Στην κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά

Αόριστες υποσχέσεις το αντίδοτο

02/10/2015 - 15:25

Με υποσχέσεις για εφαρμογή μέτρων που θα ανακουφίσουν φορολογικά τους φτωχότερους νησιώτες προσπαθεί η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την αρνητική εικόνα που δημιουργεί η κατάργηση του μειωμένου κατά 30% ΦΠΑ καταρχάς στην πρώτη ομάδα των νησιών του Αιγαίου.

Με υποσχέσεις για εφαρμογή μέτρων που θα ανακουφίσουν φορολογικά τους φτωχότερους νησιώτες προσπαθεί η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την αρνητική εικόνα που δημιουργεί η κατάργηση του μειωμένου κατά 30% ΦΠΑ καταρχάς στην πρώτη ομάδα των νησιών του Αιγαίου.

Ωστόσο, μέχρι σήμερα οι υποσχέσεις αυτές δεν έχουν εξειδικευτεί και κανείς δε γνωρίζει πόση θα είναι η ελάφρυνση, ποιους θα αφορά και με ποιο τρόπο θα δίδεται. Αυτήν τη φορά βέβαια το Υπουργείο Οικονομικών και ειδικότερα ο αναπληρωτής υπουργός Τρύφων Αλεξιάδης δεν επανέλαβε τα όσα λέγονταν από προκάτοχούς του κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Οι φοροελαφρύνσεις προς τους νησιώτες συνδέονταν με τη χρήση χρεωστικών και πιστωτικών καρτών. Άλλωστε τώρα η κυβέρνηση διατείνεται ότι το μέτρο θα εφαρμοστεί σε όλη τη χώρα και για το σύνολο των φορολογουμένων, προκειμένου να δικαιούνται φοροαπαλλαγές. Κατά συνέπεια, μια πρόσθετη ελάφρυνση των νησιωτών θα πρέπει να έχει διαφορετικό χαρακτήρα.

Κριτική Μηταράκη

Εντωμεταξύ, ο υπεύθυνος του τομέα Ναυτιλίας και Αιγαίου της ΝΔ Νότης Μηταράκης κατηγορεί την κυβέρνηση πως οι υποσχέσεις για ισοδύναμα μέτρα και για παράλληλο πρόγραμμα που δόθηκαν προεκλογικά από την κυβέρνηση ξεχάστηκαν την επομένη των εκλογών. «Κανείς πλέον δεν τρέφει αυταπάτες. Ενώ η Νέα Δημοκρατία ως κυβέρνηση κατάφερε διαπραγματευόμενη να προστατεύσει το σημαντικό αυτό κεκτημένο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ το 2016 θα αυξήσει το φόρο σε όλα τα νησιά. Άλλωστε το συγκεκριμένο μέτρο το εισηγήθηκε η ίδια η κυβέρνηση με την επιστολή του κ. Βαρουφάκη στο Eurogroup και με το 47 σελίδων υπόμνημα του κ. Τσίπρα στους “θεσμούς”». Επίσης, καλεί την κυβέρνηση να εφαρμόσει τη ρήτρα νησιωτικότητας που προβλέπει το σύνταγμα και η οποία θεσμοθετήθηκε με νόμο το 2013.

Παρέμβαση του συλλόγου της Γ.Γ.

Παρέμβαση για το θέμα υπήρξε και από το Σύλλογο Εργαζομένων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Συγκεκριμένα, χαρακτηρίζει σημαντική αρνητική εξέλιξη για την οικονομική, κοινωνική και αναπτυξιακή πορεία των νησιών, ειδικά για τον τουρισμό, και σε σύγκριση με τις απέναντι ακτές την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ. Τονίζει πως ήταν ως σήμερα η σημαντικότερη παρέμβαση νησιωτικής πολιτικής προς τα νησιά του Αιγαίου. Επιπρόσθετα, καλεί την κυβέρνηση «εδώ και τώρα, να αναθεωρήσει την πολιτική της στο θέμα αυτό, καθώς η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου θα έχει σοβαρές αρνητικές συνέπειες για το μέλλον των νησιών».

Ο Σύλλογος αντιμετωπίζει θετικά την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη δημιουργία ανεξάρτητου Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Ακόμη, αναφέρει πως πρωταρχικός στόχος της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής είναι να αναλάβει και να υλοποιήσει εκείνες τις πολιτικές που προάγουν τη νησιωτικότητα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey