Έτοιμη η μονάδα ζωοτροφών του Συνεταιρισμού

Γκρίνια για τις καθυστερήσεις στην πληρωμή του γάλακτος

29/09/2015 - 15:31

Πολλά ήταν τα παράπονα από τα μέλη του Συνεταιρισμού Πέτρας για τις πολύ μεγάλες καθυστερήσεις στην πληρωμή του γάλακτος κατά τη διάρκεια της συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το μεσημέρι σε ταβέρνα του χωριού.

Πολλά ήταν τα παράπονα από τα μέλη του Συνεταιρισμού Πέτρας για τις πολύ μεγάλες καθυστερήσεις στην πληρωμή του γάλακτος κατά τη διάρκεια της συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το μεσημέρι σε ταβέρνα του χωριού.

Να σημειωθεί πως, αν και βρισκόμαστε στις τελευταίες ημέρες του Σεπτεμβρίου, τα μέλη του Συνεταιρισμού δεν έχουν πληρωθεί για το γάλα του περασμένου Μαΐου, με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι αλλά και ο ίδιος ο συνεταιρισμός να αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα, αφού δε μπορούν να καλύψουν βασικές υποχρεώσεις τους. Αρκετά μέλη του συνεταιρισμού ζήτησαν από τη διοίκηση να εξετάσει κάθε δυνατή επιλογή για τη διάθεση του γάλακτος της επόμενης χρονιάς.

Αναζητούν εναλλακτική...
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι η διοίκηση του Συνεταιρισμού ήδη απευθύνθηκε στη «Λεσβιγάλ», στην οποία δίνει το γάλα των μελών του. Επιδίωξη είναι να γίνει μια πρώτη συνάντηση ως τις 15 Οκτωβρίου, όπου θα τεθούν στην επιχείρηση τόσο το θέμα του χρόνου πληρωμής του γάλακτος όσο και το θέμα της τιμής.

Από την εξέλιξη αυτής της συνάντησης θα εξαρτηθεί και το κατά πόσο ο συνεταιρισμός θα διερευνήσει άλλες πιθανές συνεργασίες, ζήτημα που τέθηκε από πολλά μέλη του Συνεταιρισμού κατά τη διάρκεια της συνέλευσης.

Να σημειωθεί ότι σε ετήσια βάση οι κτηνοτρόφοι, μέλη του συνεταιρισμού, παράγουν 1.200 τόνους πρόβειου και κατσικίσιου γάλακτος.

Και μονάδα ζωοτροφών
Κεντρικό θέμα της ετήσιας τακτικής συνέλευσης του συνεταιρισμού ήταν η παρουσίαση του ισολογισμού του 2014 και η ενημέρωση των μελών για τη νέα μονάδα επεξεργασίας και εμπορίας ζωοτροφών που δημιούργησε ο συνεταιρισμός λίγο έξω από την είσοδο του χωριού. Πρόκειται για μια επένδυση που κόστισε 580.000 ευρώ κι οποία ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ, μόλις σε έξι μήνες.

Η αποθήκη ζωοτροφών είναι έκτασης 480 τ.μ. και διαθέτει τέσσερα σιλό, των οποίων η χωρητικότητα ανέρχεται στους 720 τόνους. Πριν από την έναρξη της συνέλευσης, έγινε αγιασμός της νέας μονάδας και ενημέρωση των κτηνοτροφών για τις δυνατότητές της. Το επόμενο διάστημα αναμένεται η αποπληρωμή της δημόσιας δαπάνης της επένδυσης.

Παρότι η προηγούμενη χρονιά ήταν εξαιρετικά δύσκολη για τον αγροτικό κόσμο, ο Συνεταιρισμός της Πέτρας κατέγραψε κέρδη χάρη στην καλή διαχείριση που κάνει.

Οι κύριες δραστηριότητες του Συνεταιρισμού είναι η πώληση του γάλακτος, το εμπόριο ζωοτροφών, η λειτουργία του ελαιοτριβείου και η πώληση του ελαιολάδου.

Ο Συνεταιρισμός της Πέτρας εφαρμόζει με πολύ μεγάλη επιτυχία και πρόγραμμα γενετικής βελτίωσης των προβάτων φυλής Λέσβου.

Οι κτηνοτρόφοι που μετέχουν στο πρόγραμμα έχουν επιτύχει πολύ μεγάλη αύξηση της παραγωγής γάλακτος. Στους στόχους του Συνεταιρισμού είναι η συνέχιση του προγράμματος και κατά τη νέα προγραμματική περίοδο, ώστε να παράγονται πιστοποιημένα ζώα που θα πωλούνται εντός και εκτός νησιού.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey