροι που θα διατεθούν, είναι ίδιοι με τα προηγούμενα χρόνια. Ωστόσο η λέξη «μέχρι», που σκόπιμα χρησιμοποιείται, δείχνει ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα αποφασίσει να προχωρήσει σε μείωση των πόρων που θα δώσει για την εξισωτική αποζημίωση.

Απλά σε αυτή τη φάση είτε δεν είναι έτοιμο να ανακοινώσει το ακριβές ποσό ή, κατά πάσα πιθανότητα, επέλεξε ένα τρικ πιστεύοντας ότι έτσι θα καταφέρει να αποφύγει άλλη μια ρήξη με τους κτηνοτρόφους, που είναι οι κύριοι αποδέκτες της συγκεκριμένης επιδότησης.

Στα επιμέρους μέτρα του προγράμματος, προβλέπεται ότι για τους αγρότες των ορεινών περιοχών θα διατεθούν μέχρι 105 εκατ. ευρώ και για τους αγρότες των μειονεκτικών περιοχών μέχρι 55 εκατ. ευρώ.

Με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις, από τις μειώσεις των επιδοτήσεων που θα λάβουν οι αγρότες, θεωρούμε ότι η περικοπή των πιστώσεων που θα δοθούν, είναι πιθανό να φθάσει ως και τα 60 εκατ. ευρώ. Το τελικό ποσό είτε θα το μάθουμε τους επόμενους μήνες, αν το ανακοινώσει το Υπουργείο, είτε θα το μάθουμε όταν γίνει η πληρωμή της επιδότησης στους κτηνοτρόφους.

Οι αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα θα πρέπει να κατατεθούν ως την ημερομηνία λήξης της περιόδου κατάθεσης των αιτήσεων για τη βασική ενίσχυση. Δηλαδή ως τις 15 Ιουνίου.

Δεν ξεκαθαρίζει…
Η συγκεκριμένη επιδότηση δίνεται μέσω του λεγόμενου «δεύτερου πυλώνα», δηλαδή από τις επενδυτικές δράσεις του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Περί το 2013 είχε γίνει γνωστό ότι επρόκειτο να κοπεί οριστικά και σχεδιαζόταν να μην περιληφθεί στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της περιόδου 2014 - 2020. Η απόφαση αυτή προκάλεσε σειρά αντιδράσεων στους κτηνοτρόφους και ανακλήθηκε. Ωστόσο ποτέ μέχρι τώρα δεν έγινε ξεκάθαρο ποιο είναι το ποσό που θα διατεθεί.

Η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης προκήρυξε το πρόγραμμα, κατά συνέπεια με πολύ συγκεκριμένο τρόπο δείχνει τη βούληση της να δώσει μια έξτρα επιδότηση στους κτηνοτρόφους και τους γεωργούς των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών της χώρας. Ταυτόχρονα όμως, φαίνεται ότι θέλει να βάλει …όλα τα καρπούζια κάτω από την ίδια μασχάλη.

Έτσι προκηρύσσει το πρόγραμμα, ταυτόχρονα όμως θολώνει τα νερά και δεν λέει ξεκάθαρα πόσο θα είναι το ύψος κονδυλίων που θα διαθέσει. Θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι η διατύπωση που χρησιμοποιήθηκε, δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιηθούν όσοι πόροι θα απαιτηθούν. Όμως όλοι γνωρίζουν ότι οι πόροι που δεν θα απορροφηθούν σε μια χρονιά, μπορούν να μεταφερθούν σε επόμενη. Κατά συνέπεια δεν τίθεται θέμα απορρόφησης των πόρων.

Άλλωστε και σε προηγούμενες προγραμματικές περιόδους, όταν υπήρχε πλεόνασμα πόρων, γίνονταν σχετικές τροποποιήσεις των προκηρύξεων και οι κτηνοτρόφοι λάμβαναν μεγαλύτερες επιδοτήσεις.

Με αυτό τον τρόπο, τα προηγούμενα χρόνια το ανώτατο ύψος της επιδότησης διαμορφώθηκε από τα 5.500 ευρώ στα 7.000 ευρώ ανά εκμετάλλευση.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey