Εξηγήσεις Αποστόλου για τα προβλήματα στις πληρωμές των επιδοτήσεων

Προβληματισμός στην κυβέρνηση μετά το μπάχαλο

11/12/2015 - 14:54

Έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει στην κυβέρνηση η σειρά προβλημάτων που δημιουργήθηκε κατά την ανακοίνωση των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης και την πληρωμή της βασικής ενίσχυσης στους δικαιούχους παραγωγούς όλης της χώρας.

Έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει στην κυβέρνηση η σειρά προβλημάτων που δημιουργήθηκε κατά την ανακοίνωση των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης και την πληρωμή της βασικής ενίσχυσης στους δικαιούχους παραγωγούς όλης της χώρας.

Αυτός ο προβληματισμός αποτυπώθηκε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου.

«Έχουμε φτιάξει ένα από τα πιο περίπλοκα συστήματα σε εθνικό επίπεδο. Παρ’ όλα αυτά πληρώσαμε από τους πρώτους στην Ευρωπαϊκή Ένωση» τόνισε ο κ. Αποστόλου.

Βέβαια, η παραδοχή αυτή είναι χωρίς κανένα κόστος για την κυβέρνηση, αφού μια μέρα πριν το Υπουργείο είχε φροντίσει να δείξει ότι ο σχεδιασμός της ΚΑΠ είχε γίνει από την κυβέρνηση Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ.

Στη συνέχεια υποστήριξε: «Ειδικά για τους κτηνοτρόφους, που ήταν ειδική περίπτωση λόγω διαχειριστικών σχεδίων κ.λπ., το αποτέλεσμα δείχνει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα. Ήδη έχουν γίνει έλεγχοι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η χώρα “βγήκε αλώβητη”, δεν υπέστη καμιά δημοσιονομική διόρθωση».

Η αλήθεια είναι ότι το πρόβλημα με τα βοσκοτόπια αντιμετωπίσθηκε την τελευταία στιγμή και ενώ είχε προηγηθεί σειρά παλινωδιών στο Υπουργείο και στον ΟΠΕΚΕΠΕ για το πώς θα γινόταν η κατανομή των βοσκοτόπων.

Ευτυχώς, το θέμα δεν αφέθηκε στα χέρια των Περιφερειών και των Δήμων. Το «Ε» από τον περασμένο Αύγουστο είχε γράψει ότι είχε βρεθεί λύση στο πρόβλημα. Τώρα το κατά πόσο η λύση αυτή δε δημιουργεί νομικά θέματα είναι κάτι που θα το δούμε στο μέλλον.

Δεν απέκλεισε λάθη
Ο υπουργός παραδέχθηκε τα λάθη, λέγοντας: «Δεν αποκλείεται να υπάρχουν λάθη, είτε σε επίπεδο ΟΠΕΚΕΠΕ, είτε σε επίπεδο περιφερειακό, στις πύλες κ.λπ. Υπάρχει η διαδικασία των ενστάσεων. Στήνουμε στον ΟΠΕΚΕΠΕ έναν μηχανισμό που να εξετάζει τα θέματα».

Τα παραπάνω αποτελούν μια ευθεία παραδοχή των λαθών που έγιναν και ταυτόχρονη απόδοση της ευθύνης στους υπηρεσιακούς παράγοντες του οργανισμού αλλά και στους φορείς διαχείρισης των αιτήσεων των παραγωγών. Σε κάθε περίπτωση, η όλη διαδικασία δείχνει να πάσχει σε πολλά σημεία.

«Ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι υπεύθυνος για την καταβολή στο λογαριασμό του δικαιούχου, στο ακέραιο, χωρίς καμία παρακράτηση, των ποσών που δικαιούται. Αυτό έγινε πράγματι, όπως είχε δεσμευθεί ο υπουργός.

Από εκεί και πέρα, το ποιες είναι οι υποχρεώσεις του κάθε αγρότη απέναντι στον ΕΛΓΑ, την εφορία κ.λπ. και με ποιον τρόπο αντλούνται χρήματα από τον τραπεζικό του λογαριασμό είναι ένα θέμα στο οποίο δεν εμπλέκεται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης» είπε ο υπουργός σε άλλο σημείο της συνέντευξης.

Ωστόσο οι παρακρατήσεις από την Εφορία, τις τράπεζες και τον ΕΛΓΑ έχουν καταστεί εφικτές με νόμους που πέρασαν από τη Βουλή, νόμοι που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις κοινοτικές διατάξεις που αναφέρουν ότι δε μπορούν να παρακρατούνται οι επιδοτήσεις από κανέναν και για κανέναν λόγο.

Ανοιχτή η αναθεώρηση της ΚΑΠ
Μετά από όλα τα παραπάνω, ο κ. Αποστόλου άνοιξε θέμα αναθεώρησης της ΚΑΠ τονίζοντας: «Έχουμε την ευκαιρία να δούμε τώρα στην πράξη αστοχίες που υπήρξαν κατά τη δημιουργία του εθνικού φακέλου της ΚΑΠ, με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης.

Θα συγκροτήσουμε Ομάδα Εργασίας για να καταγράψουμε τα προβλήματα και να εξετάσουμε αλλαγές και άλλες προτάσεις ενόψει της ενδιάμεσης αναθεώρησης της ΚΑΠ.

Μια οφθαλμοφανής αστοχία του εθνικού φακέλου είναι ο τρόπος αντιμετώπισης των δικαιωμάτων των νέων αγροτών.

Στο νέο ΠΑΑ δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην ενίσχυση των νέων αγροτών. Μεταξύ άλλων οι νέοι αγρότες θα έχουν προτεραιότητα πρόσβασης και αυξημένα ποσοστά ενίσχυσης (επιπλέον 20 ποσοστιαίες μονάδες ενίσχυσης από τους άλλους γεωργούς) για την υλοποίηση επενδύσεων σε μέτρα όπως η εγκατάσταση νέων γεωργών, σχέδια βελτίωσης, μεταποίηση, προγράμματα leader κ.λπ.

Επίσης, οι νέοι γεωργοί που εντάσσονται στο ΠΑΑ αποκτούν δικαίωμα πρόσβασης στο εθνικό απόθεμα για την καταβολή ενισχύσεων με “μπόνους” 25% επί της αξίας των δικαιωμάτων για μια πενταετία».

Έντυπη έκδοση της Εφημερίδας Εμπρός

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey