Εξάμηνη αναβολή της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών, επιδιώκει η κυβέρνηση

Παζάρι για το ΦΠΑ των νησιών

21/04/2016 - 15:42

Κυβερνητικές πηγές διαρρέουν ότι θα παραταθεί η ισχύς του ειδικού καθεστώτος με τους μειωμένους συντελεστές του ΦΠΑ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, ο οποίος σύμφωνα με το τρίτο μνημόνιο, από την 1η Ιουνίου καταργείται, για άλλους έξι μήνες.

Κυβερνητικές πηγές διαρρέουν ότι θα παραταθεί η ισχύς του ειδικού καθεστώτος με τους μειωμένους συντελεστές του ΦΠΑ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, ο οποίος σύμφωνα με το τρίτο μνημόνιο, από την 1η Ιουνίου καταργείται, για άλλους έξι μήνες.

Ωστόσο η διαρροή αυτή δεν έχει λάβει ως τώρα τη μορφή επίσημης ανακοίνωσης, είτε από τον τοπικό κυβερνητικό βουλευτή του κόμματος Γιώργο Πάλλη, είτε από άλλο κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

Πιθανότατα πρόκειται για μια από τις προτάσεις που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά προς τους δανειστές και η οποία φαίνεται να γίνεται καταρχάς δεκτή από τους δανειστές.

Το πιθανότερο είναι ότι η κυβέρνηση αποφεύγει να προχωρήσει στην ανακοίνωση της εξέλιξης αυτής προκειμένου να αποφύγει μια πιθανή διάψευση της, από το τελικό αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης. Φαίνεται ότι το περυσινό πάθημα της κυβέρνησης, που κάθε μήνα άλλαζε θέση για το θέμα του ΦΠΑ στα νησιά, ανάλογα με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, έγινε μάθημα και τώρα αποφεύγονται οι ανακοινώσεις πριν οριστικοποιηθούν οι τελικές αποφάσεις.

Έχει αποδεχθεί την κατάργηση;
Η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί πλήρως την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά και δεν αξιοποιεί ούτε τα οικονομικά δεδομένα που της έχουν παρουσιαστεί από τους παραγωγικούς φορείς των νησιών, ούτε τα ειδικά καθεστώτα και τις εξαιρέσεις από το ΦΠΑ που εφαρμόζονται σε πάρα πολλές νησιωτικές περιοχές άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ακόμη χειρότερα, η κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να λάβει μέτρα αντιστάθμισης των επιπτώσεων από την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ.

Ζήτημα που η ίδια είχε θέσει το 2015. Τότε προκρινόταν ως αντιστάθμισμα οι κάτοικοι των νησιών του Αιγαίου να λαμβάνουν επιστροφή φόρου, ως αντιστάθμισμα της κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ.
Την προηγούμενη εβδομάδα, ο βουλευτής της Ν.Δ., Χαράλαμπος Αθανασίου, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή για το θέμα, βάζοντας ζήτημα διατήρησης του μειωμένου ΦΠΑ λόγω της προσφυγικής κρίσης.

Την Κυριακή, ο κ. Αθανασίου, όπως αναφέρει σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα, συναντήθηκε με εκπροσώπους των οικονομικών και εμπορικών φορέων του νησιού και συζήτησε μαζί τους τον συντονισμό της δράσης για τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ. Στη συνάντηση παρόντες ήταν ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου, Παναγιώτης Μπαρούτης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου, Ευάγγελος Μυρσινιάς, ο πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Ν. Λέσβου, Παναγιώτης Τατάκης, και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, Παναγιώτης Παπαρίσβας.

Συνάντηση με Πάλλη
Τη Δευτέρα έγινε άλλη μια συνάντηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Πάλλη, αυτή τη φορά με τους εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου του νομού. Στην σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζεται πως ο βουλευτής ανέφερε στους παραγωγικούς φορείς πως στόχος της κυβέρνησης είναι η αναβολή της κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ για το 2017, αντί του φετινού Ιουνίου που προβλέπει το τρίτο μνημόνιο. Ωστόσο στην ανακοίνωση δεν προσδιορίζεται η διάρκεια της αναβολής, αν θα είναι έξι μήνες ή ένας χρόνος.

Σε αυτή την κατεύθυνση, αλλά και για την πλήρη εξάλειψη του κινδύνου κατάργησης τους, τόνισε ο κ. Πάλλης, θα ήταν χρήσιμη η όσο το δυνατόν καλύτερη τεκμηρίωση επί του συγκεκριμένου θέματος. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχιστούν οι προσπάθειες εκ μέρους των φορέων για την εκπόνηση συγκεκριμένης μελέτης επιπτώσεων -τα στοιχεία για την εκπόνηση της, θα πρέπει να παραχωρηθούν άμεσα από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey