Έφθασαν στους 13.500 οι δηλωμένοι άνεργοι του βορείου Αιγαίου

Σε ρυθμούς προσφυγικού, η ανεργία στο βόρειο Αιγαίο

07/04/2016 - 15:41

Νέο ρεκόρ ανέργων αναζητούντων εργασία, κατάγραψε ο ΟΑΕΔ στα νησιά του βορείου Αιγαίου το Φεβρουάριο. Συγκεκριμένα, οι άνεργοι ανήλθαν στους 13.520, περισσότεροι από κάθε άλλο μήνα από τον Ιανουάριο του 2010. Είναι ο δεύτερος συνεχόμενος μήνας που καταγράφει ανοδική πορεία ο αριθμός των ανέργων.

Νέο ρεκόρ ανέργων αναζητούντων εργασία, κατάγραψε ο ΟΑΕΔ στα νησιά του βορείου Αιγαίου το Φεβρουάριο. Συγκεκριμένα, οι άνεργοι ανήλθαν στους 13.520, περισσότεροι από κάθε άλλο μήνα από τον Ιανουάριο του 2010. Είναι ο δεύτερος συνεχόμενος μήνας που καταγράφει ανοδική πορεία ο αριθμός των ανέργων.

Το Φεβρουάριο του 2015, οι άνεργοι αναζητούντες εργασία ήταν 13.035, δηλαδή μέσα σε ένα χρόνο αυξήθηκαν κατά 500 άτομα περίπου.

Σε πανελλαδικό επίπεδο, ο αριθμός των ανέργων που αναζητούν εργασία, έφθασε στα 894.566 άτομα το Φεβρουάριο, ενώ παρατηρείται συνεχής αύξηση του αριθμού τους από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Το Φεβρουάριο του 2015, οι άνεργοι αναζητούντες εργασία σε πανελλαδικό επίπεδο, ήταν 864.512. Δηλαδή μέσα σε ένα χρόνο αυξήθηκαν κατά 30.000 άτομα. Το ποσοστό των ανέργων του βορείου Αιγαίου επί του πανελλαδικού αριθμού των ανέργων, ανήλθε στο 1,5% όταν το 2010 ήταν 1,29%.

Η συμφωνία επηρεάζει και την ανεργία
Η διακοπή του μεγάλου αριθμού των προσλήψεων προσωπικού από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις το δεύτερο εξάμηνο του 2015, δεν συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια του 2016. Έτσι ο αριθμός των ανέργων παρουσίασε ραγδαία άνοδο.

Γενικότερα μπορούμε να πούμε ότι η εξέλιξη της ανεργίας στα νησιά του βορείου Αιγαίου, θα συνεχίσει να επηρεάζεται άμεσα από τις εξελίξεις στο προσφυγικό ζήτημα.

Διότι αν εφαρμοστεί η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, σημαίνει ότι στα νησιά του Αιγαίου θα παραμένει ένας μικρός αριθμός προσφύγων-μεταναστών, οι οποίοι μάλιστα θα παραμένουν στα κέντρα κράτησης στα οποία η παροχή υπηρεσιών προς αυτούς, θα γίνεται κυρίως από φορείς του κράτους και λιγότερο από ΜΚΟ.

Αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης είναι να απολυθεί ένα μέρος του προσωπικού που είχε προσληφθεί από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για την ανακούφιση των προσφύγων. Επιπλέον θα αποχωρήσουν από τα νησιά της Περιφέρειας, τα στελέχη των ΜΚΟ που έχουν έλθει από την ηπειρωτική Ελλάδα ή άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Την ίδια στιγμή είναι σχεδόν βέβαιο ότι η εφαρμογή της συμφωνίας θα έχει πολύ περιορισμένη θετική επίδραση στον τουρισμό της Λέσβου, ο οποίος έχει ήδη πληγεί και θα αργήσει να επηρεαστεί από τις τελευταίες αυτές εξελίξεις στο προσφυγικό. Κατά συνέπεια, δεν αναμένεται σημαντικός αριθμός προσλήψεων από τις τουριστικές επιχειρήσεις του νησιού.

Συγκρατημένες οι επιχειρήσεις
Αν δεν εφαρμοστεί η συμφωνία ή αν υπάρξουν προβλήματα στην υλοποίηση της, όπως είναι πολύ πιθανό να συμβεί, τότε στο νησί δεν αποκλείεται να βρεθεί μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών που θα εγκλωβιστούν, καθώς δεν θα μπορούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό σημαίνει ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα συνεχίσουν να λειτουργούν οι δομές που έχουν φτιάξει οι ΜΚΟ στα νησιά.

Στην περίπτωση αυτή, σημαίνει ότι θα χαθούν και οι τελευταίες ελπίδες για ανάκαμψη της τουριστικής κίνησης προς την Σάμο, τη Χίο και τη Λέσβο.

Η απουσία ξεκάθαρου πλαισίου στο πώς θα κινηθούν τα πράγματα το επόμενο διάστημα, είναι λογικό να κάνει επιφυλακτικούς τους ιδιοκτήτες όλων των τοπικών επιχειρήσεων, αφού δεν γνωρίζουν ποιο είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κληθούν να κινηθούν το επόμενο διάστημα. Έτσι καμία επιχείρηση αυτή την περίοδο δεν είναι διατεθειμένη να προχωρήσει στην πρόσληψη προσωπικού. Στην καλύτερη περίπτωση κάνει τις ελάχιστες δυνατές προσλήψεις.

Πολλές τουριστικές επιχειρήσεις από τη βόρεια Λέσβο δηλώνουν στους εργαζόμενους που απασχολούσαν τα προηγούμενα χρόνια, ότι φέτος δεν θα τους χρειαστούν. Διότι οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων σκοπεύουν να τις λειτουργήσουν μόνοι τους, αναμένοντας να δουν και πώς θα πάνε τα πράγματα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey