Παραμένει υπό διαβούλευση η αλλαγή του νομικού πλαισίου περιβαλλοντικής αδειοδότησής τους

Παραμένουν εγκλωβισμένα τα ελαιοτριβεία

23/10/2015 - 23:48

Δύο με τρεις εβδομάδες μάς χωρίζουν από την έναρξη της συγκομιδής του ελαιοκάρπου για τη νέα ελαιοκομική περίοδο κι όλα δείχνουν ότι το μείζον πρόβλημα της νόμιμης λειτουργίας των ελαιοτριβείων της Λέσβου δεν έχει αντιμετωπισθεί.

Δύο με τρεις εβδομάδες μάς χωρίζουν από την έναρξη της συγκομιδής του ελαιοκάρπου για τη νέα ελαιοκομική περίοδο κι όλα δείχνουν ότι το μείζον πρόβλημα της νόμιμης λειτουργίας των ελαιοτριβείων της Λέσβου δεν έχει αντιμετωπισθεί.

Έτσι για ακόμη μια χρονιά η Περιφέρεια και οι υπηρεσίες της θα κληθούν να λύσουν αυτό το «γόρδιο δεσμό», διότι κατά έναν εντελώς εξωφρενικό τρόπο οι ελεγκτές περιβάλλοντος μπορούν ανά πάσα στιγμή να κάνουν ελέγχους και να επιβάλλουν κυρώσεις στα ελαιοτριβεία αλλά και να ανοίξουν τη διαδικασία άσκησης ποινικών διώξεων κατά υπηρεσιακών και πολιτικών παραγόντων της Περιφέρειας, την ίδια στιγμή που η ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος έχει αποδεχθεί και αντιλαμβάνεται ότι η λειτουργία των ελαιοτριβείων στη Λέσβο και σε όλη την χώρα δε μπορεί να αντιμετωπίζεται με το σημερινό νομικό πλαίσιο των περιβαλλοντικών όρων.

Στα ίδια...
Έχει περάσει ένας χρόνος από τότε που για ακόμη μια φορά η Περιφέρεια έκανε αυτό που λέει η λογική, δηλαδή άφησε τα ελαιοτριβεία να λειτουργήσουν για να μην τιναχτεί στον αέρα ο δεύτερος σημαντικότερος κλάδος της πρωτογενούς παραγωγής της Λέσβου, δηλαδή η ελαιοκομία.

Μόνο που η ενέργεια αυτή ήταν εκτός του πλαισίου των νόμων για την προστασία του περιβάλλοντος. Ακολούθησαν σειρά συναντήσεων με τις ηγεσίες και υπηρεσιακά στελέχη των υπουργείων Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης, στις οποίες συμμετείχαν τόσο η Περιφέρεια όσο και οι εκπρόσωποι των ελαιοτριβέων.

Η τελευταία συνάντηση των ελαιοτριβέων με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου έγινε λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, κατά την επίσκεψη του τελευταίου στη Μυτιλήνη.
Παρ’ όλα αυτά, μέχρι τώρα ρύθμιση του θέματος δεν έχει γίνει. Το νομικό πλαίσιο δεν έχει αλλάξει και πάνω από το κεφάλι κάθε ελαιοτριβέα βρίσκεται η δαμόκλειος σπάθη των ελεγκτικών μηχανισμών.
 
Κρατικός παραλογισμός
Είναι φανερό ότι έχουμε να κάνουμε με έναν κρατικό παραλογισμό που απαιτείται κυβερνητική πρωτοβουλία για να παύσει.

Ο πρόεδρος των ελαιοτριβέων της Λέσβου Γιώργος Κατζανός μιλώντας στο «Ε» επιβεβαίωσε τα όσα γράφουμε παραπάνω.

Ο νέος σύνδεσμος ελαιοτριβέων της Λέσβου πρόκειται να προχωρήσει σε νέα συνέλευση τις επόμενες ημέρες, από την οποία πιθανό είναι να αποφασισθεί κάποια διαμαρτυρία.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του συνδέσμου προσπαθεί να έρθει σε επαφή με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος ώστε να εξασφαλίσει την ανοχή των ελεγκτικών αρχών μέχρι να ολοκληρωθεί η διαβούλευση στην επιτροπή που μελετά την αλλαγή της νομοθεσίας.

Μέχρι σήμερα, η συνάντηση αυτή δεν έχει προγραμματισθεί κι επιπλέον στον αθηναϊκό τύπο έχουν δει το φως της δημοσιότητας ορισμένα ανησυχητικά δημοσιεύματα, με αποτέλεσμα οι ελαιοτριβείς του νησιού να κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα για ακόμη μια χρονιά

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey