Τα capital controls άλλαξαν τα δεδομένα και στον αγροτικό τομέα

Πήραν «φωτιά» οι τιμές των ζωοτροφών

30/09/2015 - 16:13

Ανήσυχος για την εξέλιξη της τιμής των ζωοτροφών είναι ο γραμματέας του Συνεταιρισμού Σκαλοχωρίου Στρατής Κυρατζής, ενός από τους μεγαλύτερους κτηνοτροφικούς συνεταιρισμούς της Λέσβου που εμπορεύεται μεγάλες ποσότητες ζωοτροφών κάθε χρόνο.

Ανήσυχος για την εξέλιξη της τιμής των ζωοτροφών είναι ο γραμματέας του Συνεταιρισμού Σκαλοχωρίου Στρατής Κυρατζής, ενός από τους μεγαλύτερους κτηνοτροφικούς συνεταιρισμούς της Λέσβου που εμπορεύεται μεγάλες ποσότητες ζωοτροφών κάθε χρόνο.

Όπως δηλώνει στο «Ε» οι τιμές των βασικών ειδών ζωοτροφών είναι υψηλές και αυτό οφείλεται στη μειωμένη παραγωγή καλαμποκιού και άλλων ειδών που χρησιμοποιούνται ως ζωοτροφές. «Φέτος το καλαμπόκι φθάνει στο νησί στα 235 ευρώ ο τόνος, χωρίς να υπολογίσουμε το ΦΠΑ και το εύλογο περιθώριο κέρδους που έχει ο συνεταιρισμός και κάθε έμπορος ζωοτροφών.

Όταν πέρυσι τέτοια εποχή οι συνεταιρισμοί του νησιού πουλούσαν στους κτηνοτρόφους το καλαμπόκι ακόμη και μέχρι 195 ευρώ τον τόνο», τονίζει ο κ. Κυρατζής.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, η λιανική τιμή του καλαμποκιού αυτή την περίοδο, διαμορφώνεται περίπου από 270 ως 280 ευρώ ο τόνος. Δηλαδή παρατηρείται μια αύξηση της τιμής κοντά στο 50%.

Στα μέσα του περασμένου Αυγούστου, για να πάρουμε κάποιες ενδεικτικές τιμές από άλλες περιοχές της χώρας, η τιμή παραγωγού για το καλαμπόκι στη Βοιωτία ήταν 220 ευρώ ο τόνος, ενώ τον Ιούνιο η τιμή του κριθαριού που έδινε η ΕΑΣ Βόλου ήταν 150 ευρώ ο τόνος.
Οι τιμές αυτές έχουν διαφοροποιηθεί προς τα κάτω, καθώς πλέον είμαστε στα τέλη του Σεπτεμβρίου, ωστόσο η κάμψη είναι μικρή.

Ο ρόλος των capital controls
Σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των τιμών των ζωοτροφών έχουν παίξει οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων που έχουν επιβληθεί από τα τέλη του περασμένου Ιουνίου.

Παράγοντες της αγοράς ζωοτροφών εκτιμούν πως οι περιορισμοί οδήγησαν σε κάμψη τις εισαγωγές ζωοτροφών, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη ζήτηση για την εγχώρια παραγωγή. Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή ζωοτροφών απαιτούν άμεση πληρωμή τους από τις ελληνικές επιχειρήσεις εμπορίας ζωοτροφών. Αιτία είναι πως φοβούνται ότι λόγω της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας θα χάσουν τα χρήματά τους.

Από την άλλη πλευρά οι ελληνικές χονδρεμπορικές επιχειρήσεις έχουν πολύ περιορισμένη ρευστότητα και γι’ αυτό αδυνατούν να κάνουν μεγάλες εισαγωγές.

Βέβαια τα capital controls έχουν επηρεάσει το εμπόριο ζωοτροφών σε όλους τους τομείς. Συγκεκριμένα οι συνεταιρισμοί και οι έμποροι που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο των ζωοτροφών πιέζουν τους κτηνοτρόφους να πληρώνουν τις ζωοτροφές μετρητοίς ή με καθυστέρηση λίγων εβδομάδων. Ουσιαστικά μεταφέρουν την πίεση που δέχονται από τους χονδρέμπορους στους κτηνοτρόφους.

Εν τω μεταξύ ούτε συζήτηση δε γίνεται για λήψη τραπεζικής χρηματοδότησης, προκειμένου να κινηθεί η αγορά των ζωοτροφών, καθώς καμία τράπεζα δεν έχει τη δυνατότητα να χορηγήσει πιστώσεις, είτε στους συνεταιρισμούς, είτε στους κτηνοτρόφους.

Αλλά και τα όποια μικρά περιθώρια χρηματοδοτήσεων υπάρχουν δε δίνονται από τις τράπεζες. Οι τελευταίες φοβούνται πως οι χρηματοδοτήσεις προς τους κτηνοτρόφους και τους συνεταιρισμούς είναι εξαιρετικά επισφαλείς, εκτός των άλλων, γιατί το τρέχον έτος αλλά και το επόμενο θα αυξηθεί υπέρμετρα η φορολόγηση των αγροτικών εισοδημάτων.

 

Μεγάλη η εξάρτηση από τις ζωοτροφές
Η κτηνοτροφία της Λέσβου έχει μεγάλη εξάρτηση από τις εισαγόμενες ζωοτροφές είτε αυτές προέρχονται από την ηπειρωτική Ελλάδα (κυρίως τη Βόρεια Ελλάδα) είτε από τρίτες χώρες. Μόνο το 2014 οι παντός είδους επιδοτούμενες ζωοτροφές που ήρθαν στο νομό Λέσβου, σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσε η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Λέσβου ανήλθαν στους 67.850 τόνους, ενώ οι συνολικές ποσότητες παντός είδους ζωοτροφών που ήρθαν στο νησί εκτιμάται ότι ανήλθαν στους 84.812,5 τόνους.

Τις δεκαετίες 1990 και 1980 το κόστος των εισαγόμενων ζωοτροφών ήταν πολύ χαμηλό και έτσι οι κτηνοτρόφοι του νησιού εξασφάλιζαν σημαντικό εισόδημα. Η τοπική παραγωγή ζωοτροφών είχε περιοριστεί δραστικά. Οι χρηματοδοτήσεις άλλοτε της ΕΑΣ Λέσβου και άλλοτε των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών του νησιού εξασφάλιζαν στους κτηνοτρόφους την δυνατότητα να αγοράζουν τις ζωοτροφές με πίστωση και να τις πληρώνουν όταν οι ίδιοι πληρώνονταν το γάλα, τις επιδοτήσεις ή τα αρνιά και τα κατσίκια που πούλαγαν.
Το παραπάνω πλαίσιο έχει ανατραπεί ολοσχερώς.

Διότι οι τυροκομικές επιχειρήσεις πληρώνουν με μεγάλη καθυστέρηση το γάλα που αγοράζουν. Κι οι επιδοτήσεις πληρώνονται με μεγάλη καθυστέρηση και κουτσουρεμένες. Το τελικό αποτέλεσμα όλων αυτών είναι σε πολλές περιπτώσεις οι κτηνοτρόφοι να δουλεύουν χωρίς κέρδος. Η κατάσταση αυτή αναμένεται να επιδεινωθεί περισσότερο, όταν θα καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές του ΦΠΑ και θα αυξηθούν οι συντελεστές φορολογίας εισοδήματος για τους αγρότες στο 26%.

Για να αντιμετωπισθεί το υψηλό κόστος των ζωοτροφών το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προσανατολίζει τους κτηνοτρόφους να παράγουν δικές τους ζωοτροφές, κυρίως πρωτεϊνούχες. Ωστόσο, μέχρι σήμερα ελάχιστα πράγματα έχουν γίνει προς αυτή την κατεύθυνση.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey