Σε Λέσβο και Χίο λόγω προσφυγικού

Οι ΜΚΟ συνεχίζουν να δημιουργούν θέσεις εργασίας

15/01/2016 - 22:49

Το Δεκέμβριο, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, οι προσλήψεις εργαζομένων στη Λέσβο ήταν περισσότερες από τις απολύσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη», που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Εργασίας.

Το Δεκέμβριο, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, οι προσλήψεις εργαζομένων στη Λέσβο ήταν περισσότερες από τις απολύσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη», που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Εργασίας.

Η ίδια εικόνα καταγράφηκε και στη γειτονική Χίο. Συνολικά στο βόρειο Αιγαίο οι απολύσεις ήταν περισσότερες από τις προσλήψεις, καθώς στη Σάμο, τη Λήμνο και την Ικαρία το ισοζύγιο προσλήψεων απολύσεων έκλεισε υπέρ των τελευταίων.

Στην ουσία, δηλαδή, αυτό που συνέβη είναι ότι οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, που δραστηριοποιούνται στη Λέσβο και τη Χίο, συνέχισαν να προσλαμβάνουν προσωπικό για την περίθαλψη των προσφύγων.

Οι καθαρές νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν στη Λέσβο το Δεκέμβριο ήταν 96, ενώ το Νοέμβριο είχαν δημιουργηθεί άλλες 206 θέσεις.

Ειδικότερα, το Δεκέμβριο οι προσλήψεις ανήλθαν σε 686 (966 το Νοέμβριο), οι οικειοθελείς αποχωρήσεις ήταν 279 (226 το Νοέμβριο), οι απολύσεις 120 (105 το Νοέμβριο) και οι λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου 191 (429 το Νοέμβριο).

Στη Λήμνο κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκαν 46 προσλήψεις (54 το Νοέμβριο), 31 οικειοθελείς αποχωρήσεις (40 το Νοέμβριο), 13 απολύσεις (34 το Νοέμβριο) και 15 λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου (24 το Νοέμβριο).

Το νησί του βορείου Αιγαίου που μέχρι τώρα δεν έχει επωφεληθεί από τη δράση των μη κυβερνητικών οργανώσεων είναι η Σάμος, όπου το Δεκέμβριο χάθηκαν 399 θέσεις εργασίας και το Νοέμβριο είχαν χαθεί άλλες 380. Επίσης, παρατηρούμε ότι οι προσλήψεις στη Χίο από 431 που ήταν το Νοέμβριο αυξήθηκαν σε 524 το Δεκέμβριο, στοιχείο που δείχνει την ανάπτυξη της δράσης των μη κυβερνητικών οργανώσεων κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου στο νησί.

Με θετικό πρόσημο ο Δεκέμβρης
Σε πανελλαδικό επίπεδο, κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου του 2015 οι προσλήψεις ήταν 142.528, ενώ οι αποχωρήσεις, οι απολύσεις και οι λήξεις συμβάσεων ήταν 134.702. Έτσι προκύπτει η δημιουργία 7.826 νέων θέσεων εργασίας.

Οι 96 νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν στη Λέσβο αντιστοιχούν στο 1,22% των νέων θέσεων εργασίας. Ακόμη πιο χαρακτηριστική είναι η σύγκριση των στοιχείων του Νοεμβρίου, όπου σε πανελλαδικό επίπεδο καταγράφηκε μείωση των θέσεων εργασίας κατά 24.674. Τον ίδιο μήνα στη Λέσβο σημειώθηκε αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 206.

Μετά και την ολοκλήρωση των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, μέσω των οποίων είχαν γίνει προσλήψεις στο δημόσιο τομέα, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις είναι οι μόνοι φορείς που προσλαμβάνουν προσωπικό στα νησιά του βορείου Αιγαίου αυτήν την περίοδο.
Για πόσο καιρό θα διαρκέσει η δράση τους είναι άγνωστο. Όπως άγνωστες παραμένουν, επί του παρόντος, κι οι επιπτώσεις της προσφυγικής κρίσης στην ανεργία.

Απώλειες από τον τουρισμό
Και αυτό γιατί οι προσλήψεις που γίνονται από τις ΜΚΟ είναι η μία όψη του νομίσματος. Η άλλη όψη είναι η μεγάλη κάμψη της τουριστικής κίνησης προς τα νησιά του βορείου Αιγαίου, η οποία εκτιμάται ότι μπορεί να ανέλθει μέχρι και στο 70% από τις χώρες της δυτικής Ευρώπης. Κι ουσιαστικά η τουριστική κίνηση της Λέσβου και των άλλων νησιών το 2016 θα προέλθει από την Τουρκία, τον εσωτερικό τουρισμό κι ίσως από τη Ρωσία, αν καταστεί εφικτή η σύναψη συνεργασιών μεταξύ των τοπικών επιχειρήσεων και των ρωσικών τουριστικών γραφείων.

Ο μεγάλος κίνδυνος είναι η απώλεια θέσεων εργασίας από τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, τις ταβέρνες και γενικότερα τα καταστήματα μαζικής εστίασης, που δουλεύουν κυρίως με ξένους τουρίστες και που δε θα λειτουργήσουν ή θα υπολειτουργήσουν τη νέα τουριστική περίοδο που ξεκινάει σε τρεις περίπου μήνες, δηλαδή κατά το Πάσχα.

Ως αντιστάθμισμα αυτής της τάσης θα μπορούσε να λειτουργήσει η ενοικίαση ξενοδοχείων για την προσωρινή φιλοξενία προσφύγων και μελών ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στα νησιά. Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι δε μπορεί το μέτρο αυτό να εφαρμοστεί για το σύνολο των ξενοδοχείων.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey