Σε βάθος δεκαετίας με απαίτηση του Δήμου Λέσβου

Διαχειριστικός έλεγχος στην ΕΨΥΠΑΛ

15/01/2016 - 22:34

Τη Δευτέρα πρόκειται να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου η τροποποίηση του καταστατικού και η αύξηση κεφαλαίου της Δημοσυνεταιριστικής Αγροτικής Α.Ε. (πρώην ΕΨΥΠΑΛ). Το θέμα θα εισηγηθεί ο αντιδήμαρχος Στρατής Τζιμής.

Τη Δευτέρα πρόκειται να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου η τροποποίηση του καταστατικού και η αύξηση κεφαλαίου της Δημοσυνεταιριστικής Αγροτικής Α.Ε. (πρώην ΕΨΥΠΑΛ). Το θέμα θα εισηγηθεί ο αντιδήμαρχος Στρατής Τζιμής.

Την Πέμπτη δημοσιεύθηκε στο «Ε» η πρόσκληση για διαχειριστικό έλεγχο της εταιρείας σε βάθος δεκαετίας. Η πρόσκληση απευθύνεται σε ορκωτούς ελεγκτές, οι οποίοι θα πρέπει να υποβάλουν τις προσφορές τους ως την 1 Φεβρουαρίου 2016 και υπογράφεται από τον πρόεδρο Θεόδωρο Χατζηπαναγιώτη και το διευθύνοντα σύμβουλο Στρατή Τζιμή.

Οι δύο προαναφερόμενες ενέργειες είναι το αποτέλεσμα του συμβιβασμού που επιτεύχθηκε στα τέλη του προηγούμενου χρόνου μεταξύ του Δήμου και της ΕΑΣ Λέσβου, που είναι και οι μέτοχοι της εταιρείας.

Ο Δήμος Λέσβου, όπως είχε δηλώσει στο «Ε» ο πρόεδρος της εταιρείας Θεόδωρος Χατζηπαναγιώτης, είχε αποδειχθεί τον τρόπο που η ΕΑΣ Λέσβου πρότεινε για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων της Δημοσυνεταιριστικής. Δηλαδή να γίνει αύξηση κεφαλαίου με την είσοδο ιδιωτών επενδυτών στην εταιρεία και την παράλληλη μείωση των ποσοστών τόσο του Δήμου όσο και της ΕΑΣ Λέσβου.

Τα κεφάλαια που θα μπουν στην εταιρεία θα χρησιμοποιηθούν για την εξόφληση της οφειλής προς την κατασκευαστική κοινοπραξία «Γεράνιος», που επιδιώκει να βγάλει σε πλειστηριασμό τα ακίνητα της ΕΨΥΠΑΛ στον Καρά Τεπέ.

Η ΕΑΣ Λέσβου από την άλλη πλευρά αποδέχθηκε το μόνιμο αίτημα που έθετε η πλευρά του Δήμου. Δηλαδή την πραγματοποίηση διαχειριστικού ελέγχου στην εταιρεία, προκειμένου να διαπιστωθεί τι είχε συμβεί τα προηγούμενα χρόνια. Ο έλεγχος θα πάει σε βάθος δεκαετίας.

Μια αμαρτωλή ιστορία
Η υπόθεση της ΕΨΥΠΑΛ είναι έτσι κι αλλιώς μια αμαρτωλή ιστορία. Ελπίζουμε ο διαχειριστικός έλεγχος να βγάλει στην επιφάνεια όλους τους... σκελετούς που ήταν καλά κρυμμένοι επί χρόνια, ώστε να αναδειχθεί πώς μια επιχείρηση που θα έπρεπε να είναι κερδοφόρα συσσώρευε επί χρόνια ζημιές, με συνέπεια σήμερα να είναι μια υπέρμετρα χρεωμένη εταιρεία, η οποία ταυτόχρονα έχει πολύ μεγάλες απαιτήσεις από τους πελάτες της.

Επιπλέον, η επιχείρηση πρέπει να δαπανήσει αρκετές δεκάδες χιλιάδες ευρώ προκειμένου οι ψυκτικοί θάλαμοι που διαθέτει να αναβαθμιστούν για να πληρούν τις προδιαγραφές που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.

Η εταιρεία έχει μετοχικό κεφάλαιο ύψους 700.000 ευρώ. Το 65% των μετοχών ανήκει στην ΕΑΣ Λέσβου και το υπόλοιπο 35% στο Δήμο Λέσβου.

Οι υποχρεώσεις της ανέρχονται περίπου στο 1,1 εκατ. ευρώ. Τα 450.000 ευρώ οφείλονται στην κοινοπραξία «Γεράνιος» και τα 550.000 ευρώ στην υπό εκκαθάριση Αγροτική Τράπεζα. Η οφειλή προς την εταιρεία «Γεράνιος» δημιουργήθηκε όταν έγινε ο εκσυγχρονισμός των ψυκτικών θαλάμων και κατασκευάστηκαν οι χώροι για τη στέγαση εταιρειών χονδρικού εμπορίου κηπευτικών στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και αρχές της δεκαετίας του 2000.

Είναι εντυπωσιακό ότι ενώ η εταιρεία είχε λάβει πολύ υψηλή χρηματοδότηση για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων, κατάφερε ωστόσο να μην πληρώσει την κατασκευάστρια κοινοπραξία. Η αρχική οφειλή στην κοινοπραξία ανερχόταν στα 160.000 ευρώ κι αφορούσε την ίδια συμμετοχή της ΕΨΥΠΑΛ στον εκσυγχρονισμό της, που είχε γίνει αυτή την περίοδο και η οποία δεν πληρώθηκε ποτέ. Η οφειλή τριπλασιάστηκε, διότι υπολογίστηκαν και οι τόκοι υπερημερίας.

Σε ό,τι αφορά τα χρέη προς την πρώην ΑΤΕ, η ΕΑΣ Λέσβου ελπίζει πως, αν παραμείνει ο δημοτικοσυνεταιριστικός χαρακτήρας της εταιρείας, θα μπορέσει να πετύχει τη διαγραφή ενός μεγάλου ποσοστού του χρέους.

Και ενώ έχει αυτές τις υποχρεώσεις, την ίδια στιγμή 500.000 ευρώ περίπου ανέρχονται οι οφειλές προς την εταιρεία από πελάτες. Ορισμένες από αυτές είναι αδύνατο πλέον να εισπραχθούν ή να διεκδικηθούν, διότι έχουν παραγραφεί. Πέρασαν πάνω από πέντε χρόνια χωρίς να τις αναζητήσει η ΕΨΥΠΑΛ.

Εκτιμάται, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι μπορούν να εισπραχθούν περί τις 200.000 ευρώ. Είναι άξιο απορίας πώς οι προηγούμενες διοικήσεις της εταιρείας δεν έκαναν τίποτα για να εισπράξουν τις οφειλές που παραγράφηκαν. Η εταιρεία θα μπορεί να είναι κερδοφόρα υπό την προϋπόθεση πως οι πελάτες της θα πληρώνουν τις οφειλές τους.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey