Περισσότερες οι αφίξεις το Δεκέμβριο, αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια του 2015

Ξεπέρασαν τους 50.000, οι Τούρκοι τουρίστες

05/01/2016 - 13:54

Περισσότεροι Τούρκοι τουρίστες από κάθε άλλο Δεκέμβριο, επισκέφθηκαν τη Λέσβο τον προηγούμενο μήνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου, οι αφίξεις ήταν 822, όταν το Δεκέμβριο του 2015, ήταν 726.

Περισσότεροι Τούρκοι τουρίστες από κάθε άλλο Δεκέμβριο, επισκέφθηκαν τη Λέσβο τον προηγούμενο μήνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου, οι αφίξεις ήταν 822, όταν το Δεκέμβριο του 2015, ήταν 726.

Στο σύνολο του 2015, οι αφίξεις ξεπέρασαν οριακά τις 50.000 και έφθασαν στις 50.659, ενώ το 2014 ήταν 43.744.

Ο ρυθμός αύξησης των αφίξεων στο σύνολο του 2015, διαμορφώθηκε στο 15,8%.
Στις 31 Δεκεμβρίου του προηγούμενου χρόνου, ολοκληρώθηκε μια πενταετία εκρηκτικής ανάπτυξης των αφίξεων Τούρκων τουριστών στη Λέσβο.

Πρόκειται για τη νεότερη και σημαντικότερη τουριστική αγορά για το νησί, η οποία προέκυψε χωρίς να υπάρξει κάποια οργανωμένη προσπάθεια προσέγγισης και ανάπτυξης της. Ήταν αποτέλεσμα της ελαστικοποίησης της πολιτικής στο ζήτημα των χορηγήσεων βίζας στους Τούρκους πολίτες.

Αν μάλιστα, όπως αναμένεται, γίνει ακόμη πιο ελαστική η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τους Τούρκους πολίτες, που θέλουν να επισκεφθούν την Ελλάδα ή οποιαδήποτε άλλη χώρα μέλος της, θα δούμε πολλαπλάσιο αριθμό αφίξεων.

Τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα βουλιάζουν από Τούρκους τουρίστες κάθε καλοκαίρι. Καθώς νησιά όπως η Λέσβος και η Χίος, που έχουν μικρό αριθμό ξενοδοχείων, δεν θα μπορούν να εξυπηρετήσουν τη ζήτηση που θα προκύψει.

Το 2011, η πρώτη ολοκληρωμένη χρονιά που ίσχυσαν οι διευκολύνσεις στην έκδοση βίζας, είχαν φθάσει στη Λέσβο μόλις 15.146 επισκέπτες. Δηλαδή στην πενταετία που πέρασε, οι αφίξεις Τούρκων τουριστών αυξήθηκαν κατά 234%.

Εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο είναι ότι η συγκεκριμένη αγορά δεν επηρεάστηκε από πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά γεγονότα, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κάμψη των αφίξεων. Ακόμη και η προσφυγική κρίση δεν έδειξε μέχρι τώρα να ανακόπτει το τουριστικό ρεύμα.

Σε φάση ωριμότητας
Είναι βέβαιο πως με το πέρασμα του χρόνου, η τουριστική αγορά της Τουρκίας θα μπει στη φάση της ωριμότητας. Δηλαδή οι εκρηκτικοί ρυθμοί ανάπτυξης θα μειωθούν και οι Τούρκοι τουρίστες θα γίνουν πιο απαιτητικοί.

Κάμψη θα καταγραφεί και στα εξαιρετικά υψηλά περιθώρια κέρδους που είχαν καταγραφεί τα προηγούμενα χρόνια για ορισμένες επιχειρήσεις.
Η γεωγραφική θέση της Λέσβου, δίνει ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα στην προσέλκυση Τούρκων τουριστών. Αλλά αυτό το στοιχείο από μόνο του, δεν αρκεί για να διατηρηθεί και να αυξηθεί το υπάρχον ρεύμα από την Τουρκία.

Πρώτα από όλα γιατί οι οικονομικές και γεωπολιτικές συνθήκες αλλάζουν και χρειάζεται συστηματική προσπάθεια για να διατηρηθεί το υπάρχον τουριστικό ρεύμα. Κι αυτό σημαίνει βελτίωση των ξενοδοχείων, ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις, αναβάθμιση της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών, μείωση του κόστους των παρεχόμενων υπηρεσιών, για να είναι η Λέσβος ανταγωνιστικός προορισμός, και συστηματική διαφήμιση του νησιού στις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας από τις οποίες αντλούνται οι τουρίστες.

Δεν πρέπει να διαφεύγει σε κανέναν ότι από την στιγμή που η Τουρκία έγινε σημαντική τουριστική αγορά για την Ελλάδα, μπαίνει στο στόχαστρο όλων των αναπτυγμένων τουριστικών προορισμών της χώρας, όπως είναι η Ρόδος, η Κρήτη και άλλα νησιά. Αυτό κάνει απαραίτητη την συστηματική προβολή της Λέσβου και την συνεχή προσπάθεια προσέλκυσης νέων επισκεπτών.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey