Πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα

Αποσύρθηκε κασέρι της «Λεσβιγάλ» από τη «Lidl»

12/01/2016 - 15:15

Με ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΕΦΕΤ την Παρασκευή, έκανε γνωστό ότι ανακάλεσε τέσσερις παρτίδες «Κασέρι ΠΟΠ» με την επωνυμία «Τρεις βοσκοί» που παράγει η «Λεσβιγάλ» στη Βατούσα της Λέσβου για λογαριασμό της «Lidl Hellas».

Με ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΕΦΕΤ την Παρασκευή, έκανε γνωστό ότι ανακάλεσε τέσσερις παρτίδες «Κασέρι ΠΟΠ» με την επωνυμία «Τρεις βοσκοί» που παράγει η «Λεσβιγάλ» στη Βατούσα της Λέσβου για λογαριασμό της «Lidl Hellas».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του οργανισμού, αιτία της απόφασης αυτής είναι ότι στις συγκεκριμένες παρτίδες διαπιστώθηκε αλλοίωση οργανοληπτικών χαρακτηριστικών, ανάπτυξη δυσάρεστης οσμής και επιφανειακές αλλοιώσεις από μικροβιακή δράση.

Ο όμιλος των σούπερ μάρκετ ανακοίνωσε την ανάκληση του προϊόντος στην ιστοσελίδα του, στα καταστήματα του και σε καταχωρήσεις σε μεγάλες αθηναϊκές εφημερίδες. Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι το προϊόν αποσύρθηκε για προληπτικούς λόγους.

Παράλληλα υπογραμμίζει πως «μεμονωμένες συσκευασίες του συγκεκριμένου προϊόντος, βάσει της ενημέρωσης που είχε η εταιρία μας, παρουσιάζουν έντονη οσμή για τη φύση της οποίας, διενεργούνται ήδη όλοι οι απαιτούμενοι μακροσκοπικοί και μικροβιολογικοί εργαστηριακοί έλεγχοι.

Η “Lidl Ηellas” έχοντας δεσμευτεί απέναντι στους πελάτες της και δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στην ποιότητα των προϊόντων της, παρακαλεί τους πελάτες της που έχουν αγοράσει το προϊόν, να το επιστρέψουν σε οποιοδήποτε από τα καταστήματα της εταιρίας μας, λαμβάνοντας φυσικά το αντίτιμο της αγοράς του».

Καμιά ενημέρωση
Το «Ε» προσπάθησε να επικοινωνήσει με εκπρόσωπο της «Λεσβιγάλ» για να έχει τη δική της θέση για το περιστατικό.

Ως χθες το απόγευμα, οι προσπάθειες μας δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα. Παράλληλα η εταιρεία ως χθες το απόγευμα δεν είχε εκδώσει ανακοίνωση για την υπόθεση, ούτε είχε κάνει κάποια σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα της.

Από την ανακοίνωση του ΕΦΕΤ προκύπτει ότι υπήρξε καταγγελία καταναλωτών προς την Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, κι η υπηρεσία κίνησε τις διαδικασίες για άμεση ανάκληση και απόσυρση του προϊόντος.

Με βάση τις δύο προαναφερόμενες ανακοινώσεις, το προϊόν δεν θεωρήθηκε επικίνδυνο για τους καταναλωτές, ωστόσο οι αλλοιώσεις που είχε, οδήγησαν στην ανάκληση του.

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν δίνουν σαφή εικόνα για τα αίτια της αλλοίωσης που παρουσίασε το προϊόν, ούτε αν οφείλεται στις συνθήκες συντήρησης του στα καταστήματα του ομίλου «Lidl», ή στις συνθήκες παραγωγής και συντήρησης του στις εγκαταστάσεις της «Λεσβιγάλ».
Τα ζητήματα αυτά αναμένεται να διευκρινιστούν με την ολοκλήρωση των ελέγχων.

«Λεσβιγάλ» - «Lidl»
Η συνεργασία της «Λεσβιγάλ» με τον όμιλο «Lidl» χρονολογείται από το 2011, όταν η «Λεσβιγάλ» έβαλε στα ψυγεία των καταστημάτων, το «Τυροβολάκι», ένα λευκό τυρί που παράγεται αποκλειστικά από τη «Λεσβιγάλ», από αιγοπρόβειο γάλα.

Στην συνέχεια η συνεργασία επεκτάθηκε σε δύο άλλα προϊόντα, το «Λαδοτύρι Μυτιλήνης» και το «Κεφαλοτύρι». Τον περασμένο Οκτώβριο, η συνεργασία των δύο πλευρών πήρε νέα μορφή. Το τυροβολάκι αποσύρθηκε και στη γκάμα των προϊόντων προστέθηκε το κασέρι. Επίσης τους προηγούμενους μήνες, μια μεγάλη ποσότητα τυριού φέτας της «Λεσβιγάλ», πωλήθηκε σε πολύ ελκυστικές τιμές για τους καταναλωτές μέσω των καταστημάτων της «Lidl».

Η φέτα αυτή αναμενόταν το επόμενο διάστημα, να αποτελέσει το βασικό λευκό τυρί στα ψυγεία του ομίλου σούπερ μάρκετ.

Πρέπει να σημειωθεί ότι τα σούπερ μάρκετ της «Lidl» τηρούν με ιδιαίτερη προσοχή τους κανόνες υγιεινής και συντήρησης για τα τρόφιμα που εμπορεύονται. Επίσης η «Λεσβιγάλ» είναι πιστοποιημένη από σειρά οργανισμών, για την τήρηση των κανόνων υγιεινής κατά τη διαδικασία παραγωγής και συντήρησης των προϊόντων της.

 

Οι συνέπειες στην κτηνοτροφία
Άγνωστο ήταν ως χθες το απόγευμα, ποια θα ήταν η τύχη της συνεργασίας των δύο επιχειρήσεων. Πιθανότατα πολλά θα κριθούν από τα αποτελέσματα των ελέγχων που γίνονται από τις δύο εταιρείες και από τον ΕΦΕΤ.

Μια ενδεχόμενη διακοπή της συνεργασίας της «Λεσβιγάλ» με τον όμιλο της «Lidl», είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα και στην κτηνοτροφία της Λέσβου καθώς η εταιρεία των αδελφών Ρόδου, είναι η μεγαλύτερη τυροκομική εταιρεία του νησιού.

Το δε εργοστάσιο της έχει τη δυνατότητα να επεξεργάζεται σε ημερήσια βάση 70 τόνους γάλα.

Το πρώτο τυροκομείο της οικογένειας Ρόδου ιδρύθηκε στα Χίδηρα, το 1968. Το 1997, η εταιρεία πέρασε στα χέρια της δεύτερης γενιάς και μετονομάστηκε σε «Αφοί Δ. Ρόδου Ο.Ε.», με το διακριτικό τίτλο «Λεσβιγάλ».

Το 2008 τέθηκαν σε λειτουργία οι νέες εγκαταστάσεις της επιχείρησης στη Βατούσα, ενώ το εργαστήριο της «Λεσβιγάλ» είναι το μόνο εργαστήριο του νομού Λέσβου που διαθέτει κωδικό αυτοελέγχου από τον ΕΛΓΟ «Δήμητρα».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey