FOLLOW US

Οικονομία

  • Διεθνής διαγωνισμός ελαιολάδου «Kotinos 2016»
Θα βραβευτούν επώνυμα ελαιόλαδα

Η Λέσχη Φίλων Ελαιολάδου «Φιλαίος» διοργανώνει το Μάρτιο του 2016 το διαγωνισμό International olive oil Competition «Kotinos 2016», με στόχο να βραβευθούν τα καλύτερα επώνυμα τυποποιημένα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα της τρέχουσας εμπορικής περιόδου 2015-16.

Η Λέσχη Φίλων Ελαιολάδου «Φιλαίος» διοργανώνει το Μάρτιο του 2016 το διαγωνισμό International olive oil Competition «Kotinos 2016», με στόχο να βραβευθούν τα καλύτερα επώνυμα τυποποιημένα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα της τρέχουσας εμπορικής περιόδου 2015-16.

Ο διαγωνισμός τελεί υπό την εποπτεία τετραμελούς οργανωτικής επιτροπής, η οποία απαρτίζεται από την κ. Έφη Χριστοπούλου και τους κ.κ. Βαγγέλη Διβάρη, Βασίλη Καμβύση και Παναγιώτη Καραντώνη, καταξιωμένους επιστημονικά και ειδικούς επαγγελματικά στα θέματα του ελαιολάδου.

Ο διαγωνισμός χρησιμοποιεί στην πρώτη φάση αξιολόγησης διαπιστευμένο από το ΕΣΥΔ και αναγνωρισμένο από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (ΔΣΕ) οργανοληπτικό εργαστήριο της επαγγελματικής Οργάνωσης ΕΣΒΙΤΕ, με βάση τα κριτήρια, τις προϋποθέσεις και τις διαδικασίες εφαρμογής της σχετικής μεθόδου αξιολόγησης του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου - ΔΣΕ και στη δεύτερη τελική φάση τους αυστηρούς όρους που εφαρμόζονται στο πλαίσιο του πλέον καταξιωμένου παγκοσμίως διαγωνισμού ποιότητας ελαιολάδων «Mario Solinas» του ΔΣΕ.

Σε δύο φάσεις
Στην 1η φάση του διαγωνισμού, τα δείγματα θα αξιολογηθούν σε σχέση με τα οργανοληπτικά τους χαρακτηριστικά από τη διαπιστευμένη ομάδα του ΕΣΒΙΤΕ, αποτελούμενη από εκπαιδευμένους και έμπειρους δοκιμαστές, της οποίας επικεφαλής-panel supervisors είναι οι κ. Έφη Χριστοπούλου και Μαρία Λαζαράκη, χημικοί και γευσιγνώστριες.

Η αξιολόγηση των δειγμάτων θα γίνει σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη σχετική μέθοδο του ΔΣΕ, με ιδιαίτερη βαρύτητα και έμφαση στη θερμοκρασία των δειγμάτων (28±2°C), η οποία αποτελεί κρίσιμο και καθοριστικό παράγοντα για την ανάδειξη στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό των θετικών οργανοληπτικών χαρακτηριστικών των παρθένων ελαιολάδων.

Με βάση τα αποτελέσματα της εν λόγω αξιολόγησης, θα αποκλεισθούν από τη συνέχεια του διαγωνισμού τα δείγματα που εμφανίζουν ελαττώματα σε ό,τι αφορά τα οργανοληπτικά τους χαρακτηριστικά, ενώ τα υπόλοιπα θα ταξινομηθούν σε μία από τις τρεις κατηγορίες έντασης του φρουτώδους (ισχυρή, μεσαία, ελαφρά).

Στη 2η φάση, τα δείγματα της καθεμιάς από τις τρεις επιμέρους κατηγορίες της 1ης φάσης θα αξιολογηθούν και θα βαθμολογηθούν, σύμφωνα με τη διαδικασία του διαγωνισμού για το βραβείο «Mario Solinas» του ΔΣΕ από Επιτροπή αποτελούμενη από διεθνώς αναγνωρισμένους γευσιγνώστες, Έλληνες και ξένους.

Με βάση τη δεύτερη αυτή αξιολόγηση, τα δείγματα κάθε κατηγορίας ως προς την ένταση του φρουτώδους θα καταταγούν, κατά σειρά φθίνουσας βαθμολογίας, προκειμένου να επιλεγούν τα δείγματα που θα βραβευτούν.

Ετικέτες
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top