Τι πρέπει να αλλάξει στην έκθλιψη

27/11/2015 - 14:59

Η χημικός, εμπειρογνώμονας της Ε.Ε. και του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου και αξιολογήτρια του ΕΣΥΔ (Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης) Έφη Χριστοπούλου στην ομιλία της τόνισε ότι όλες οι ποικιλίες ελιάς μπορούν να δώσουν έξτρα παρθένα ελαιόλαδα αρίστης ποιότητας, αρκεί να τηρούνται οι προβλεπόμενοι κανόνες στην παραγωγή και εμπορία του ελαιολάδου.

Η χημικός, εμπειρογνώμονας της Ε.Ε. και του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου και αξιολογήτρια του ΕΣΥΔ (Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης) Έφη Χριστοπούλου στην ομιλία της τόνισε ότι όλες οι ποικιλίες ελιάς μπορούν να δώσουν έξτρα παρθένα ελαιόλαδα αρίστης ποιότητας, αρκεί να τηρούνται οι προβλεπόμενοι κανόνες στην παραγωγή και εμπορία του ελαιολάδου.

Για να παραχθεί έξτρα παρθένο λάδι, με άριστα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, θα πρέπει να καταργηθεί η χρήση τσουβαλιών για τη μεταφορά του καρπού, είτε είναι από λινάρι είτε πλαστικά. Τα κατάφορτα ημιφορτηγά των ελαιοτριβείων θα πρέπει να πάψουν να αποτελούν καθημερινή εικόνα στις ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Λέσβου. Η μεταφορά του καρπού πρέπει να γίνεται με πλαστικά καφάσια κατάλληλα για τρόφιμα. Και η παραμονή του καρπού στο χωράφι μέσα σε σακιά εκτεθειμένα στον ήλιο, το αγιάζι, τη βροχή και την υγρασία είναι μια πρακτική που πρέπει να εγκαταλειφθεί.

Συστηματικά θα πρέπει να γίνεται η καταπολέμηση του δάκου και των άλλων ασθενειών που επηρεάζουν την ποιότητα του παραγόμενου ελαιολάδου. Αλλά και οι άλλες καλλιεργητικές φροντίδες θα πρέπει να γίνονται συστηματικά και με τρόπο προγραμματισμένο.

Η χρήση λιπασμάτων και φυτοπροστατευτικών προϊόντων θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις συμβουλές του γεωπόνου, που θα επιβλέπει το χωράφι, έτσι ώστε το λάδι που θα παράγεται να ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές που επιβάλλει η εθνική και διεθνής νομοθεσία για τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Να σημειώσουμε ότι το λάδι, όπως και όλα τα τρόφιμα, ελέγχονται για την ύπαρξη επιμολυντών, όπως είναι οι πλαστικοποιητές, τα ορυκτέλαια και φυσικά τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων.

Οι χημικές αναλύσεις έχουν φθάσει σε τέτοιο επίπεδο που δίνουν τη δυνατότητα να διαπιστωθεί αν στο χωράφι που παράχθηκε ένα λάδι είχε γίνει καύση κλαδιών ή όχι.

Αυθημερόν η έκθλιψη
Άλλη μια εικόνα που θα πρέπει να εκλείψει είναι οι αυλές των ελαιοτριβείων που είναι γεμάτες με παραγεμισμένα τσουβάλια με ελιές, τα οποία μένουν εκεί επί μέρες μέχρι να λειτουργήσει το ελαιοτριβείο. Η έκθλιψη του καρπού θα πρέπει να γίνεται αυθημερόν ή ορθότερα σε 24 ώρες από τη συγκομιδή του. Ορθή πρακτική είναι οι μαλακτήρες κλειστού τύπου που λειτουργούν σε κενό αέρος.

Εννοείται ότι τα ελαιοτριβεία θα πρέπει να τόσο καθαρά όσο το σαλόνι ενός σπιτιού που περιμένει επισκέπτες. Στο χώρο του ελαιοτριβείου πρέπει να βρίσκονται μόνο όσοι έχουν εργασία. Παραγωγοί, φίλοι, γνωστοί και κάθε άλλος που δεν έχει εργασία δε θα πρέπει να βρίσκεται στο ελαιοτριβείο την ώρα της λειτουργίας του.

Η αποθήκευση του ελαιολάδου θα πρέπει να γίνεται σε ανοξείδωτες δεξαμενές, στις οποίες καλό είναι να υπάρχει παροχή αζώτου ώστε, όταν οι δεξαμενές δεν είναι γεμάτες με λάδι, να χρησιμοποιείται το άζωτο για την αφαίρεση που αέρα που υπάρχει στο περιβάλλον.

Έντυπη έκδοση της Εφημερίδας Εμπρός

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey